,

Live χάρτης που δείχνει την ποιότητα του αέρα στις περιοχές της Αττικής μετά τη φωτιά

Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους της Αττικής να παραμείνουν στο σπίτι με κλειστά παράθυρα και πόρτες για να μην εισέρχονται τα επιβλαβή μικροσωματίδια.

Live χάρτης που δείχνει την ποιότητα του αέρα στις περιοχές της Αττικής μετά τη φωτιά

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με σημερινή του ανακοίνωση εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή των κατοίκων της Αττικής ως προς την ποιότητα του αέρα. Η ατμόσφαιρα ήταν ήδη αποπνικτική από χθες που η φωτιά έκαιγε στην Βαρυμπόμπη. Καπνός είχε καλύψει ακόμα και το κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές όπως η Μεταμόρφωση «έβρεχε» αποκαΐδια.

Σήμερα, οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους της Αττικής να παραμείνουν στο σπίτι με κλειστά παράθυρα και πόρτες για να μην εισέρχονται τα μικροσωματίδια και ο καπνός της φωτιάς. Μάλιστα, δημοσίευσε έναν live χάρτη της περιοχής, στον οποίο μπορούμε να δούμε την ποιότητα του αέρα στην περιοχή μας.

Advertisment

Πρόκειται για χάρτη της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir. Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου. Βλέποντας και την κλίμακα στην κάτω αριστερή πλευρά του χάρτη, μπορούμε να καταλάβουμε και από τα χρώματα (πέρα από τους αριθμούς) τον βαθμό επικινδυνότητας για την υγεία μας.

Σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κατάσταση σήμερα είναι άσχημη σε πολλές περιοχές της Αθήνας όσον αφορά στα βλαβερά μικροσωματίδια PM2.5, τα οποία είναι εισπνεόμενα. Τα πράγματα είναι ακριβώς πιο επικίνδυνα λόγω και της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργήσει ο καύσωνας των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες. Αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΑΑ. Για να δείτε την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σας, μπορείτε να πατήσετε εδώ

Advertisment

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Κεντρική φωτογραφία: INTIMES

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση