,

Η φωτορύπανση από τις λάμπες του δρόμου συνδέεται με μείωση των εντόμων

Η απώλεια των εντόμων έχει εκτεταμένες συνέπειες για ολόκληρα τα οικοσυστήματα.

Η φωτορύπανση από τις λάμπες του δρόμου συνδέεται με μείωση των εντόμων

Οι επιστήμονες λένε ότι η φωτορύπανση έχει συμβάλλει στην ανησυχητική μείωση των εντόμων που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Σε μια βρετανική μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα τεχνητά φώτα των δρόμων διαταράσσουν τη συμπεριφορά των νυκτόβιων εντόμων, μειώνοντας τον αριθμό των καμπιών κατά το ήμισυ. Τα σύγχρονα φώτα δρόμου LED φάνηκε να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση.

Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι οι πληθυσμοί των εντόμων συρρικνώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας του οικοσυστήματος και των φυτοφαρμάκων. Οι παράγοντες είναι πολύπλοκοι και ποικίλοι, όπως η σταθερή απώλεια δασών, η ερημοποίηση λιβαδιών και ελών, η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση ποταμών και λιμνών.

Advertisment

Η χρήση τεχνητών φώτων κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει προταθεί ως άλλος παράγοντας μείωσης των εντόμων, αν και η έκταση του προβλήματος παραμένει ασαφής. Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, είναι η ισχυρότερη απόδειξη μέχρι στιγμής ότι η φωτορύπανση μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στους τοπικούς πληθυσμούς εντόμων, με συνέπειες για τα πουλιά και άλλα είδη άγριας ζωής που βασίζονται στις κάμπιες για τροφή.

«Σε ένα τοπικό περιβάλλον μπορούμε πλέον να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η φωτορύπανση είναι σημαντική, αλλά αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι αν εξετάσουμε τη γενική κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Douglas Boyes του βρετανικού Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας.

«Αν τα έντομα έχουν πρόβλημα – όπως πιστεύουμε ότι έχουν, και έχουμε στοιχεία που το υποστηρίζουν – ίσως θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε αυτές τις αρνητικές επιδράσεις». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φώτα των δρόμων φαίνεται ότι εμποδίζουν τα νυχτόβια έντομα από το να γεννήσουν τα αυγά τους ή τα θέτουν σε κίνδυνο κάνοντάς τα ορατά και έτσι είναι πιθανότερο να φαγωθούν από αρπακτικά όπως οι νυχτερίδες. Με τη σειρά τους, οι κάμπιες που γεννιούνται κάτω από φώτα του δρόμου, ιδίως LED, αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Advertisment

Υπάρχουν όμως πρακτικές λύσεις που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, λένε, όπως η μείωση της έντασης των φώτων του δρόμου τις πρώτες πρωινές ώρες, η τοποθέτηση αισθητήρων κίνησης ή η χρήση χρωματικών φίλτρων για την αποκοπή των πιο επιβλαβών μηκών κύματος. Στο πλαίσιο της μελέτης, ειδικοί από τη φιλανθρωπική οργάνωση Butterfly Conservation, το Πανεπιστήμιο του Newcastle και το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασαν κάμπιες σε τμήματα χορτολιβαδικών εκτάσεων και φρακτών στις πλευρές δρόμων στη νότια Αγγλία.

Κάθε μία από τις 26 τοποθεσίες με οδικούς φωτισμούς στο Oxfordshire, το Berkshire και το Buckinghamshire συγκρίθηκε με ένα παρόμοιο τμήμα μη φωτισμένου δρόμου σε κοντινή απόσταση. Οι έρευνες έδειξαν μείωση των καμπιών κατά το ήμισυ περίπου στις φωτισμένες περιοχές (47% μείωση στους φράχτες – 33% στα περιθώρια του γρασιδιού).

Σε ένα δεύτερο πείραμα, τοποθετήθηκαν σειρές λαμπτήρων σε χωράφια. Διαπιστώθηκε μείωση των καμπιών κάτω από τα φώτα LED, γεγονός που υποδηλώνει επίδραση στη διατροφική συμπεριφορά. Οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μείωση ορισμένων πληθυσμών εντόμων.

Μια επιστημονική ανασκόπηση του αριθμού των εντόμων το 2019 επισήμανε ότι το 40% των ειδών υφίσταται «δραματικούς ρυθμούς μείωσης» σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη ανέφερε ότι οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και τα σκαθάρια εξαφανίζονται οκτώ φορές ταχύτερα από ό,τι τα θηλαστικά, τα πτηνά ή τα ερπετά, ενώ άλλα είδη, όπως οι μύγες και οι κατσαρίδες, είναι πιθανό να αυξηθούν κατά πολύ.

Η απώλεια των εντόμων έχει εκτεταμένες συνέπειες για ολόκληρα τα οικοσυστήματα. Τα έντομα αποτελούν πηγή τροφής για πολλά πουλιά, αμφίβια, νυχτερίδες και ερπετά, ενώ τα φυτά βασίζονται στα έντομα για την επικονίαση.

Πηγή:

www.bbc.com/news/science-environment-58333233

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση