Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο θόρυβος της πόλης αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης

Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χαμηλότερων επιπέδων HDL.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο θόρυβος της πόλης αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, η υπέρταση επηρεάζει 1 στους 3 ενήλικες περίπου στον Δυτικό Κόσμο. Η υπέρταση αποτελεί μέρος του μεταβολικού συνδρόμου, μιας σειράς συμπτωμάτων που επίσης περιλαμβάνουν  περίσσιο λίπος γύρω από τη μέση, υψηλά επίπεδα σακχάρου και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Οι παράγοντες κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την μεγάλη ηλικία, την γενετική προδιάθεση, το αλκοόλ και το στρες. Επειδή τόσο η υπέρταση όσο και το μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζουν μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, η κατανόηση των παραγόντων που οδηγών σε αυτές τις παθήσεις είναι ζωτικής σημασίας.

Advertisment

Ερευνητές μελέτησαν την πιθανή επίδραση της τοποθεσίας διαβίωσης. Επιστήμονες λοιπόν από το Πανεπιστήμιο της Λιθουανίας και το Πανεπιστήμιο Vytautas Magnus, επίσης στη Λιθουανία,  δημοσίευσε τα ευρήματα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Public Health.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και υπέρταση

Οι συγγραφείς της έρευνας έδειξαν ιδιαίτερη προσοχή στη μέση έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην απόσταση από τη φύση και τους πράσινους χώρους, αλλά και σε μεγάλους δρόμους. Εξέτασαν επίσης διαφορές ανάμεσα σε όσους ζούσαν σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης χαμηλότερων επιπέδων HDL. Η υψηλότερη του μετρίου έκθεση στη μόλυνση επίσης αύξανε τον κίνδυνο υψηλότερων επιπέδων τριγλυκεριδίων. Επίσης συμπέραναν ότι όσοι ζούσαν 200 μέτρα κοντά σε μεγάλο δρόμο είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

Advertisment

Ένα σημαντικό επίσης στοιχείο ήταν ότι η επίδραση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κίνηση ήταν σημαντική μόνο για όσους ζούσαν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Σε αντίθετες περιπτώσεις ο κίνδυνος υπέρτασης δεν αυξανόταν, ακόμα κι αν εκτίθονταν στο ίδιο επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και ότι σχετίζεται και με το εσωτερικό περιβάλλον, δηλαδή εκείνο της γειτονιάς αλλά και της ίδιας της οικογένειας. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στις συστάσεις των γιατρών όταν ελοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com/articles/325538.php

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα
AthensTrees | Η νέα εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων που δείχνει όλες τις δενδροφυτεύσεις που γίνονται στην πόλη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση