, , ,

Ο γυναικείος εγκέφαλος μένει σχεδόν τέσσερα χρόνια νεότερος από τον ανδρικό

Το μυαλό των γυναικών είναι πια αποδεδειγμένο πως μένει «κοφτερότερο» από εκείνο των ανδρών για περισσότερο καιρό. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι γυναίκες κερδίζουν τους

Ο γυναικείος εγκέφαλος μένει σχεδόν τέσσερα χρόνια νεότερος από τον ανδρικό

Το μυαλό των γυναικών είναι πια αποδεδειγμένο πως μένει «κοφτερότερο» από εκείνο των ανδρών για περισσότερο καιρό. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι γυναίκες κερδίζουν τους άνδρες όσον αφορά στην εγκεφαλική υγεία.

Έρευνα διαπίστωσε ότι ο γυναικείος εγκέφαλος «γερνά» πολύ αργότερα σε σύγκριση με τους εγκεφάλους του αντίθετου φύλου. Μάλιστα η διαφορά αυτή εντοπίζεται στα 3.8 περίπου χρόνια.

Advertisment

Η έρευνα περιελάμβανε 200 άνδρες και γυναίκες εθελοντές και χρησιμοποιήθηκαν απεικονιστικές εξετάσεις PET (ανίχνευση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων). Εν συνεχεία και μετά από αναλύσεις βασισμένες σε αλγορίθμους, βρέθηκε πως οι γυναικείοι εγκέφαλοι ήταν στην πραγματικότητα τρία χρόνια «νεότεροι».

Τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτό; Στην πραγματικότητα, νεότεροι θεωρούνται σύμφωνα με τους ερευνητές οι εγκέφαλοι, ο μεταβολισμός των οποίων είναι όσο αποτελεσματικότερος γίνεται. Ο μεταβολισμός του εγκεφάλου είναι η ικανότητά του να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη αποτελεσματικά για διάφορες γνωστικές λειτουργίες.

Βέβαια, οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι εγκεφαλικές, νευροεκφυλιστικές διαταραχές που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια, μπορεί μεν να επηρεάζουν και τα δύο φύλα, αλλά τα ποσοστά δείχνουν πως οι γυναίκες τις εμφανίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό, κάτι που κυρίως αποδίδεται στο ότι οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια.

Advertisment

Πηγή: mindbodygreen.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση