5 λόγοι που θα μας πείσουν να τρώμε πιο αργά

Ένα από τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι ότι βιαζόμαστε⋅ νιώθουμε και επαναλαμβάνουμε πως ο χρόνος δε μας φτάνει ούτε για να φάμε...

5 λόγοι που θα μας πείσουν να τρώμε πιο αργά

Ένα από τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι ότι βιαζόμαστε⋅ νιώθουμε και επαναλαμβάνουμε πως ο χρόνος δε μας φτάνει ούτε για να φάμε. Αυτό μας οδηγεί σε έναν στρεσογόνο και ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Όμως έχουμε χρόνο ακόμα κι αν επιμένουμε για το αντίθετο. Και σίγουρα έχουμε χρόνο για να τρώμε πιο αργά. Αν αρχίσουμε να τρώμε πιο αργά, μπορούμε να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε τον βλαβερό αυτό τρόπο ζωής του σύγχρονου κόσμου.

Advertisment

Πόσο δύσκολο είναι; Παίρνετε πιο μικρές μπουκιές, μασάτε κάθε μπουκιά πιο αργά και για περισσότερο χρόνο, και απολαμβάνετε για συνολικά περισσότερο χρόνο το γεύμα σας.

Ουσιαστικά, χρειάζεται λίγα επιπλέον λεπτά για κάθε γεύμα, κι όμως οι θετικές επιδράσεις αυτής της πρακτικής είναι εμφανείς και εντυπωσιακές. Μάλιστα, πριν από αρκετά χρόνια (περίπου δύο δεκαετίες) είχε ξεκινήσει στην Ιταλία ένα κίνημα, το Slow Food Movement, βασικός στόχος του οποίου ήταν να αντιταχθεί στο κίνημα του γρήγορου φαγητού (fast food).

5 λόγοι που θα μας πείσουν να τρώμε πιο αργά

1. Απώλεια βάρους

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μελετών επιβεβαιώνει ότι τρώγοντας πιο αργά, καταναλώνουμε τελικά λιγότερες θερμίδες. Ο λόγος είναι ότι ο εγκέφαλός μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να καταγράψει ότι έχουμε χορτάσει. Αν φάμε γρήγορα, συνεχίζουμε ουσιαστικά να τρώμε παρά το γεγονός ότι έχουμε χορτάσει, απλά δεν έχουμε αφήσει χρόνο στον οργανισμό μας να το νιώσει.

Advertisment

2. Απολαμβάνουμε το φαγητό

Είναι αρκετά ισχυρός λόγος, δεν νομίζετε; Σήμερα δύσκολα απολαμβάνουμε το φαγητό μας. Είναι απλά μαθηματικά: αν τρώμε πιο αργά, δίνουμε χρόνο στο σώμα μας να απολαύσει τη γεύση.

3. Βελτιωμένη πέψη

Αν τρώτε πιο αργά, θα μασάτε καλύτερα το φαγητό, κάτι που βοηθά πολύ στην πέψη. Η πέψη ουσιαστικά ξεκινά στο στόμα, οπότε όσο περισσότερη δουλειά κάνουμε εκεί, τόσο λιγότερη θα χρειαστεί να κάνει το στομάχι, μειώνοντας τα πεπτικά προβλήματα.

4. Λιγότερο στρες

Τρώγοντας αργά, εξασκούμαστε σε μια μορφή ενσυνειδητότητας. Μένουμε στη στιγμή, αντί να σκεφτούμε τι θα κάνουμε αμέσως μετά το γεύμα. Αυτό το είδος ενσυνειδητότητας οδηγεί σε λιγότερο στρεσογόνα ζωή και μακροπρόθεσμη ευτυχία. Δοκιμάστε το.

5. Επαναστατούμε ενάντια στο Fast food και στη γρήγορη ζωή

Οι αδιάφορες, γρήγορες, στρεσογόνες και χαοτικές ζωές μας οδηγεί στο να στρεφόμαστε στο γρήγορο, έτοιμο φαγητό. Αυτός ο τρόπος ζωής μας μηχανοποιεί και μας κάνει να δυστυχούμε φυσικά.

Η ζωή περνά και εμείς είμαστε πια ανίκανοι ακόμα και να απολαύσουμε ένα καλό πιάτο φαγητού. Απορρίψτε το γρήγορο και έτοιμο φαγητό. Δοκιμάστε τη μαγεία της μαγειρικής ή ενός καλού εστιατορίου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση