, ,

Κύπελλο περιόδου: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης του

Πρόκειται για ένα σχετικά νέο προϊόν που όμως κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στις προτιμήσεις των γυναικών.

Κύπελλο περιόδου: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης του

Το κύπελλο περιόδου είναι ένα είδος επαναχρησιμοποιούμενου προϊόντος γυναικείας υγιεινής. Είναι ένα μικρό, εύκαμπτο κύπελλο σε σχήμα χωνιού από καουτσούκ ή σιλικόνη που τοποθετείται στον κόλπο. Τα κυπελλάκια μπορούν να συγκρατήσουν περισσότερο αίμα από άλλες μεθόδους, γεγονός που οδηγεί πολλές γυναίκες στο να τα προτιμούν ως μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στα ταμπόν. Και ανάλογα με τη ροή, ένα κύπελλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και 12 ώρες.

Πώς χρησιμοποιούμε ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως

Εάν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε ένα κύπελλο περιόδου, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας. Αν και μπορείτε να αγοράσετε οποιαδήποτε από τις μάρκες στο διαδίκτυο ή στα περισσότερα καταστήματα, θα πρέπει πρώτα να μάθετε τι μέγεθος χρειάζεστε. Οι περισσότερες μάρκες κυπέλλων περιόδου πωλούν ένα μικρό και ένα μεγάλο μέγεθος. Για να βρείτε το σωστό μέγεθος κυπέλλου περιόδου για εσάς, εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να λάβετε υπόψη:

Advertisment

– την ηλικία

– το μήκος του τραχήλου της μήτρας

– αν έχετε ή όχι έντονη ροή

Advertisment

– τη σταθερότητα και την ευελιξία του κυπέλλου

– τη χωρητικότητα του κυπέλλου

– τη δύναμη των μυών του πυελικού εδάφους

– αν έχετε γεννήσει με φυσικό τοκετό.

Τα μικρότερα κύπελλα περιόδου συνιστώνται συνήθως για γυναίκες κάτω των 30 ετών που δεν έχουν γεννήσει. Τα μεγαλύτερα μεγέθη συνιστώνται συχνά για γυναίκες που είναι άνω των 30 ετών, έχουν γεννήσει με φυσικό τοκετό ή έχουν εντονότερη περίοδο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιούν κύπελλα περιόδου επειδή:

– Είναι μια οικονομική επιλογή: Πληρώνουμε εφάπαξ για ένα επαναχρησιμοποιούμενο κύπελλο εμμήνου ρύσεως, σε αντίθεση με τα ταμπόν ή τις σερβιέτες, τα οποία πρέπει να αγοράζονται συνεχώς και κοστίζουν ετησίως αρκετά.

– Τα κύπελλα περιόδου είναι ασφαλέστερα. Επειδή τα κύπελλα περιόδου συλλέγουν αντί να απορροφούν το αίμα, οι γυναίκες δεν κινδυνεύουν από το σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS), μια σπάνια βακτηριακή λοίμωξη που σχετίζεται με τη χρήση ταμπόν.

– Τα κύπελλα περιόδου συγκρατούν περισσότερο αίμα. Ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως μπορεί να συγκρατήσει αρκετά μεγάλη ποσότητα αίματος σε σύγκριση με το ταμπόν.

– Είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τα επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα περιόδου μπορούν να διαρκέσουν πολύ καιρό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν συμβάλλουμε με περισσότερα απόβλητα στο περιβάλλον.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της χρήσης κυπέλλων εμμήνου ρύσεως;

Τα κύπελλα περιόδου μπορεί να είναι μια προσιτή και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, αλλά πρέπει να έχετε υπόψη σας ορισμένα στοιχεία:

– Η αφαίρεση του κυπέλλου μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή. Μπορεί να βρεθείτε σε ένα μέρος ή μια θέση που καθιστά δύσκολη ή άβολη την αφαίρεση του κυπέλλου σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην μπορείτε να αποφύγετε τις διαρροές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

– Μπορεί να είναι δύσκολο να τα τοποθετήσετε ή να τα αφαιρέσετε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν έχετε τη σωστή αναδίπλωση όταν τοποθετείτε το κύπελλο εμμήνου ρύσεως. Ή μπορεί να δυσκολεύεστε να τσιμπήσετε τη βάση για να τραβήξετε το κύπελλο προς τα κάτω και να το βγάλετε.

– Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε τη σωστή εφαρμογή. Τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως δεν είναι ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλους, οπότε μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε τη σωστή εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές μάρκες πριν βρείτε την ιδανική για εσάς και τον κόλπο σας.

– Μπορεί να είστε αλλεργική στο υλικό. Τα περισσότερα κύπελλα εμμήνου ρύσεως είναι κατασκευασμένα από υλικά χωρίς λάτεξ, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με αλλεργία στο λάτεξ. Όμως για μερικούς ανθρώπους, υπάρχει πιθανότητα το υλικό σιλικόνης ή καουτσούκ να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

– Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του κόλπου. Ένα κύπελλο περιόδου μπορεί να ερεθίσει τον κόλπο εάν το κύπελλο δεν καθαρίζεται και δεν φροντίζεται σωστά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσφορία εάν τοποθετήσουμε το κύπελλο χωρίς λίπανση.

– Μπορεί να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης. Πλένουμε πολύ καλά το κύπελλο περιόδου. Ξεπλύνετε το και αφήστε το να στεγνώσει. Μην επαναχρησιμοποιείτε ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως μιας χρήσης. Πλύνετε τα χέρια σας μετά.

Πηγή:

www.healthline.com/health/womens-health/menstrual-cup

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση