Φρονιμίτες: Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν και πώς αντιμετωπίζονται

Οι φρονιμίτες δεν μας φρονιμεύουν όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας, κυρίως μας ταλαιπωρούν...

Φρονιμίτες: Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν και πώς αντιμετωπίζονται

Οι φρονιμίτες δεν μας φρονιμεύουν όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας, κυρίως μας ταλαιπωρούν. Κάνουν την εμφάνισή τους στα 17 – 21 χρόνια ζωής. Αυτά τα δόντια βγαίνουν στο πίσω μέρος της οδοντοστοιχίας μας και δεν έχουν κάποια βασική λειτουργία, αν και βοηθούν στο να μασάμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα το φαγητό.

Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δεν εμφανίζει φρονιμίτες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Και αυτό διότι με τα χρόνια τα σαγόνια μας αλλάζουν ανάλογα με τις διατροφικές μας προτιμήσεις. Είναι όμως πιθανότερο να εμφανίσουμε προβλήματα με αυτά τα δόντια σε σύγκριση με άλλα δόντια, όταν εμφανιστούν. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι επιλέγουμε τελικά να τους βγάλουμε.

Advertisment

Συμπτώματα

Συνήθως, όταν οι φρονιμίτες βγαίνουν, δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες δημιουργούν ορισμένα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως:

– Πόνος στο σαγόνι

– Δυσκολία να ανοίξουμε ή να κλείσουμε το στόμα μας

Advertisment

– Πρήξιμο

– Κακοσμία στόματος

– Κόκκινα ή πρησμένα ούλα

– Ευαισθησία ή αιμορραγία στα ούλα

– Δυσάρεστη γεύση στο στόμα

Αιτίες

– Οι φρονιμίτες επηρεάζονται όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να βγουν.

– Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ο φρονιμίτης παγιδεύεται και δεν βγαίνει, προκαλώντας φλεγμονή.

– Όταν ένας φρονιμίτης δεν βγαίνει σωστά, συνήθως δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε σωστά τους κανόνες στοματικής υγιεινής. Αυτό σημαίνει ότι δεν απομακρύνουμε τα υπολείμματα φαγητού και είναι πιθανότερο τα δόντια σε εκείνο το σημείο να χαλάσουν.

Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αφαίρεση φρονιμιτών είναι μια επέμβαση ρουτίνας για τον ειδικό οδοντίατρο και γναθοχειρούργο. Απαιτεί ειδική ακτινογραφία της οδοντοστοιχείας, μια καλή τοπική αναισθησία και διαρκεί λιγότερο από μία ώρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο ασθενής χρειάζεται να λάβει φαρμακευτική αγωγή, όπως παυσίπονα και αντιβιοτικά.

Ωστόσο, οι φρονιμίτες χρειάζεται να εξαχθούν μόνο όταν προκαλούν έντονο πόνο, όταν ο οδοντίατρος θεωρήσει ότι θα βλάψουν τα διπλανά δόντια, όταν εντοπίζεται κύστη σε εκείνο το σημείο και όταν υπάρχει κρούσμα λοίμωξης (ειδικά αν είναι επαναλαμβανόμενη) λόγω του γεγονότος ότι είναι ημιέγκλειστοι.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση