,

Εθελοντής κρατά σημαία του Αφγανιστάν στους Παραολυμπιακούς προς τιμήν των δύο αθλητών που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν

Ο Rasouli, που αγωνίζεται στο στίβο, και η Khudadadi, που αγωνίζεται στο ταεκβοντό, δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν με ασφάλεια σε αεροπλάνα.

Εθελοντής κρατά τη σημαία του Αφγανιστάν στους Παραολυμπιακούς προς τιμήν των δύο αθλητών που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν

Όταν ξεκίνησαν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο στις 24 Αυγούστου, δύο αθλητές έλειπαν από τους αγώνες. Ο Hossain Rasouli και η Zakia Khudadadi από το Αφγανιστάν επρόκειτο να συμμετάσχουν στους φετινούς αγώνες, αλλά δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Σε ένδειξη αλληλεγγύης τόσο προς τους αθλητές όσο και προς το λαό του Αφγανιστάν, η σημαία της χώρας μεταφέρθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά τη διάρκεια των τελετών έναρξης.

Ο Rasouli, που αγωνίζεται στο στίβο, και η Khudadadi, που αγωνίζεται στο ταεκβοντό, δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν με ασφάλεια σε αεροπλάνα για να φτάσουν στο Τόκιο. Στη θέση τους, ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κράτησε την αφγανική σημαία κατά τη διάρκεια της τελετής. «Νομίζω ότι είναι απλώς σημαντικό να τονιστεί γιατί είναι ένα μήνυμα ουσιαστικά αλληλεγγύης και ειρήνης που στέλνουμε στον κόσμο», δήλωσε ο Άντριου Πάρσονς, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC). «Θα θέλαμε να τους έχουμε εδώ, δυστυχώς δεν είναι δυνατόν, αλλά θα είναι εδώ, φυσικά, με το πνεύμα».

Advertisment

Η Khudadadi επρόκειτο να γράψει ιστορία, καθώς θα ήταν η πρώτη αθλήτρια από το Αφγανιστάν που θα συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αν και οι Khudadai και Rasouli δεν μπόρεσαν να αγωνιστούν στα προκριματικά αγωνίσματα για τους αγώνες λόγω της έλλειψης κυβερνητικής στήριξης και της πανδημίας, δήλωσαν τη συμμετοχή τους. Μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις τελετές έναρξης, η IPC δημοσίευσε ένα άρθρο που υπογράμμιζε τη συμμετοχή τους.

Το άρθρο μιλούσε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δύο αθλητές στην προσπάθειά τους να προετοιμαστούν για τους αγώνες χωρίς ιδιαίτερη στήριξη. Ο Rasouli, ο οποίος έχασε το αριστερό του χέρι σε έκρηξη νάρκης, προπονείται κυρίως στην αυλή του ή στους κοντινούς λόφους. Η Khudadadi, η οποία τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή όταν κέρδισε το 2016 το πρωτάθλημα παρα-ταεκβοντό που διεξήχθη στην Αίγυπτο σε ηλικία μόλις 18 ετών, ανυπομονούσε να εκπροσωπήσει τη χώρα της. Λίγο πριν από την έναρξη των αγώνων, δημοσίευσε ένα βίντεο με το οποίο παρακαλούσε για βοήθεια ώστε να καταφέρει να φτάσει στο Τόκιο. Δυστυχώς, δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης, αυτό δεν ήταν δυνατό.

Ο Πάρσονς δήλωσε πάντως ότι η IPC είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και με τους δύο αθλητές για να στηρίξει τα όνειρά τους και να μπορέσουν να συμμετέχουν στους Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Αλλά προς το παρόν, θα εκπροσωπούνται από τη σημαία τους ως ένας τρόπος να δείξουν ότι οι σκέψεις της διεθνούς κοινότητας είναι μαζί τους και με ολόκληρο το έθνος του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. «Είναι κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τον αθλητισμό», δήλωσε ο Πάρσονς. «Και μας ενδιαφέρει πρώτα το Αφγανιστάν ως έθνος και οι άνθρωποι, ειδικά οι γυναίκες αυτού του έθνους».

Advertisment

Πηγή:

mymodernmet.com/tokyo-paralympics-afghanistan-flag

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση