, , , ,

6 σημεία του σώματος που παραλείπουμε να προστατεύσουμε με αντηλιακό

Ορισμένα σημεία τείνουν να παραβλέπονται, είτε επειδή η εφαρμογή αντηλιακού σε αυτά είναι δυσάρεστη είτε επειδή νομίζουμε ότι δεν δέχονται αρκετό ήλιο.

6 σημεία του σώματος που παραλείπουμε να προστατεύσουμε με αντηλιακό

Πριν βγούμε έξω το καλοκαίρι, έχουμε συνηθίσει να εφαρμόζουμε αντηλιακή προστασία στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Και αυτό είναι μια αρχή – αλλά δεν σταματάμε εδώ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 2 κουταλιές της σούπας αντηλιακού για να καλύψουν το εκτεθειμένο δέρμα σε όλο το σώμα. Αλλά, προσθέτουν, οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόνο το 25 έως 50 τοις εκατό αυτής της ποσότητας. Μάλιστα, αν κολυμπάμε ή ιδρώνουμε, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε ξανά μετά.

Advertisment

Ορισμένα σημεία – όπως το τριχωτό της κεφαλής, τα χείλη, τα αυτιά, ο λαιμός και το στήθος – τείνουν να παραβλέπονται, είτε επειδή η εφαρμογή αντηλιακού σε αυτά είναι δυσάρεστη είτε επειδή η περιοχή δεν φαίνεται να δέχονται αρκετό ήλιο για να δικαιολογεί τη χρήση αντηλιακού εκεί. Όμως πολλά από αυτά τα σημεία του σώματος συγκαταλέγονται στις συνηθισμένες περιοχές όπου αναπτύσσεται καρκίνος του δέρματος.

Στην πραγματικότητα, πέντε ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελανώματος, μιας δυνητικά θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation. Αλλά η καθημερινή χρήση ενός SPF 15 ή υψηλότερου μειώνει αυτόν τον κίνδυνο κατά 50%, οπότε είναι σημαντικό να απλώνουμε το αντηλιακό μας όπου μας χτυπά ο ήλιος.

Χρειάζεστε άλλον έναν λόγο για να πειστείτε; Σκεφτείτε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα σας. Το 90 τοις εκατό της γήρανσης του δέρματος μπορεί να αποδοθεί στον ήλιο, σημειώνει το Skin Cancer Foundation, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που ανέφεραν καθημερινή χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15 ή υψηλότερο παρουσίασαν 24 τοις εκατό λιγότερη γήρανση του δέρματος σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν συστηματικά αντηλιακό. Έτσι, την επόμενη φορά που θα το εφαρμόσετε, να έχετε κατά νου τις παρακάτω περιοχές του σώματος που συνήθως παραλείπουμε.

Advertisment

6 σημεία του σώματος που παραλείπουμε να προστατεύσουμε με αντηλιακό

1. Αυτιά

Χάρη στις πτυχώσεις τους, τα αυτιά δεν είναι το πιο εύκολο μέρος για εφαρμογή αντηλιακού. Όμως, δέχονται άφθονο ήλιο, οπότε μην τα παραλείπετε (ναι, ακόμη και αν έχετε μακριά μαλλιά). Χρειάζεται να εφαρμόζουμε μια αντηλιακή κρέμα ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε καλύψει όλες τις περιοχές των αυτιών, μπροστά και πίσω. Και δεν ξεχνάμε να φοράμε καπέλο με γείσο και να αναζητάμε τη σκιά.

2. Τριχωτό της κεφαλής

Αν νομίζετε ότι τα μαλλιά προστατεύουν απόλυτα το τριχωτό της κεφαλής, κάνετε λάθος. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο του σώματος και επομένως είναι πιο πιθανό να καεί από άλλες περιοχές. Το αντηλιακό πρέπει πάντα να εφαρμόζεται και στο τριχωτό της κεφαλής και στη γραμμή των μαλλιών (στο στεφάνι). Αν και ο καρκίνος του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής δεν είναι συχνός – αντιπροσωπεύει το 2 έως 5 τοις εκατό όλων των μελανωμάτων του δέρματος. Η χρήση καπέλου μπορεί επίσης να βοηθήσει. Υπάρχουν σειρές αντηλιακών ειδικά σχεδιασμένες γι’ αυτό το σημείο του σώματος.

3. Βλέφαρα

Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι λεπτό και αυτό το καθιστά ευάλωτο στον καρκίνο του δέρματος καθώς και στα σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να εφαρμόζουν αντηλιακό στα βλέφαρα λόγω της ευαισθησίας της περιοχής. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ή και φαρμακοποιό που θα σας συστήσει ένα προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για ευαίσθητο δέρμα και μάτια. Τέλος, δεν ξεχνάμε τα γυαλιά ηλίου μας.

4. Χείλη

Μπορεί να μη θεωρείτε τα χείλη σας δέρμα, αλλά είναι – και ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αναπτυχθεί και εκεί. Ευτυχώς, η προστασία αυτής της περιοχής είναι απλή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα lip balm με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι να θυμόμαστε να το απλώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κι αν δεν έχουμε lip balm, απλώς εφαρμόζουμε προσεκτικά το κοινό μας αντηλιακό στην άκρη των χειλιών.

5. Λαιμός και στήθος

Μπορεί να εφαρμόζουμε επιμελώς αντηλιακό στο πρόσωπο πριν βγούμε από το σπίτι, αλλά ξεχνάμε το λαιμό και αρκετά συχνά το στήθος που έρχεται έντονα σε επαφή με τον ήλιο. Ιδανικά, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με χρώμα σε αυτές τις περιοχές, διότι εξαπλώνεται στα ρούχα, τα οποία ακουμπούν σε αυτά τα σημεία.

6. Πόδια

Αν δεν φοράμε ένα παπούτσι με πλήρη κάλυψη, όπως ένα αθλητικό παπούτσι, τα πόδια μπορεί να απορροφούν πολλές ακτίνες. Οι κορυφές των ποδιών μας είναι συχνά εκτεθειμένες στον ήλιο και γι’ αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε το αντηλιακό.

Τα πέλματα των ποδιών μας, από την άλλη πλευρά, είναι γενικά πιο προστατευμένα εξαιτίας ενός παχύ στρώματος νεκρών κυττάρων του δέρματος, εκτός κι αν ξαπλώσουμε για αρκετή ώρα μπρούμυτα στην παραλία. Εκεί και πάλι χρειάζεται είτε να καλύψουμε τα πέλματα είτε να εφαρμόσουμε μια λεπτή στρώση αντηλιακού για ασφάλεια.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/skin-beauty/places-youre-not-applying-enough-sunscreen

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα
Γιατί αλλάζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση