,

Αχλάδι: 7 πειστικοί λόγοι για να το προσθέσουμε στη διατροφή μας

Χάρη στη μεγάλη ποικιλία τους, στην Ελλάδα, μπορούμε να τα απολαμβάνουμε και χειμώνα, αλλά και καλοκαίρι.

Αχλάδι: 7 πειστικοί λόγοι για να το προσθέσουμε στη διατροφή μας

Το νόστιμο αχλάδι είναι καρπός του οπωροφόρου δέντρου της αχλαδιάς ή απιδιάς και ευδοκιμεί σε όλες τις περιοχές με εύκρατο κλίμα. Μας έρχεται από την περιοχή της Κασπίας και αναφορές για την καλλιέργειά του εντοπίζονται ήδη από την εποχή του Ομήρου. Στο έπος του Ομήρου, την Οδύσσεια, το αχλάδι αναφέρεται ως «το δώρο των θεών». Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες υποθέσεις ότι οι ρίζες του εντοπίζονται μέχρι και στη λίθινη εποχή.

Τα αχλάδια έχουν σχήμα μακρύ που στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κοτσάνι, ενώ είναι φαρδύτερο στο κάτω μέρος. Στην Ελλάδα οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι οι κοντούλες, τα κρυστάλλια ή βουτυράτα και οι κρασάνες. Και χάρη στη μεγάλη ποικιλία τους μπορούμε να τα απολαμβάνουμε και χειμώνα, αλλά και καλοκαίρι.

Advertisment

7 πειστικοί λόγοι να προσθέσουμε το αχλάδι στη διατροφή μας

1. Βελτιώνει την πέψη

Τα αχλάδια, εκτός από το ότι είναι νόστιμα, αποτελούν και σπουδαία πηγή διατροφικών ινών. Αν και ένα αχλάδι παρέχει το 18% της συνιστώμενης ποσότητας φυτικών ινών, βελτιώνουν κατά πολύ την πεπτική λειτουργία. Και αυτό διότι το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών είναι μη-διαλυτοί πολυσακχαρίτες, που ρυθμίζουν την κίνηση του εντέρου.

2. Μείωση βάρους

Ένα από τα μειονεκτήματα πολλών φρούτων είναι η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, λόγω των φυσικών τους σακχάρων. Όμως, τα αχλάδια ανήκουν στα φρούτα με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες• ένα μέτριο αχλάδι έχει λίγες περισσότερες από 100 θερμίδες. Όμως, τα θρεπτικά συστατικά που μας δίνουν είναι πολλά περισσότερα.

3. Αντιοξειδωτική δράση

Όπως και πολλά άλλα φρούτα, τα αχλάδια κρύβουν έναν θησαυρό αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C, η οποία ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέτοια αντιοξειδωτικά επιτίθενται στις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας και ευθύνονται για την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών. Τα αχλάδια όμως δεν έχουν μόνο βιταμίνη C, αλλά και Α, όπως επίσης και φλαβονοειδή (όπως ζεαξανθίνη και βήτα- καροτίνη).

Advertisment

4. Βελτιώνει καρδιακή υγεία

Τα αχλάδια αποτελούν επίσης πλούσια πηγή καλίου, που σημαίνει ότι έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, αφού το κάλιο είναι γνωστή αγγειοδιασταλτική ουσία. Έτσι βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, διευκολύνει τη ροή του αίματος σε όλα τα σημεία του οργανισμού, οξυγονώνοντας επαρκώς όλα τα όργανα.

5. Επιταχύνει την επούλωση πληγών

Η βιταμίνη C που προαναφέραμε συνεισφέρει επίσης σημαντικά στη σύνθεση νέου ιστού σε διάφορα όργανα και κυτταρικές δομές του σώματος. Αυτό διευκολύνει το μεταβολισμό και διασφαλίζει ότι όλα λειτουργούν σωστά. Επιπροσθέτως, το αχλάδι επιταχύνει την επούλωση πληγών λόγω των υψηλών επιπέδων ασκορβικού οξέος που περιέχει.

6. Βελτιώνει την υγεία των οστών

Τα θρεπτικά συστατικά του αχλαδιού περιλαμβάνουν και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Έτσι, η απώλεια μετάλλων από τα οστά μειώνεται, συνεπώς και η πιθανότητα εμφάνισης νόσων όπως η οστεοπόρωση.

7. Φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών

Μία από τις πιο «ευέλικτες» βιταμίνες είναι η Α. Τα αχλάδια έχουν ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Α και άλλων σχετικών ουσιών, όπως η ζεαξανθίνη. Δρώντας ως αντιοξειδωτικά και συμμετέχοντας σε έναν αριθμό ενζυματικών αντιδράσεων και οργανικών λειτουργιών, τα αχλάδια μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης τριχόπτωσης, την εμφάνιση ρυτίδων και σημαδιών γήρανσης.

Πηγές:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0738081X08000126

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-59259-236-4_11

https://www.karger.com/Article/Abstract/129395

https://ajplegacy.physiology.org/content/209/6/1219.short

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.1436

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση