Εγκαταλελειμμένα νησιά και ερειπωμένα παρεκκλήσια: 10 κατασκευές που κατέλαβε η φύση

Όταν η φύση παίρνει ξανά τον έλεγχο των αστικών περιοχών, δημιουργούνται σκηνές που κόβουν την ανάσα.

Εγκαταλελειμμένα νησιά και ερειπωμένα παρεκκλήσια: 10 κατασκευές που κατέλαβε η φύση

Η Μητέρα Φύση έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να «αναλαμβάνει» αφού ο άνθρωπος αποχωρήσει. Εδώ και αιώνες, σε όλο τον κόσμο, κάνει τα μαγικά της, μεταμορφώνοντας ετοιμόρροπες ανθρώπινες κατασκευές σε κάτι φυσικά όμορφο. Είναι τόσο όμορφο το θέαμα που δημιουργεί, που εξερευνητές συρρέουν από μακριά για να γνωρίσουν αυτά τα κρυμμένα διαμάντια.

Όταν η φύση παίρνει ξανά τον έλεγχο των αστικών περιοχών, δημιουργούνται σκηνές που κόβουν την ανάσα. Υπάρχει κάτι τόσο γαλήνιο στον τρόπο με τον οποίο τα αμπέλια πλέκονται στις ρωγμές ενός παλιού τοίχου και τα δέντρα φωλιάζουν στα κενά όπου κάποτε υπήρχαν παράθυρα. Από μια εγκαταλελειμμένη πισίνα που μετατράπηκε σε μια μικρή ζούγκλα, μέχρι μια ερειπωμένη εκκλησία που καλύφθηκε με πράσινο, αυτά είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά σημεία που έχει καταλάβει η φύση.

10 ανθρώπινες κατασκευές που κατέλαβε η Μητέρα Φύση

1. Chapelle de l’Ange au Violon, Γαλλία

Παραμένει ένα μυστήριο ο λόγος για τον οποίο η Chapelle de l’Ange au Violon του 19ου αιώνα εγκαταλείφθηκε πριν από δεκαετίες, και η φύση προσθέτει στη γοητεία δίνοντας στην ετοιμόρροπη εκκλησία ένα πράσινο «λίφτινγκ». Σε αυτή την εκκλησία που βρίσκεται στη Νότια Γαλλία, ένα χαλί από φυλλώματα πλαισιώνει τα πλακάκια του παλιού κτίσματος, ενώ το φως του ήλιου εισχωρεί μέσα από ό,τι έχει απομείνει από τα βιτρό παράθυρα.

2. Το εγκαταλελειμμένο χωριό της Houtouwan

Κατευθυνόμαστε ανατολικά στο χωριό Shengshan σε ένα νησί ακριβώς ανατολικά της Σαγκάης. Όταν οι κάτοικοι του απομακρυσμένου χωριού μετακόμισαν τη δεκαετία του 1990 λόγω δυσκολιών πρόσβασης σε κατάλληλη εκπαίδευση και τροφή, δεν άργησε η σμαραγδένια πράσινη βλάστηση να κατακλύσει το νησί.

3. Το ναυάγιο ενός ατμόπλοιου του 19ου αιώνα

Είναι μαγικό το πώς η φύση δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για να ευδοκιμήσει μετά από μια καταστροφή. Το ναυάγιο του SS City of Adelaide έπιασε φωτιά και προσάραξε στις ακτές λίγο έξω από το Magnetic Island της Αυστραλίας το 1912. Πάνω από 100 χρόνια μετά, τα μαγκρόβια ευδοκιμούν στο ναυάγιο του ατμόπλοιου του 19ου αιώνα, δημιουργώντας έναν τεχνητό ύφαλο που η τοπική θαλάσσια ζωή αποκαλεί πλέον σπίτι της.

4. Η φύση δημιούργησε μια δική της πισίνα

Στην κορυφή ενός εγκαταλελειμμένου βιομηχανικού κτιρίου, μια φυσική πισίνα έχει σχηματιστεί στο πιο ομολογουμένως αφύσικο μέρος. Παρόλο που αυτός ο ουρανοξύστης ήταν κάποτε μια κυψέλη ανθρώπινης δραστηριότητας, τώρα τον απολαμβάνουν τα φυτά και τα πουλιά.

5. Νορβηγικό σπίτι στην εξοχή

Οι κατασκευαστές αυτής της νορβηγικής κατοικίας μάλλον δεν είχαν σκοπό οι κάτοικοί της να είναι πουλιά. Όμως αυτά ζουν εκεί τώρα που τα δέντρα έχουν ριζώσει στην οροφή της.

6. Εγκαταλελειμμένη πισίνα στην Ιταλία

Αυτή η πισίνα στην Ιταλία κάποτε φιλοξενούσε παιδιά που πλατσούριζαν. Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια εγκατάλειψης, η πισίνα έχει ανταλλάξει τα πρώην γαλάζια νερά της με μια όαση πρασίνου και τώρα μοιάζει περισσότερο με θερμοκήπιο παρά με σημείο κολύμβησης.

7. Νησί Hashima

Οι κάτοικοι του Ναγκασάκι έχουν δώσει στο άλλοτε πλούσιο σε άνθρακα Hashima το παρατσούκλι «Νησί- Θωρηκτό», λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος που μοιάζει με πλοίο. Όταν περισσότεροι από πέντε χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί λόγω της έλλειψης άνθρακα το 1959, το νησί έμοιαζε με πλωτή ζούγκλα από μπετόν. Πάνω από 60 χρόνια μετά, η περιοχή μοιάζει περισσότερο με πραγματική ζούγκλα, με τα δέντρα να ξεφυτρώνουν από την εγκαταλελειμμένη μητρόπολη.

8. Κάστρο Gwrych, Ουαλία

Τι πιο μαγευτικό από ένα εγκαταλελειμμένο κάστρο; Ένα που έχει κατακλυστεί από δέντρα και φυλλώματα από το δάσος που το περιβάλλει. Μπορεί να φαίνεται παραμυθένιο, αλλά σίγουρα τη νύχτα θα είναι ιδιαίτερα τρομακτικό.

9. Θαλάσσιο οχυρό 19ου αιώνα, Ουαλία

Αυτές οι άγριες και απομακρυσμένες τοποθεσίες δεν είναι το στυλ των περισσότερων ανθρώπων, αλλά κάποιος αγόρασε το ιδιωτικό νησί το 1932 σε τιμή ευκαιρίας (μόλις 60 λίρες!). Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν τόσο κατοικήσιμο όσο ήλπιζε. Μετά την πώληση, το απομονωμένο κτίσμα έμεινε άδειο, επιτρέποντας στη φύση να στολίσει την οροφή του με μια «κουβέρτα» πρασίνου.

10. Αρχαία πόλη της Σρι Λάνκα

Η αρχαία πόλη-φρούριο Sigiriya, που βρίσκεται ύψος των 200 μέτρων, ήταν η πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα και αποτέλεσε και βουδιστικό μοναστήρι κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τώρα η εγκαταλελειμμένη βραχώδης πόλη στέκεται φρουρός, γεμάτη με χόρτα και μια φυσική πισίνα, παρακολουθώντας το νησιωτικό έθνος.

Πηγή:

www.euronews.com/green/2021/07/18/abandoned-islands-and-derelict-chapels-12-buildings-reclaimed-by-nature

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε