Τσίμπημα από μέλισσα: Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν σοβαρές αντιδράσεις στο τσίμπημα της μέλισσας, είναι καλή ιδέα να προσέχετε.

Τσίμπημα από μέλισσα: Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Μπορεί να συμβεί ξαφνικά και γρήγορα. Τη μία στιγμή τα παιδιά παίζουν στη φύση και την άλλη ακούμε ένα από αυτά να κλαίει ουρλιάζοντας επειδή μόλις το τσίμπησε μέλισσα. Για να το βοηθήσουμε και να μην πανικοβληθούμε περισσότερο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι να κάνουμε – και τι να μην κάνουμε – για να αντιμετωπίσουμε ένα τσίμπημα από μέλισσα.

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να βγάλουμε άμεσα το κεντρί. Όσο περισσότερο μείνει στο δέρμα μας, τόσο περισσότερο δηλητήριο απελευθερώνει, προσθέτοντας πόνο και πρήξιμο.

Advertisment

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Δερματολόγων, για να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα μιας μέλισσας ή σφήκας, οι δερματολόγοι συστήνουν τα ακόλουθα βήματα:

1. Μείνετε ήρεμοι: Αν και οι περισσότερες μέλισσες συνήθως τσιμπούν μία φορά, οι σφήκες μπορεί να ξανατσιμπήσουν. Οπότε ήρεμα απομακρυνθείτε από εκείνο το σημείο για να αποφύγετε επιπλέον επιθέσεις.

2. Αφαιρέστε το κεντρί: Αν το κεντρί παραμείνει στο δέρμα, αφαιρέστε το ξύνοντας λίγο με το νύχι σας ή πιάνοντάς το με τσιμπιδάκι φρυδιών. Προσέξτε σε καμία περίπτωση να μην το πιέσετε, γιατί θα απελευθερώσει κι άλλο δηλητήριο.

Advertisment

3. Πλύνετε το τσίμπημα με σαπούνι και νερό.

4. Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα ή πάγο καλυμμένο με ύφασμα για να μειώσετε το πρήξιμο: Ωστόσο, αν το πρήξιμο μεταφερθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως στο πρόσωπο ή στο λαιμό σας, πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα, καθώς μπορεί να έχετε αλλεργική αντίδραση. Άλλα σημάδια αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν τη δύσπνοια, τη ναυτία, τα εξανθήματα ή τη ζαλάδα.

5. Λάβετε φαρμακευτική αγωγή: Τα τσιμπήματα της μέλισσας και της σφήκας είναι επώδυνα. Αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο. Πάντα ακολουθήστε τις οδηγίες που εμπεριέχονται στο κουτί, χρησιμοποιήστε τη σωστή δόση και ρωτήστε εναλλακτικά τον φαρμακοποιό σας.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν σοβαρές αντιδράσεις στο τσίμπημα της μέλισσας, είναι καλή ιδέα να προσέχετε σε περίπτωση που εσείς ή κάποιος δικός σας αναπτύξει σοβαρότερα συμπτώματα. Αν προσέξετε συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πηγή: https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/injured-skin/bug-bites-and-stings/how-to-treat-a-bee-sting

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση