Σε μια νέα επιστημονική έκθεση, ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι ο ωκεανός είναι “στενά συνδεδεμένος” με την ανθρώπινη υγεία. Κατά συνέπεια, η αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στον ωκεανό από τον άνθρωπο θα ωφελήσει και εμάς.
Στην έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών δεν θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα μόνο των υδροβιολόγων, αλλά και της ιατρικής κοινότητας και του κοινού ευρύτερα.
Advertisment
Πόσο πολύτιμη είναι η υγεία των ωκεανών
Ο ωκεανός καλύπτει το 71% της επιφάνειας της Γης και είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την υγεία του περιβάλλοντος αλλά και για την υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, οι ανθρώπινες ενέργειες έχουν βλάψει σημαντικά την υγεία των ωκεανών όλου του κόσμου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα περιλαμβάνουν:
– τη θαλάσσια ρύπανση
– οξίνιση των ωκεανών
Advertisment
– υπεραλίευση
– άνοδος της στάθμης του νερού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη έκθεση, εκτός από το ότι βλάπτουν την υγεία του παγκόσμιου ωκεανού, τα ζητήματα αυτά επηρεάζουν αρνητικά και την ανθρώπινη υγεία. Η ομάδα τονίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) έχουν κηρύξει τη δεκαετία 2021-2030 ως τη Δεκαετία της επιστήμης των ωκεανών για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Decade of Ocean Science for Sustainable Development). Υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η ιδανική στιγμή για την ανθρωπότητα να επανεξετάσει τη σχέση της με τον παγκόσμιο ωκεανό.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Sheila J. J. Heymans του European Marine Board και συν-συγγραφέα του άρθρου, «η δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς είναι μια ευκαιρία να μεταμορφώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράμε με τη θάλασσα. Δεδομένου του πόσο κρίσιμη είναι η σχέση μεταξύ της υγείας των ανθρώπων και της υγείας του ωκεανού και πόσο σημαντικός είναι ο ωκεανός για τον άνθρωπο, η επίτευξη των στόχων της Δεκαετίας των Ωκεανών δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στην επιστημονική κοινότητα».
«Συνεργαζόμενοι με τις κοινότητες, τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, δίνουμε ώθηση στην εξεύρεση ισχυρών, αποτελεσματικών, νέων τρόπων για την προώθηση μιας βαθμιαίας αλλαγής στη δημόσια υγεία».
Τι αποκαλύπτει η έκθεση
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι σε όλο τον κόσμο, το κολύμπι σε μολυσμένες θάλασσες συνδέεται με πάνω από 250 εκατομμύρια περιπτώσεις ασθενειών του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδας κάθε χρόνο. Επιπλέον, οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Αρκτικής έχουν εκτεθεί σε συσσωρευμένους ρύπους. Οι παράκτιες κοινότητες είναι εκτεθειμένες σε έμμεσες βλάβες στην υγεία τους, όταν τα αποθέματα ψαριών μειώνονται δραματικά, περιορίζοντας την πρόσβαση σε τρόφιμα και μειώνοντας σημαντικά τα μέσα διαβίωσης.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση αυτής της βλάβης στην υγεία των ωκεανών θα βελτιώσει και την υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, οι ωκεανοί έχουν επίσης την ικανότητα να προάγουν την ανθρώπινη υγεία από μόνοι τους.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα θαλασσινά αποτελούν βασική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ τα εκχυλίσματα από θαλάσσιους οργανισμούς μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στις ιατρικές θεραπείες. Επιπλέον, οι τοποθεσίες κοντά στο νερό, γνωστοί ως «blue spaces» συνδέονται με τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ανθρώπων.
Συνεργασία ανάμεσα σε διάφορα επιστημονικά πεδία
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι λόγω αυτής της σχέσης μεταξύ της υγείας των ωκεανών και της ανθρώπινης υγείας, η ανησυχία για την υγεία των ωκεανών θα πρέπει να επεκταθεί πέρα από τους υδροβιολόγους. Στο πλαίσιο της ερευνητικής πρωτοβουλίας, το έργο Seas, Oceans & Public Health in Europe (SOPHIE), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εντοπίσει τρεις τομείς στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν διάφοροι ενδιαφερόμενοι φορείς. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:
– βιώσιμα θαλασσινά για υγιείς ανθρώπους
– βιοποικιλότητα, βιοτεχνολογία και ιατρική
– «μπλε χώροι», τουρισμός και ευημερία
Είναι σημαντικό ότι οι συγγραφείς υπογραμμίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων που σχετίζονται με την υγεία των ωκεανών. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Lora Fleming του Πανεπιστημίου του Exeter και πρώτη συγγραφέα της έκθεσης, «η καταστροφική πανδημία του COVID-19, η κλιματική και άλλες περιβαλλοντικές αλλαγές και η επικίνδυνη κατάσταση των θαλασσών μας κατέστησαν σαφές ότι μοιραζόμαστε έναν ενιαίο πλανήτη με έναν ενιαίο παγκόσμιο ωκεανό».
«Η ηθική μας πυξίδα δείχνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μυριάδες απειλές και τις πιθανές ευκαιρίες που συναντάμε, προστατεύοντας και παρέχοντας σε όλους – πλούσιους και φτωχούς – ενώ παράλληλα πρέπει να μάθουμε να συντηρούμε όλα τα οικοσυστήματα». Εάν είναι δυνατή η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων που έχουν σχέση με τους ωκεανούς, τότε οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προκύψει ουσιαστική θετική αλλαγή.
Συγκεκριμένα, οι πρακτικές που τονίζεται ότι χρειάζεται να ακολουθηθούν περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των πλαστικών με φυσικά θαλάσσια προϊόντα, τη χρήση θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντί για ορυκτά καύσιμα, τη διασφάλιση της ανασύστασης των αλιευτικών πόρων και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας με την προώθηση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Πολλοί από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην παρούσα έκθεση αναφέρουν ότι αρκετές είναι οι χώρες που έχουν αποτύχει παταγωδώς να δεσμευτούν και να υλοποιήσουν τέτοιες πρακτικές.
Ενώ η ομάδα καθιστά σαφές ότι η ολιστική, συστημική αλλαγή είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών και, κατά συνέπεια, της ανθρώπινης υγείας, προτείνει επίσης δράσεις που μπορούν να αναλάβουν τα άτομα. «Η κατανόηση του πώς και γιατί η υγεία των ωκεανών και του ανθρώπου είναι στενά αλληλοεξαρτώμενες σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ότι όλες οι ενέργειές μας έχουν αντίκτυπο στη μελλοντική υγεία του πλανήτη και των κοινοτήτων μας».
Πηγή:
www.medicalnewstoday.com/articles/human-health-intricately-linked-to-ocean-health-says-report