“Αστικές θερμικές νησίδες”: Ποια η σημασία του φαινομένου και πώς μπορεί να προληφθεί

Το φαινόμενο αυτό αυξάνει το ενεργειακό κόστος τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις ασθένειες και τη θνησιμότητα που σχετίζονται με τη ζέστη.

"Αστικές θερμικές νησίδες": Ποια η σημασία του φαινομένου και πώς μπορεί να προληφθεί

Οι θερμικές νησίδες είναι πόλεις που είναι συχνά αρκετούς βαθμούς θερμότερες από τα προάστια, επειδή οι αστικές περιοχές παράγουν και παγιδεύουν θερμότητα. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει τον αριθμό των τοπικών καταιγίδων.

Οι «αστικές θερμικές νησίδες» εμφανίζονται όταν οι πόλεις αντικαθιστούν τη φυσική κάλυψη γης με πολλά πεζοδρόμια, κτήρια και άλλες επιφάνειες που απορροφούν και συγκρατούν τη θερμότητα. Το φαινόμενο αυτό αυξάνει το ενεργειακό κόστος (π.χ. για κλιματισμό), τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις ασθένειες και τη θνησιμότητα που σχετίζονται με τη ζέστη.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA), η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει πιθανότατα σε συχνότερους και εντονότερους καύσωνες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα ακραία θερμικά φαινόμενα συχνά πλήττουν πρώτα τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Περισσότερα δέντρα, πράσινες στέγες και γενικά περισσότερη βλάστηση μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων της αστικής θερμικής νησίδας, σκιάζοντας τις επιφάνειες των κτιρίων, εκτρέποντας την ακτινοβολία του ήλιου και απελευθερώνοντας υγρασία στην ατμόσφαιρα. Το πρόσθετο πλεονέκτημα της μεγαλύτερης αστικής βλάστησης είναι ότι λειτουργεί σαν σφουγγάρι και η αποτελεσματικότερη κατακράτηση νερού συμβάλλει στον μετριασμό πιθανών πλημμυρών από την απορροή βρόχινου νερού.

8 τρόποι να μειώσουμε το αστικό θερμικό στρες

Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει την αύξηση αυτού του φαινομένου της θερμικής νησίδας τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη μείωση του θερμικού στρες στις πόλεις και τις κωμοπόλεις.

1. Ανοιχτόχρωμα σπίτια και λευκές στέγες

Το μαύρο και τα θαμπά χρώματα απορροφούν πολλή ηλιακή θερμότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζεστές (και μερικές φορές, καυτές) επιφάνειες. Έτσι, για να μετριάσουν το πρόβλημα της αστικής θερμικής νησίδας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαθιστούν φωτεινές, λευκές στέγες. Η χρήση λευκών στεγών είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην αντανάκλαση έως και 50% περισσότερου φωτός και στη μείωση της θερμοκρασίας.

2. Πράσινες στέγες

Οι πράσινες στέγες είναι μια εξαιρετική, βιώσιμη επιλογή για τη μείωση των επιπτώσεων της αστικής θερμικής νησίδας. Οι πράσινες στέγες είναι η πρακτική της φύτευσης βλάστησης (γρασίδι ή/και φυτά) σε μια στέγη, όπως ακριβώς φυτεύονται σε έναν κήπο. Τα φυτά στην οροφή χρησιμεύουν ως τέλειοι μονωτές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μειώνουν το συνολικό φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Τα φυτά δροσίζουν επίσης το περιβάλλον, μειώνοντας έτσι την ανάγκη κλιματισμού. Και το πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι η ποιότητα του αέρα θα βελτιωθεί, καθώς τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν καθαρό αέρα.

3. Φύτευση δέντρων στις πόλεις

Η πρακτική της φύτευσης δέντρων εντός και γύρω από τις πόλεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ παράλληλα μειώνει το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Τα δέντρα παρέχουν σκιά, απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, απελευθερώνουν οξυγόνο και καθαρό αέρα και παρέχουν δροσιά. Τα φυλλοβόλα δέντρα είναι ιδανικά για τις αστικές περιοχές, επειδή δροσίζουν την περιοχή το καλοκαίρι και δεν εμποδίζουν τη θερμότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

4. Πράσινοι χώροι στάθμευσης

Οι πράσινοι χώροι στάθμευσης χρησιμοποιούν στρατηγικές βιώσιμης υποδομής για τον περιορισμό των επιπτώσεων του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Πιο συγκεκριμένα, προστατεύουν από την άνοδο της θερμοκρασίας του πεζοδρομίου, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να αποτρέψει τη ρύπανση που προκύπτει από την απορροή των όμβριων υδάτων.

5. Ευαισθητοποίηση και εφαρμογή πολιτικών και κανονισμών για τη μείωση της θερμότητας

Οι οδηγίες της ΕΕ σχετικά με τις περιβαλλοντικές πολιτικές, όπως τα πρότυπα καυσίμων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και οι χρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπορούν να ρυθμίσουν (και να μετριάσουν) σημαντικά το πρόβλημα του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Με λιγότερες εκπομπές, το επίπεδο των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα μπορεί να μειωθεί. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση της κοινότητας μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων σχετικά με τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη των βιώσιμων πρακτικών, όπως η φύτευση δέντρων, η οικολογική στέγη/οδόστρωση.

7. Αερισμός

Όταν δύει ο ήλιος, ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες και αφήστε το αεράκι να μπει μέσα. Απελευθερώστε τυχόν θερμό αέρα που έχει συσσωρευτεί στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας, επιτρέποντας τη ροή ψυχρότερου αέρα στο σπίτι σας. Μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να μειώσετε τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, προσοχή: η ασφάλεια αποτελεί ζήτημα σε πολλές αστικές περιοχές, γι’ αυτό θυμηθείτε να κλείνετε/κλειδώνετε τα παράθυρα και τις πόρτες σας πριν κοιμηθείτε.

8. Συλλογή βρόχινου νερού για ψύξη

Η εφαρμογή ενός συστήματος φιλτραρίσματος είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της περίσσειας βρόχινου νερού. Όταν συλλέγεται το νερό της βροχής, μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το νερό αυτό με πολλούς τρόπους κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων:

– Άρδευση γκαζόν και χώρων πρασίνου

– Καθαρισμός των τουαλετών με το νερό που έχει κατακρατηθεί

– Ψύξη του πεζοδρομίου με ράντισμα νερού

– Χρήση στις επιφάνειες των στεγών για να δροσίζουμε τα κτίρια

– Οι πυροσβέστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό αν χρειαστεί

Πηγή:

brightvibes.com/2387/en/how-preventing-the-urban-heat-island-effect-can-help-cool-down-cities-and-even-decrease-flooding

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε