, ,

Ψυχοθεραπεία: Δεν υπάρχει λίγο ή πολύ… όλοι οι λόγοι είναι σοβαροί αν νιώθουμε πως χρειαζόμαστε βοήθεια

Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε μια κρίση ζωής για να ενδιαφερθούμε για την ψυχική μας υγεία.

Ψυχοθεραπεία: Δεν υπάρχει λίγο ή πολύ... όλοι οι λόγοι είναι σοβαροί αν νιώθουμε πως χρειαζόμαστε βοήθεια

Αναζήτησα ψυχοθεραπεία σε διάφορες περιόδους της ζωής μου. Η πρώτη φορά ήταν μετά από έναν χωρισμό. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά συνηθισμένη στιγμή για να αναζητήσει κανείς βοήθεια – πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν σε θεραπεία μετά από ένα μεγάλο γεγονός της ζωής τους. Αλλά τη δεύτερη φορά που πήγα, δεν είχα κάποιον «μεγάλο» λόγο.

Στην πραγματικότητα, η ζωή μου φαινόταν να πηγαίνει αρκετά καλά. Είχα μόλις μετακομίσει στη Νέα Υόρκη – μια πόλη που πάντα ονειρευόμουν να ζήσω – και μόλις είχα ξεκινήσει ένα μεταπτυχιακό στη συγγραφή θεατρικών έργων, ένα αντικείμενο που αγαπούσα. Τα μαθήματά μου πήγαιναν καλά και μόλις είχα αρχίσει να βγαίνω με τον άντρα που αργότερα θα γινόταν ο σύζυγός μου.

Advertisment

Κι όμως, ακόμη και όταν όλα φαινομενικά πήγαιναν «καλά», ένιωθα θλίψη σχεδόν κάθε μέρα. Η συγγραφή, αλλά και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες έμοιαζαν με αγγαρεία. Δυσκολευόμουν να σηκωθώ από το κρεβάτι τα πρωινά.

Δεν το ήξερα τότε, αλλά αντιμετώπιζα κατάθλιψη, μια συχνή ψυχική διαταραχή. Το θέμα με την κατάθλιψη είναι το εξής: Είναι μια διαταραχή της διάθεσης που δεν χρειάζεται απαραίτητα ένα μεγάλο γεγονός της ζωής για να μας κυριεύσει. Χαίρομαι που μπήκα σε θεραπεία. Χρειαζόμουν βοήθεια, ακόμη και αν δεν ήμουν σίγουρη για το γιατί. Και μου επέτρεψε να αναπτύξω τα εργαλεία που χρειαζόμουν για να τα καταφέρω.

Αν και τελικά σταμάτησα τη θεραπεία για κάποιο διάστημα, επέστρεψα σε διάφορα σημεία της ζωής μου για βοήθεια με το άγχος, την απώλεια εργασίας, με προβλήματα υγείας, ακόμα και το πένθος για την απώλεια του σκύλου μου.

Advertisment

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία και όλοι είναι εξίσου βάσιμοι

Πράγματι, οι άνθρωποι είναι συνήθως πιο πρόθυμοι να απευθυνθούν σε έναν θεραπευτή όταν βρίσκονται σε κρίση ή κατά τη διάρκεια στρεσογόνων γεγονότων της ζωής τους. Αλλά ο ορισμός του «αγχωτικού γεγονότος ζωής» είναι λίγο διαφορετικός για τον καθένα. Όλοι έχουμε μοναδικά εναύσματα και εμπειρίες ζωής.

Για παράδειγμα, η αναζήτηση ψυχοθεραπείας μετά την απώλεια του σκύλου μου έκανε κάποια άτομα να εκπλαγούν με το λόγο. Όμως, όπως εξηγεί η Joyce Marter στο healthline, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του Urban Balance, «αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο. Για πολλούς, τα κατοικίδια ζώα είναι μέλη της οικογένειας και η θλίψη και η απώλεια που βιώνουν μπορεί να είναι παρόμοια με την απώλεια οποιουδήποτε άλλου αγαπημένου προσώπου».

Είναι επίσης εντάξει να αναζητήσετε ψυχοθεραπεία μόνο απλώς επειδή νιώθετε ότι χρειάζεστε λίγη επιπλέον βοήθεια, ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι για τον λόγο. Η δρ Gail Saltz, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Weill-Cornell της Ιατρικής Σχολής του NewYork Presbyterian, συμφωνεί. «Πολλοί άνθρωποι έρχονται στη θεραπεία για να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να επεξεργαστούν τομείς που είναι πιο δύσκολοι και να βελτιώσουν την ικανότητά τους για επίτευξη ευημερίας και για αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων».

Δρώντας προληπτικά

«Η θεραπεία είναι εξαιρετικά ενδυναμωτική», λέει η Saltz. «Θα έλεγα ότι συχνά θα ήταν καλύτερο για τους ανθρώπους να αναζητούν θεραπεία πολύ πριν από την εκδήλωση της κρίσης στη ζωή τους, ώστε να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι να διαχειριστούν τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής».

Δυστυχώς, είναι αρκετοί εκείνοι που διστάζουν να απευθυνθούν για βοήθεια, είτε λόγω του στίγματος που περιβάλλει τη θεραπεία είτε επειδή δεν πιστεύουν ότι η ανησυχία τους είναι δεν είναι «αρκετά σοβαρή» ώστε να αξίζει βοήθεια. «Δεν υπάρχει λίγο ή πολύ κατάθλιψη όταν πρόκειται για την αναζήτηση βοήθειας, υπενθυμίζει η Saltz. «Αν αισθάνεστε κατάθλιψη, οι πιθανότητες είναι ότι μπορείτε να επωφεληθείτε από τη θεραπεία».

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ψυχοθεραπεία δεν έχει τίποτα το ντροπιαστικό

Η αναζήτηση βοήθειας είναι το πιο γενναίο και έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Αυτό ισχύει για όλους τους λόγους ή τις αφορμές, είτε βιώνετε ένα μεγάλο γεγονός στη ζωή μας είτε απλά νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια ή κάποιον για να μιλήσουμε.

Και μόνο η αυθεντική σύνδεση με τον ψυχοθεραπευτή ή την ψυχοθεραπεύτρια αποτελεί μια επουλωτική εμπειρία και ενέχει το στοιχείο της αυτοφροντίδας. Σκεφτείτε το σαν να είστε καλός γονιός για τον εαυτό σας και να εξασφαλίσετε στον εαυτό σας την επαγγελματική υποστήριξη που χρειάζεστε και αξίζετε.

Πηγή:

www.healthline.com/health/mental-health/reasons-for-therapy

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς το ασυνείδητο μυαλό καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας κάθε μέρα
Στην τελική... δεν πειράζει να μην είμαστε τέλειοι
Η αρχή Γ.Π.Χ.Ε.Μ | Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς γίνατε το άτομο που είστε σήμερα;
Τραύματα παιδικής ηλικίας: Ποιοι τα ξεπερνούν εύκολα και σε ποιους αφήνουν αποτυπώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση