Αναβάλλεται το Συνέδριο Γονιμότητας μετά τις έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι μαζικές αντιδράσεις τόνιζαν τα στερεότυπα και τις σεξιστικές αναφορές που εμπεριέχονται στο διαφημιστικό σποτ.

Αναβάλλεται το Συνέδριο Γονιμότητας μετά τις έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση από τους διοργανωτές, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας, το οποίο θα γινόταν στις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα, αναβάλλεται επ’ αόριστον. Η κίνηση αυτή είναι το αποτέλεσμα έντονων αντιδράσεων που ξέσπασαν μετά την προβολή του διαφημιστικού σποτ του. Μάλιστα, η ιστοσελίδα του Συνεδρίου έχει ήδη απενεργοποιηθεί.

Σύμφωνα και με τις μαζικές αντιδράσεις χρηστών των social media, το επίσημο προωθητικό βίντεο που είχε δημιουργηθεί και παιζόταν στα τηλεοπτικά κανάλια από την 1η Ιούνη ήταν γεμάτο σεξιστικές αναφορές και στερεότυπα για τη ζωή, την πορεία και τις επιλογές των γυναικών. Σε ένα ομολογουμένως «σκοτεινό» και κλειστοφοβικό σκηνικό που έκανε τις περισσότερες γυναίκες να αισθανθούν άβολα, δηλώνεται πως η μητρότητα είναι ο απώτερος στόχος κάθε γυναίκας, δήλωση που αποτελεί φυσικά πατριαρχικό αφήγημα. Επίσης, το κείμενο του σποτ παρουσίαζε τη γυναίκα ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την υπογεννητικότητα στη χώρα.

Το διαφημιστικό σποτ ήταν αποτέλεσμα μιας ομάδας ανθρώπων και έγινε δεκτό και από το ΕΣΡ χωρίς καμία αντίδραση μέχρι που έφτασε στους τηλεοπτικούς δέκτες. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο εν λόγω συνέδριο θα ήταν άνδρες, ιερείς, αλλά και μέλη της κυβέρνησης, οι οποίοι θα μιλούσαν για τη γυναικεία γονιμότητα παρά την άγνοιά τους για το θέμα.

Ένα μεγάλο μέρος των επίσημων υποστηρικτών του Συνεδρίου απέσυρε τη συμμετοχή του σε αυτό με επίσημες δηλώσεις στα social media τονίζοντας πως το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο και πως οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα οι ίδιες να επιλέγουν για τη ζωή τους.

Ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από επίσημοι χορηγοί επικοινωνίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter δήλωσε τα εξής:

«Αποσύρω την ομιλία και τον χαιρετισμό μου από το 1ο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας που πρόκειται να γίνει στην πόλη στο διάστημα 2-4 Ιουλίου. Το προωθητικό βίντεο του συνεδρίου όπως και το κείμενο της πρόσκλησης εγείρουν σοβαρά ζητήματα και δεν επιτρέπουν την συμμετοχή μου ούτε με την ιδιότητα του Δημάρχου, ούτε με την ιδιότητα του επιστήμονα».

Η ΓΓ Ισότητας Φύλων απέσυρε τη συμμετοχής της, το ίδιο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αλλά και επώνυμοι σταδιακά απέσυραν τις συμμετοχές τους στο Συνέδριο, όπως η Ελεονώρα Μελέτη, η Καίτη Γαρμπή, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Κατερίνα Ζαρίφη, η Ρούλα Ρέβη, η Ράνια Θρασκιά, ο Γρηγόρης Γκουντάρας και άλλοι.

Από την άλλη πλευρά, ένας εκ των κεντρικών ομιλητών, ο γνωστός γυναικολόγος, Κώστας Πάντος, υποστήριξε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN πως το διαφημιστικό σποτ είναι μεν σκληρό, ωστόσο παρουσιάζει την ωμή αλήθεια. Το συνέδριο, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η οργανωτική επιτροπή, «στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική».

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας» υποστηρίζει οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου.

Πηγή: Με πληροφορίες από το news247.gr και lifo.gr

Book For Thought | S1E14

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ κλειδαριθμοσ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Η Τέχνη της ζωης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ πεδιο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε