, ,

Αυστραλία: Θεραπεία αυτισμού για βρέφη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μεταγενέστερης διάγνωσης

Η θεραπεία μπορεί να δώσει ώθηση στις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού και να παράγει θετικά αποτελέσματα αργότερα στη ζωή του.

Αυστραλία: Θεραπεία αυτισμού για βρέφη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μεταγενέστερης διάγνωσης

Μια ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία ανέπτυξε την πρώτη παγκοσμίως θεραπεία συμπεριφοράς που αποδεδειγμένα μειώνει τα στοιχεία/ σημάδια που μοιάζουν με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού σε βρέφη αρκετά ώστε να αποφευχθεί, μέσω βελτίωσης, η κλινική διάγνωση της ΔΦΑ αργότερα.

Η θεραπεία μείωσε την πιθανότητα διάγνωσης ΔΦΑ στις τρεις ομάδες παρακολούθησης 18, 24 και 36 μηνών κατά το 1/3 σε 105 παιδιά και δείχνει ότι η πρώιμη παρέμβαση – όταν υπάρχει μόνο υποψία αυτισμού – μπορεί να δώσει ώθηση στις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού και να παράγει θετικά αποτελέσματα αργότερα στη ζωή του.

Advertisment

Η θεραπεία είναι γνωστή ως μέθοδος VIPPP και είναι ακρωνύμιο για το «Video Interaction for Promoting Positive Parenting». Λειτουργεί ως ένα είδος εφαρμογής μετάφρασης και επισκόπησης του παιχνιδιού, σύμφωνα με την οποία μετά από μια περίοδο αλληλεπίδρασης με ένα παιδί που εμφανίζει ένα από τα τέσσερα σημάδια πρώιμης ΔΦΑ, ένας γιατρός και ένας γονέας μπορούν να επανεξετάσουν το υλικό της αλληλεπίδρασης για να τους βοηθήσει να καταλάβουν ακριβώς πώς προσπαθεί να επικοινωνήσει το παιδί.

Η αποφυγή της οπτικής επαφής ή η μη ανταπόκριση στο όνομά τους μπορεί να είναι σημάδια ότι ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει ΔΦΑ. Η αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων για να βοηθηθεί το παιδί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες όταν είναι τόσο μικρό ήταν το κλειδί για την επιτυχία της δοκιμής. «Αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια απόδειξη ότι μια προληπτική παρέμβαση μπορεί να μειώσει τις συμπεριφορές αυτισμού και την πιθανότητα μεταγενέστερης διάγνωσης», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Green στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, σύμφωνα με τον Guardian.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα εύρημα-ορόσημο, διότι υποδηλώνει ότι η παρέμβαση σε αυτή την πρώιμη χρονική στιγμή μπορεί να έχει αυτό το ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μπορεί κάλλιστα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες παρέχουν υποστήριξη σε μεγάλο αριθμό παιδιών παγκοσμίως».

Advertisment

Αν και το στατιστικό αποτέλεσμα της θεραπείας δεν ήταν τεράστιο, υπήρχαν και άλλα θετικά στοιχεία, για παράδειγμα οι βελτιώσεις που σημειώθηκαν κατά την έναρξη της θεραπείας διατηρήθηκαν έως και 24 μήνες. Επιπλέον, ενώ περίπου το 20% των παιδιών που δεν ακολούθησαν τη θεραπεία έλαβαν διάγνωση ΔΦΑ στην ηλικία των 3 ετών, μόλις το 6,7% εκείνων που ακολούθησαν τη θεραπεία έλαβαν.

Πηγή:

goodnewsnetwork.org/a-breakthrough-therapy-reduced-autism-diagnoses-in-children-by-one-third

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μόλις 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα άνω των 50
Αλκοόλ στην παραλία: Πόσο επικίνδυνο είναι να πίνουμε ποτά κάτω από τον ήλιο
6 κρυφά σημάδια στο σώμα που μαρτυρούν φλεγμονή στο έντερο
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση