,

Αφγανιστάν: Αγόρια διαμαρτύρονται για την απαγόρευση των κοριτσιών στο σχολείο από τους Ταλιμπάν

Μια από τις πιο δημοφιλείς φράσεις, που έκτοτε έχει γίνει hashtag για τον αγώνα: «Δεν πηγαίνουμε στο σχολείο χωρίς τις αδελφές μας».

Αφγανιστάν: Αγόρια διαμαρτύρονται για την απαγόρευση των κοριτσιών στο σχολείο από τους Ταλιμπάν

Καθώς οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν, η εξτρεμιστική ομάδα έχει θέσει σε εφαρμογή το νέο της υπουργείο Παιδείας. Αυτό σήμαινε ότι τα αγόρια του γυμνασίου και του λυκείου μπορούν πλέον να επιστρέψουν στο σχολείο, αλλά δεν έχει αναφερθεί τίποτα για το πότε τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις τάξεις τους. Ως απάντηση σε αυτή την προφανή προσπάθεια να καταπνίξουν την εκπαίδευση των κοριτσιών, οι νέοι διαμαρτύρονται για την απόφαση αυτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φωτογραφίες των παιδιών στο διαδίκτυο τα δείχνουν να κρατούν πινακίδες που μοιράζονται το πώς αισθάνονται για την άδικη και άνιση μεταχείριση που τυγχάνουν τα κορίτσια υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν. Μια από τις πιο δημοφιλείς φράσεις, που έκτοτε έχει γίνει hashtag για τον αγώνα, είναι η εξής «Δεν πηγαίνουμε στο σχολείο χωρίς τις αδελφές μας».

Advertisment

Πολλά αγόρια στην Καμπούλ επιδεικνύουν επίσης αλληλεγγύη αρνούμενα να πάνε στο σχολείο. «Δεν πήγα στο σχολείο σήμερα για να δείξω τη διαφωνία μου με τους Ταλιμπάν και για να διαμαρτυρηθώ που απαγορεύουν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο», δήλωσε ένας μαθητής με το όνομα Ροχουλάχ. «Οι γυναίκες αποτελούν τη μισή κοινωνία. Αυτό δείχνει ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει. Δεν θα εμφανιστώ στο σχολείο μέχρι να ανοίξουν και τα σχολεία των κοριτσιών».

Μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Αύγουστο, οι ηγέτες των Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί να στηρίξουν την εκπαίδευση των γυναικών, αν και θα έπρεπε να γίνεται σε χώρους με διαχωρισμό των δύο φύλων. Επιπλέον, διαβεβαίωσαν ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να εργάζονται. Όμως, τώρα υπάρχουν αναφορές ότι οι γυναίκες κρατούνται στο σπίτι και μακριά από την εργασία τους – μόνο όσες έχουν θέσεις που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άνδρες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Πολλές γυναίκες και κορίτσια εγκαταλείπουν τη χώρα για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εργασία και την εκπαίδευσή τους. Ορισμένες ήταν τυχερές, όπως πολλά μέλη των Afghan Dreamers, μιας ομάδας ρομποτικής μόνο για κορίτσια. Έχουν μετεγκατασταθεί στο Μεξικό και το Κατάρ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τουρισμός για όλους 2024: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια | Ποιοι μένουν εκτός
Το ελληνικό διαβατήριο στα 10 πιο ισχυρά στον κόσμο για το 2024
Τέλος τα διόδια στην Ελλάδα; Το νέο τοπίο στις μετακινήσεις
NASA: Μετέδωσε βίντεο στη Γη από απόσταση 31 εκατ. χιλιομέτρων – Χρειάστηκαν 101 δευτερόλεπτα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση