,

Διαβήτης: Τα 5 καταλληλότερα είδη τσαγιού που μπορείτε να καταναλώσετε

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να στερούνται έτοιμα ποτά και ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, αλλά υπάρχουν και φυσικές επιλογές.

Διαβήτης: Τα 5 καταλληλότερα είδη τσαγιού που μπορείτε να καταναλώσετε

Αν έχετε εμφανίσει διαβήτη, ο γιατρός ή ο διατροφολόγος θα σας έχει συστήσει ποια ροφήματα είναι καλύτερα να αποφύγετε, όπως τα αναψυκτικά, τους χυμούς και όσα ποτά περιέχουν ζάχαρη. Όμως, υπάρχουν άλλες επιλογές που δεν στερούνται γεύσης και θα είστε ασφαλείς όσον αφορά στα επίπεδα του σακχάρου.

Για παράδειγμα, πολλά γνωστά είδη τσαγιού είναι κατάλληλα για εσάς, αρκεί να μην προσθέσετε ζάχαρη. Επιπλέον, είναι «παντός καιρού», αφού μπορείτε να τα φτιάξετε τόσο στη ζεστή τους μορφή όσο και στην κρύα.

Advertisment

Ποια είναι τα 5 καλύτερα είδη τσαγιού για άτομα με διαβήτη

1. Το πράσινο τσάι βοηθά στην απώλεια βάρους

Μια μετα-ανάλυση παλαιότερων ερευνών συμπεραίνει ότι το πράσινο τσάι και το εκχύλισμά του βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και πιθανώς να παίζουν έναν ρόλο στην πρόληψη κατά του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας. Ένας από τους λόγους που το πράσινο τσάι μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη είναι μία εκ των ισχυρότερων ουσιών του που ονομάζεται  γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης από τα μυϊκά κύτταρα.

2. Το μαύρο τσάι πιθανότατα να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη

Το μαύρο τσάι προέρχεται από το ίδιο φυτό με του πράσινου και έτσι τα οφέλη είναι παρόμοια. Εντούτοις, οι μέθοδοι επεξεργασίας είναι διαφορετικοί. Γι’ αυτό το μαύρο τσάι μπορεί να βοηθά τα άτομα με διαβήτη και με άλλους τρόπους. Κάποιες πρώιμες ακόμα έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι πιθανότατα να μειώνει την απορρόφηση των υδατανθράκων και γι’ αυτό να βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες, το μαύρο τσάι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές ροφήματος για διαβητικούς.

3. Το χαμομήλι βοηθά στην έλευση του ύπνου

Ένα και μόνο άυπνο βράδυ επιδρά αρνητικά σε ένα άτομο με διαβήτη, αφού ο ανεπαρκής ύπνος μειώνει την αποτελεσματικότητα παραγωγής της ινσουλίνης, ανεβάζοντας και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Τα καλά νέα είναι ότι το απλό χαμομήλι που σχεδόν όλοι έχουμε στο σπίτι μας δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη και αντιθέτως μας χαλαρώνει, προετοιμάζοντάς μας για ύπνο.

Advertisment

4. Το τσάι ιβίσκου βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ο ιβίσκος έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Το ρόφημά του φαίνεται να ωφελεί την καρδιά μας, κάτι πολύ σημαντικό για ένα άτομο με διαβήτη, καθώς δυστυχώς έχει περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρδιακών νόσων και εμφράγματος.

Έρευνα συμπέρανε ότι η κατανάλωση 200 ml από αυτό το ρόφημα δύο φορές την ημέρα καθημερινά μειώνει τη συστολική πίεση του αίματος σε άτομα με διαβήτη μετά από ένα μήνα. Μια άλλη μελέτη επίσης παρατήρησε ότι το τσάι ιβίσκου βοηθούσε σημαντικά στην προσπάθεια μείωσης τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

5. Το τσάι rooibos βοηθά στην επιβράδυνση της εξέλιξης του διαβήτη

Αν και εδώ χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες, οι εργαστηριακές μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι αυτό το τσάι βοηθά στην απώλεια του περιττού βάρους. Και η απώλεια του περιττού λίπους ειδικά είναι βασικό εργαλείο πρόληψης για τα άτομα με προδιαβήτη που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Επιπροσθέτως, το τσάι rooibos περιέχει μια φυσική ουσία που ονομάζεται ασπαλανθίνη και η οποία έχει ιδιότητες μείωσης της γλυκόζης στο αίμα. Αυτές οι δύο ευεργετικές ιδιότητες συντελούν στο να κάνουν το τσάι rooibos μία από τις καλύτερες επιλογές.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/diabetes/the-best-teas-for-people-with-diabetes

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση