, ,

Οι επιπτώσεις της ζέστης και της υγρασίας στην αρτηριακή πίεση και την καρδιά

Ο καιρός μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόκληση ορισμένων προβλημάτων υγείας.

Οι επιπτώσεις της ζέστης και της υγρασίας στην αρτηριακή πίεση και την καρδιά

Ο καιρός μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόκληση ορισμένων προβλημάτων υγείας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία είναι δύο παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Με καλοκαιρινό καιρό, η αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεαστεί από την προσπάθεια του σώματος να εκπέμψει θερμότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ροή αίματος στο δέρμα. Αυτό κάνει την καρδιά να χτυπάει ταχύτερα, ενώ κυκλοφορεί διπλάσια ποσότητα αίματος ανά λεπτό από ό,τι σε μια κανονική ημέρα.

Advertisment

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 21 βαθμούς και η υγρασία είναι πάνω από 70%. Όσο υψηλότερη είναι η υγρασία, τόσο περισσότερη είναι η υγρασία στον αέρα. Ορισμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να επηρεαστούν από την υγρασία, συμπεριλαμβανομένων όσων είναι άνω των 50 ετών, υπέρβαροι ή έχουν παθήσεις της καρδιάς, των πνευμόνων ή των νεφρών.

Η ζέστη και η εφίδρωση μπορούν επίσης να μειώσουν την ποσότητα των υγρών στο σώμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον όγκο του αίματος και να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να δροσίζεται και μπορεί να δημιουργήσει πίεση στην καρδιά.

Όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από όσα προσλαμβάνει, το σώμα μπορεί να μην έχει αρκετό νερό ή άλλα υγρά για να εκτελέσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω ηλικίας, χρόνιων παθήσεων ή εξωτερικών δραστηριοτήτων όπως η εργασία ή η άσκηση.

Advertisment

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Ενήλικες με προβλήματα καρδιάς, πνευμόνων και νεφρών
 • Ενήλικες που λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
 • Άτομα που ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή νάτριο
 • Άτομα που έχουν κάποια ασθένεια του κυκλοφορικού συστήματος ή προβλήματα με την κυκλοφορία

Τα άτομα με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα. Θα πρέπει επίσης να πίνουν άφθονα υγρά για να παραμένουν ενυδατωμένοι, να αποφεύγουν τη μεσημεριανή ζέστη, να τρέφονται υγιεινά, να εφαρμόζουν αντηλιακό αν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να φορούν καπέλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν έχετε αμφιβολίες, παραμείνετε μέσα σε ένα δροσερό περιβάλλον στο σπίτι σας.

Τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας δεν αντέχει τη ζέστη περιλαμβάνουν

 • Κρύο, υγρό δέρμα
 • Σύγχυση
 • Ζάλη
 • Αποπροσανατολισμός
 • Γρήγορος σφυγμός
 • Υπερβολική εφίδρωση ή αδυναμία εφίδρωσης
 • Κόπωση
 • Πονοκέφαλος
 • Μυϊκές κράμπες ή σπασμοί
 • Ναυτία
 • Πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια σας

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίζετε περισσότερα από ένα ή δύο από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική παρέμβαση.

Θερμότητα και φάρμακα

Ακριβώς όπως θα πρέπει να βρείτε τρόπους για να διατηρείτε το σώμα σας δροσερό κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει επίσης να αποθηκεύετε σωστά τα φάρμακά σας, ώστε να μην εκτίθενται σε υπερβολική ζέστη. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να υποβαθμιστούν κατά τη διάρκεια αλλαγών θερμοκρασίας, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του διαβήτη.

Αποθηκεύστε τα φάρμακα σε δροσερό, ξηρό μέρος. Εάν αποθηκεύετε τα φάρμακα σε μπάνιο με ντους, σε περβάζι παραθύρου ή σε όχημα, κρατήστε τα φάρμακα στο αρχικό δοχείο για να βοηθήσετε στην απομόνωση της υπερβολικής θερμότητας και υγρασίας.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να παραμένετε ενυδατωμένοι και να ανταποκρίνεστε στις υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για:

 • Τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένων των β-αποκλειστών και των διουρητικών
 • Μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας, όπως τα αντιισταμινικά ή τα αποσυμφορητικά
 • Μείωση των ψυχιατρικών συμπτωμάτων, όπως τα αντιψυχωσικά

Συζητήστε με την ομάδα φροντίδας σας για τις ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με το πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε συγκεκριμένα φάρμακα κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών.

Molly Paulino | www.mayoclinichealthsystem.org

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μόλις 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα άνω των 50
Αλκοόλ στην παραλία: Πόσο επικίνδυνο είναι να πίνουμε ποτά κάτω από τον ήλιο
6 κρυφά σημάδια στο σώμα που μαρτυρούν φλεγμονή στο έντερο
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση