,

Αντιοξειδωτικές τροφές: Ποια είναι η επίδρασή τους στον εγκέφαλο

Για την ενσωμάτωσή τους στο διατροφολόγιό μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες.

Αντιοξειδωτικές τροφές: Ποια είναι η επίδρασή τους στον εγκέφαλο

Η οξείδωση είναι μια χημική διαδικασία του σώματος κατά την οποία ο οργανισμός μας απελευθερώνει συγκεκριμένες ουσίες ως αποτέλεσμα των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι μόρια που δεν έχουν ηλεκτρόνια. Οι ελεύθερες ρίζες σε χαμηλές ποσότητες βοηθούν στη φυσιολογική διεργασία των εγκεφαλικών κυττάρων ενώ σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο.

Το ανθρώπινο σώμα είναι εξοπλισμένο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί την οξείδωση όπως για παράδειγμα να αποτρέψει την καταστροφή των κυττάρων μας, αλλά στην καθημερινότητά μας υπάρχουν πολλές αιτίες που επιβαρύνουν την κατάσταση, όπως ο καπνός του τσιγάρου, η έκθεση στο όζον, μεταλλικά ιόντα κ.α. Για όλα αυτά, είναι σημαντική η βοήθεια των τροφών με αντιοξειδωτική δράση.

Advertisment

Αρνητικές επιδράσεις

Δεν είναι ευεργετικές όλες οι αντιοξειδωτικές τροφές. Αντιοξειδωτικά όπως η β-καροτένη ή το λυκοπένιο και η βιταμίνη C, υποτίθεται ότι παρέχουν προστασία κατά της εμφάνισης του καρκίνου ή της γήρανσης καθώς καταπολεμούν τη δράση των ελεύθερων ριζών. Όμως, κάποιες ελεύθερες ρίζες τις χρειάζεται ο οργανισμός μας για διάφορες λειτουργίες του και δεν θα έπρεπε να λαμβάνουμε τα αντιοξειδωτικά αλόγιστα καθώς μπορεί να έχουμε αρνητικά αποτελέσματα.

Οφέλη των αντιοξειδωτικών

Το 2016 οι ερευνητές Nur Adelier και Health Sparks εξήγησαν ότι η βιταμίνη E και ο κουρκουμάς, μπορούν να προσφέρουν προστασία κατά του Αλτσχάιμερ μέσω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Επιπλέον βρέθηκε ότι η μακροχρόνια λήψη της βιταμίνης Ε και C, έχει οφέλη για τους ενήλικες, μεταξύ των οποίων η αύξηση της μνήμης που συνδέεται με τις λεκτικές ικανότητές μας.

Τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά

Βρείτε παρακάτω μια λίστα των τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες:

Advertisment

Β-καροτένη: καρότα, γλυκοπατάτα, ροδάκινα

Βιταμίνη C: μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτες, πορτοκάλια, λεμόνια

Βιταμίνη E: σπανάκι, αβοκάντο, αμύγδαλα, μπρόκολο, σολομός

Ωστόσο, για την ενσωμάτωσή τους στο διατροφολόγιό μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον παράγοντα ότι ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες. Αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να κατανοήσετε το πώς αισθάνεστε μετά την κατανάλωση διάφορων αντιοξειδωτικών τροφών και το πώς σας επηρεάζουν σωματικά και ψυχικά. Βελτιώνουν την απόδοση και τη μνήμη σας; Είναι ανεκτά από τον οργανισμό σας;

Συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο, σχετικά με το ποιες τροφές είναι περισσότερο κατάλληλες για εσάς, με βάση το καθημερινό σας πρόγραμμα και τις ανάγκες σας, ειδικά αν έχετε ιστορικό με διάφορες ασθένειες του εντέρου, καθώς θα πρέπει να ακολουθείτε ειδική διατροφή.

Uma Naidoo, βοηθός ψυχιάτρου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Taste Atlas: Τα μήλα Ζαγοράς στην πρώτη θέση με τα καλύτερα του κόσμου!
Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Πώς να κάνετε τα τρόφιμα να διατηρούνται υγιή για περισσότερο χρόνο στο ψυγείο σας
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση