,

Τι είναι η “μεταβολική ηλικία” και πώς επηρεάζει την υγεία μας και το πόσες θερμίδες καίμε

Η μεταβολική ηλικία είναι ένα μόνο μικρό μέρος της συνολικής μας υγείας, αλλά εξαιρετικά σημαντικό.

Τι είναι η "μεταβολική ηλικία" και πώς επηρεάζει την υγεία μας και το πόσες θερμίδες καίμε

Γνωρίζετε την χρονολογική σας ηλικία – τον αριθμό που γιορτάζετε κάθε χρόνο. Όμως γνωρίζετε ποια είναι η μεταβολική σας ηλικία; Στη βάση της, η μεταβολική ηλικία σχετίζεται με το πόσες θερμίδες καίει το σώμα μας σε κατάσταση ξεκούρασης (ή αλλιώς η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρήσει τις καθημερινές του λειτουργίες) και πώς αυτό συγκρίνεται με των άλλων ανθρώπων της ίδιας ηλικίας.

Ενώ η χρονολογική ηλικία βασίζεται στον αριθμό των χρόνων που έχουμε ζήσει – και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε – λίγες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μας βοηθήσουν να προσαρμόσουμε τη μεταβολική μας ηλικία αναλόγως.

Advertisment

Πώς υπολογίζουμε την μεταβολική μας ηλικία

Για τον υπολογισμό της, χρειάζεται να γνωρίζετε τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σας (BMR). Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι το πόση ενέργεια από τις θερμίδες χρειαζόμαστε για να λειτουργεί το σώμα μας επαρκώς, δηλαδή τα όργανα, η πέψη, οι μύες και όλα όσα λειτουργούν σε κατάσταση ακινησίας. Το BMR βασίζεται στο φύλο, το ύψος, το βάρος, την μυϊκή μάζα – και κάποιους άλλους παράγοντες. Όσο ψηλότερο το BMR σας, τόσο καλύτερη η μεταβολική σας ηλικία.

Γι’ αυτό είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο ή κάποιο ιατρό που θα μπορέσει να σας δώσει έναν ακριβή αριθμό. Παρόλα αυτά, μπορείτε κατά προσέγγιση να τον υπολογίσετε κι εσείς:

Για τους άνδρες: BMR = 10 x βάρος + 6.25 x ύψος – 5 x ηλικία + 5

Advertisment

Για τις γυναίκες: BMR = 10 x βάρος + 6.25 x ύψος – 5 x ηλικία – 161

Αφού βρείτε ποιος είναι ο βασικός σας μεταβολικός ρυθμός, θα τον συγκρίνετε με ένα διάγραμμα μεταβολικής ηλικίας. Καθώς είναι μια περίπλοκη διαδικασία, είναι καλύτερο να το ζητήσετε από έναν επαγγελματία, αφού άλλωστε χρειάζεστε και δεδομένα σχετικά με άλλους ανθρώπους της ηλικίας σας.

Τι λέει η μεταβολική ηλικία για την υγεία μας

Πολλοί παράγοντες, εκτός από τους μύες και το λίπος, μπορούν να παίξουν ρόλο στο μεταβολικό σας ρυθμό. Αυτό περιλαμβάνει τις ορμόνες και το φύλο. Το BMR μας είναι συνήθως υψηλότερο όταν είμαστε νέοι και καθώς μεγαλώνουμε και αναπτυσσόμαστε, από τη δεκαετία των 20 και μετά, αρχίζει να μειώνεται.

Κάποιες έρευνες δείχνουν μια σύνδεση ανάμεσα στο χαμηλό BMR και σε ορισμένες συνέπειες στην υγεία μας, όπως η θνησιμότητα που σχετίζεται με την ηλικία, και ο διαβήτης. Επίσης, η μεταβολική ηλικία σχετίζεται με τη μεταβολική υγεία, που είναι ισχυρός δείκτης της συνολικής ευεξίας. Δείκτες της μεταβολικής υγείας περιλαμβάνουν στοιχεία όπως η περιφέρεια της μέσης, το σάκχαρο στο αίμα, τα τριγλυκερίδια, τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Υπάρχει ένα μειονέκτημα όμως στη σύνδεση του BMR και της μεταβολικής ηλικίας με την υγεία μας: είναι σχεδόν αδύνατο να συγκρίνουμε το προσωπικό μας BMR με εκείνο άλλων της ηλικίας μας, επειδή είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο πόσες θερμίδες καίμε σε κατάσταση ξεκούρασης.

Εντούτοις, ένας βασικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε «ζωηρό» τον BMR μέσω ενός υγιούς τρόπου ζωής. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν ότι είναι καλύτερο να συγκρίνουμε τους δικούς μας προσωπικούς αριθμούς μέσα στο χρόνο, παρά να τους συγκρίνουμε με άλλων ανθρώπων. Κι αυτό επειδή έναν σημαντικό ρόλο παίζουν και τα γονίδια. Πάντως, ένας από τους σημαντικότερους τρόπους βελτίωσης όλων αυτών των παραγόντων είναι η τακτική άσκηση και η διατροφή έρχεται συμπληρωματικά να βοηθήσει.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/metabolic-age

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση