, , , ,

Waterlight: Εκπληκτική συσκευή που μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε φως

Η φορητή συσκευή χρειάζεται περίπου μισό λίτρο θαλασσινού νερού για να εκπέμπει φως για έως και 45 μέρες.

Waterlight: Εκπληκτική συσκευή που μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε φως

Παρά τα τεράστια τεχνολογικά άλματα και τις προόδους που έχουν σημειώσει οι άνθρωποι τον τελευταίο αιώνα, μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δυστυχώς εξακολουθεί να έχει ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε βασικούς πόρους, όπως τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, ιατρικές προμήθειες και σύνδεση στο διαδίκτυο ανάμεσα σε άλλα πολλά.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% έως το 2035. Εκτιμάται επίσης ότι τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων θα εξαντληθούν μέσα στα επόμενα 52 χρόνια. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περίπου 840 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, απαιτεί νέες ενεργειακές λύσεις.

Advertisment

Waterlight: Εκπληκτική συσκευή που μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε φως
Φωτογραφία: WaterLight.com.co

Η κολομβιανή νεοφυής επιχείρηση πράσινης ενέργειας E-Dina κατασκεύασε μια ασύρματη λάμπα που μετατρέπει το αλμυρό νερό σε ηλεκτρική ενέργεια ως μια πιο αξιόπιστη εναλλακτική λύση έναντι των ηλιακών λαμπτήρων σε κοινότητες εκτός δικτύου. Η φορητή συσκευή, που ονομάζεται WaterLight, χρειάζεται περίπου μισό λίτρο θαλασσινού νερού (όσο ένα μπουκαλάκι δηλαδή) – ή ακόμη και ούρα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – για να εκπέμπει φως για έως και 45 ημέρες. Λειτουργώντας ως μίνι γεννήτρια ενέργειας, το WATERLIGHT μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση ενός κινητού τηλεφώνου ή άλλης μικρής συσκευής μέσω μιας ενσωματωμένης θύρας USB.

Το WaterLight συνδυάζει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, με προσανατολισμό στο προϊόν, του δημιουργικού πρακτορείου Wunderman Thompson Agency στην Κολομβία και την κοινοτική προσέγγιση της E-Dina, μιας νεοσύστατης εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι δυο τους ενώθηκαν για να βρουν έναν τρόπο να παρέχουν ευκολότερη, καθαρότερη ενέργεια στους ανθρώπους που δεν έχουν.

Waterlight: Εκπληκτική συσκευή που μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε φως
Φωτογραφία: WaterLight.com.co

Το ασύρματο φως μετατρέπει έναν φυσικό πόρο – το αλμυρό νερό – σε φως, χάρη στη διαδικασία ιονισμού ενός ηλεκτρολύτη που αποτελείται από αλμυρό νερό και μετατρέπει το μαγνήσιο στο εσωτερικό του σε ηλεκτρική ενέργεια. Δεν είναι μόνο μεγαλύτερης διάρκειας, είναι επίσης πιο αποτελεσματικό, καθώς η παροχή ενέργειας είναι άμεση (σε αντίθεση με τα ηλιακά φανάρια που πρέπει να μετατρέψουν την ενέργεια) και πιο αξιόπιστο (μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε κακές καιρικές συνθήκες).

Advertisment

Αφού εξατμιστούν τα σωματίδια του αλατιού, η λάμπα μπορεί να αδειάσει και να ξαναγεμίσει, ενώ το χρησιμοποιημένο νερό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για πλύσιμο ή καθαρισμό. Συναρμολογημένη από 100% ανακυκλωμένα υλικά, όταν φτάσει στο τέλος της ζωής της, η Wunderman Thompson ισχυρίζεται ότι η λάμπα μπορεί να ανακυκλωθεί πλήρως.

Το φως αυτό σχεδιάστηκε ειδικά για χρήση από μια αγροτική κοινότητα στην Κολομβία που ονομάζεται Wayúu, μια φυλή ιθαγενών που ζει στο βορειότερο άκρο της Νότιας Αμερικής, εκεί που η Κολομβία συναντά τη Βενεζουέλα. Ο ίδιος ο σχεδιασμός διέπεται από σεβασμό προς τους ανθρώπους Wayúu και την προγονική τους σύνδεση με τη θάλασσα. Η ιδέα όμως είναι να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, με έμφαση σε κοινότητες με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.

Waterlight: Εκπληκτική συσκευή που μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε φως
Φωτογραφία: WaterLight.com.co

«Το WaterLight πωλείται ήδη – αλλά μόνο σε μεγάλες παραγγελίες για οργανισμούς, όχι ακόμα σε μεμονωμένους καταναλωτές.  Αυτή τη στιγμή, θέλουμε να προσελκύσουμε την προσοχή των κυβερνήσεων, των ΜΚΟ και των ιδιωτικών οργανισμών – εκείνων που έχουν την οικονομική δύναμη να καταστήσουν αυτού του είδους τα προϊόντα προσιτά στους ευάλωτους πληθυσμούς που τα χρειάζονται», αναφέρει η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του καινοτόμου αυτού προϊόντος.

Πηγές:

brightvibes.com/2370/en/waterlight-incredible-device-that-transforms-seawater-into-light

www.designindaba.com/articles/creative-work/waterlight-converts-water-energy-its-innovative-seawater-powered-lamp

Κεντρική φωτογραφία: WaterLight.com.co

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση