Ασβέστιο: Γιατί είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας

Τα κόκκαλα και τα δόντια μας αποτελούνται κυρίως από ασβέστιο. Το 99% του ασβεστίου στο σώμα μας βρίσκεται σε αυτά τα δύο σημεία.

Ασβέστιο: Γιατί είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας

Γνωρίζατε ότι τα κόκκαλα και τα δόντια μας αποτελούνται κυρίως από ασβέστιο; Για την ακρίβεια, το 99% του ασβεστίου στο σώμα μας βρίσκεται σε αυτά τα δύο σημεία. Επιπλέον το ασβέστιο είναι απαραίτητο ώστε να δουλεύουν όλα “ρολόι” στον οργανισμό μας.

Τι είναι το ασβέστιο και γιατί το χρειαζόμαστε;

Το ασβέστιο ανήκει στα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για πολλές φυσικές διαδικασίες του, όπως στην απελευθέρωση ορμονών και τη διατήρηση της σωστής πηκτικότητας του αίματος. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Emily Kyle, RDN, στο Rochester της Νέας Υόρκης, το ασβέστιο είναι το πιο σημαντικό μεταλλικό στοιχείο που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η επαρκής λήψη ασβεστίου είναι πολύ σημαντική ώστε να διατηρήσουμε τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος αλλά και των μυών της καρδιάς.

Advertisment

Η λήψη ασβεστίου καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Ακόμη, είναι σημαντικό μαζί με το ασβέστιο, να λαμβάνουμε και Βιταμίνη D καθώς ο συνδυασμός βοηθά στην καλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό μας.

Πόσο ασβέστιο χρειαζόμαστε;

Η ποσότητα του ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός, διαφέρει με βάση την ηλικία και κάποιες φορές και το φύλο. Με βάση τους διατροφολόγους η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αναλόγως την ηλικία των παιδιών είναι:

– Παιδιά ηλικίας 1-3 ετών: 700 milligrams

Advertisment

– Παιδιά ηλικίας 4-8 ετών: 1,000 mg

– Παιδιά ηλικίας 9-18 ετών: 1,300 mg

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας αλλάζει αναλόγως την ηλικία μας. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι μεγαλώνοντας, αλλάζει και ο μεταβολικός ρυθμός μας, με αποτέλεσμα όσο μεγαλώνουμε, να μπορούμε να απορροφήσουμε το 15%-20% του ασβεστίου που λαμβάνουμε αντί του 60% που απορροφάμε όσο είμαστε μικρότεροι.

Με βάση αυτό, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για τους ενήλικες είναι η εξής:

– Άντρες και γυναίκες ηλικίας 19-50 ετών: 1,000 mg

– Γυναίκες ηλικίας 51+: 1,200 mg

– Άντρες ηλικίας 51+: 1,000 mg

– Άντρες ηλικίας 71+: 1,200 mg

– Έγκυοι και όσες θηλάζουν ηλικίας 14-18: 1,300 mg

– Έγκυοι και όσες θηλάζουν ηλικίας 19-50: 1,000 mg

Η απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας, εξαρτάται και από τις πηγές που το λαμβάνουμε και τις τροφές από τις οποίες προέρχεται, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι είναι πιο αποδοτικό να το λαμβάνουμε σε μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί μονομιάς.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης του ασβεστίου

Οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν έλλειψη ασβεστίου είναι συνήθως κορίτσια από 14 ως 18 ετών και ενήλικες ηλικίας άνω των 71 ετών σύμφωνα με έρευνα του “Journal of Nutrition”. Η έλλειψη του ασβεστίου στον οργανισμό μας για πολύ καιρό, οδηγεί στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης και δυσλειτουργίες της καρδιάς. Αν και και τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως, περιλαμβάνουν μουδιάσματα στα δάχτυλα, κράμπες στους μύες, αρρυθμίες, απώλεια της όρεξης και υπνηλία.

Επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Μπορεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί να περιέχουν ασβέστιο, δεν είναι όμως οι μόνες τροφές πλούσιες σε αυτό. Το τόφου είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ο σολομός, το λάχανο και το μπρόκολο. Επίσης, αν πίνετε σκευάσματα ενισχυμένα με ασβέστιο, ανακινείστε καλά το μπουκάλι καθώς συνήθως συγκεντρώνεται στον πάτο.

Πότε χρειαζόμαστε συμπλήρωμα ασβεστίου

Για τις γυναίκες, που το σώμα τους χρειάζεται περισσότερο ασβέστιο λόγω της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, οι γιατροί συμβουλεύουν το ασβέστιο ως συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Κίνδυνοι από την υπερβολική λήψη ασβεστίου και παρενέργειες με φαρμακευτική αγωγή

Η υπερβολική λήψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει υπερασβεστιαιμία η οποία οδηγεί σε κατάγματα. Ακόμη μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και στα δύο φύλα αλλά και καρδιαγγειακά προβλήματα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβρη του 2017 στο Journal of Academy of Nutrition and Dietetics.

Ωστόσο, η υπερβολική λήψη ασβεστίου δεν μπορεί να συμβεί μέσω των τροφών μας αλλά μέσω των συμπληρωμάτων. Ακόμη οι ειδικοί συνιστούν να ρωτήσετε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε συμπληρώματα ασβεστίου καθώς μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες σε συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Πηγές:

https://medlineplus.gov/ency/article/002412.htm

https://medlineplus.gov/ency/article/000360.htm

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/calcium-supplements/art-20047097

https://jandonline.org/article/S2212-2672(17)31007-9/fulltext

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση