,

«Δεν είμαστε μόνο ένα σώμα, είμαστε πολλά περισσότερα» | Συνέντευξη με την Ιουλία Πιτσούλη

Η σύμβουλος ψυχικής υγείας και συγγραφέας Ιουλία Πιτσούλη μας μιλάει για το βιβλίο της "Έρως και Ψυχή".

«Δεν είμαστε μόνο ένα σώμα, είμαστε πολλά περισσότερα» | Συνέντευξη με την Ιουλία Πιτσούλη

Αυτό το βιβλίο σας αφορά προσωπικά!

Μέσα από 10 βήματα και 40 ερωτήσεις σας οδηγεί σε ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στο εσωτερικό σύμπαν σας. Αφετηρία, ένας υπέροχος ελληνικός μύθος που περιγράφει την περιπέτεια της ανθρώπινης ψυχής. Στην πλοκή είναι συμβολικά παρόντα όλα τα στάδια της πορείας της:

  • Tο υψηλό πεπρωμένο της
  • H άνοδος
  • Tο σφάλμα, αλλά και ο θείος έρωτας, που μέσα από μυητικές δοκιμασίες θα την οδηγήσει στην αφύπνιση, τον θρίαμβο και τη θέωσή της.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη

– (Α.Σ) Καλώς ήρθατε σε μια ακόμη εκπομπή Book for thought. Είμαι ο Αθανάσιος Στεργίου και όπως πάντα κοντά μου η Ιωάννα Νάσσου.

– (Ι.Ν) Χαίρετε και καλώς ήρθατε στην εκπομπή μας.

– (Α.Σ) Σήμερα θα έχουμε κοντά μας τη συγγραφέα Ιουλία Πιτσούλη.

– (Ι.Ν) Το βιβλίο της Ιουλίας Πιτσούλη έχει τίτλο «Έρως και Ψυχή», ενώ αξίζει να θυμόμαστε ότι έχει γράψει επίσης τα περίφημα βιβλία «Μυστική οδύσσεια» και «Ηρακλής, ο ήρωας μέσα μας» που κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Διόπτρα.

– (Α.Σ) Κυρία Πιτσούλη, καλώς ήρθατε.

– (Ι.Π) Καλώς σας βρήκα.

– (Α.Σ) Είστε και δημοσιογράφος και συγγραφέας αλλά και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Ποιά από όλες αυτές τις ιδιότητες σήμερα σας εκφράζει περισσότερο;

– (Ι.Π) Σήμερα ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας νομίζω ότι περικλείει μέσα του και τα υπόλοιπα.

– (Ι.Ν) Κυρία Πιτσούλη απ’ όσο βλέπουμε εδώ δίνετε διαλέξεις και ειδικά σεμινάρια και ανήκετε επίσης στην ιδρυτική ομάδα του Κτήματος Νοόσφαιρα Wellness & Retreat Center. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτές τις δραστηριότητές σας;

– (Ι.Π) Το Κτήμα Νοόσφαιρα που βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία είναι ένας χώρος που έχει φτιαχτεί εξ αρχής με στόχο να φιλοξενήσει σεμινάρια αυτογνωσίας, εναλλακτικές διακοπές, άλλους ανθρώπους, ομάδες που έρχονται για να κάνουν γιόγκα. Ο βασικός μας στόχος ήταν να είναι ένας χώρος όπου όποιος θα έρχεται δεν θα περνά απλώς μερικές μέρες στη φύση και θα ξεκουράζεται αλλά θα κάνει και κάτι για τον εαυτό του, κάτι για την πνευματική του διάσταση και την ψυχική του ανάπτυξη. Έτσι, τα σεμινάρια που κυρίως δίνουν οι συνεργάτες μου, η Μαρία Ξιφαρά κι εγώ, έχουν πάντα ως στόχο την αυτοβελτίωση και τη γνωριμία με αυτό που αληθινά είμαστε.

– (Α.Σ) Κυρία Πιτσούλη, μέσα λοιπόν από όλες αυτές τις όμορφες διαδρομές, δράσεις, σεμινάρια αλλά και το βιβλίο σας, αν υπήρχε ένα – το σημαντικότερο – μήνυμα το οποίο θα θέλατε να μοιραστείτε με τον κόσμο, ποιό θα ήταν αυτό;

– (Ι.Π) Το σημαντικότερο μήνυμα που εγώ δίνω στον εαυτό μου κάθε μέρα είναι «Δεν είσαι ένα σώμα Ιουλία, είσαι πολύ περισσότερα. Και υπάρχει μια αλήθεια μέσα σου που είναι πέρα από τον χώρο και πέρα από τον χρόνο και πέρα από όλα όσα οι σωματικές αισθήσεις προσπαθούν να σε πείσουν ότι είσαι.

– (Ι.Ν) Πολύ μεγάλο μήνυμα, πραγματικά. Να προχωρήσω ή θέλεις να προσθέσεις κάτι άλλο;

– (Α.Σ) Παρακαλώ, μπορούμε να προχωρήσουμε.

– (Ι.Ν) Είναι εύκολο να διαβαστεί και να κατανοηθεί το βιβλίο από όλους ή χρειάζεται να έχει κάποιος κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις, τι πιστεύετε;

– (Ι.Π) Ναι, είναι ένα βιβλίο για όλους. Θα έλεγα ότι όχι μόνο δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες γνώσεις, θα αυξήσει και τις γνώσεις του διαβάζοντάς το. Πρώτα απ’ όλα της επαφής, τη γνώση που προκύπτει από την επαφή με τον εαυτό μας και ύστερα κι άλλες γνώσεις, ευρύτερες, που αφορούν το πώς η ανθρώπινη συνειδητότητα έχει προσεγγίσει τους μύθους και τον συγκεκριμένο μύθο του Έρωτα και της Ψυχής που είναι πολύ λυρικός και πολύ όμορφος.

– (Ι.Ν) Άρα μπορεί να λάβει κάποιος πολλά πράγματα μέσα από το βιβλίο σας.

– (Α.Σ) Αν λοιπόν κάνατε μια διαδρομή ξανά, αν αυτή τη διαδρομή της ζωής σας την ξαναζούσατε από την αρχή, θα παίρνατε την ίδια διαδρομή ή θα κάνατε κάτι διαφορετικό;

– (Ι.Π) Αν εννοείτε ως προς την πνευματική αναζήτηση, με χίλια θα έπαιρνα την ίδια διαδρομή, δεν υπάρχει περίπτωση. Άλλωστε την ξεκίνησα από 11 ετών αυτή την αναζήτηση.

– (Α.Σ) Μια και μιλάμε λοιπόν για αυτή την αναζήτηση αλλά και για το βιβλίο σας, πρόκειται για την αποκωδικοποίηση του γνωστού μύθου του Έρωτα και της Ψυχής;

– (Ι.Π) Ναι. Είναι ο μύθος της Ψυχής που ξεκινά θνητή, παντρεύεται χωρίς να ξέρει ποιόν έχει παντρευτεί αλλά έχει παντρευτεί τον ίδιο τον θεό Έρωτα με την εντολή να μην θελήσει ποτέ να τον δει. Παραβιάζει την εντολή και ύστερα βιώνει τις συνέπειες. Οι συνέπειες είναι να φύγει ο Έρωτας μακριά κι εκείνη αναζητώντας τον να περάσει από πολλά στάδια – αγωνίας, μοναξιάς, αμφιβολίας – αλλά κάθε στάδιο ήταν ταυτόχρονα για εκείνη μια κατάκτηση και μια ανακάλυψη των εσωτερικών της δυνάμεων και των πανίσχυρων συμμάχων που υπάρχουν πάντα. Άρα αυτός ο μύθος που καταλήγει βεβαίως με την Ψυχή που ξαναβρίσκεται με τον Έρωτα και κατακτά την αθανασία πλέον είναι το συμβολικό ταξίδι της ψυχής μας από την κατάσταση μιας άγνοιας, λήθης θα έλεγα για την ακρίβεια, ένα σταδιακό μυητικό ταξίδι εξιλέωσης για μια αίσθηση αμαρτίας που έχουμε, μια αίσθηση παραβίασης που όμως δεν είναι αληθινή και στο τέλος βεβαίως ανακαλύπτουμε ποιοί αληθινά είμαστε και είμαστε πολύ μεγαλειώδεις.

– (Ι.Ν) Ωραία, να προσθέσω κι εγώ πάλι κάτι πάνω σ’ αυτό το βιβλίο: είναι προϊόν έμπνευσης ή αποτελεί κάποιο κομμάτι που έχετε βγάλει μέσα από κάποια έρευνα, κάποια μελέτη;

– (Ι.Π) Θα έλεγα ότι είναι έμπνευση. Αλλά ξέρετε κάτι; Η έμπνευση δεν είναι κάτι που κατεβαίνει αίφνης και χωρίς να έχει μια υποδομή. Νομίζω ότι το σύνολο των εμπειριών μας και των γνώσεων που σιγά σιγά μαζεύουμε ενώνονται για μια στιγμή και αυτή η στιγμή είναι η στιγμή της έμπνευσης γιατί ανοίγει ένα κανάλι σύνδεσης με μια άλλη πραγματικότητα και όλα έρχονται να συστοιχιστούν εκεί.

– (Α.Σ) Κυρία Πιτσούλη, έχετε φτάσει σε κάποια υψηλά επίπεδα επίγνωσης απ’ ό, τι αντιλαμβάνομαι. Το ερώτημα είναι το εξής: ήσασταν πάντα έτσι ή υπήρξε κάποιο σημείο καμπής στη ζωή το οποίο σας βοήθησε να φτάσετε σε κάποιες άλλες επιγνώσεις;

– (Ι.Π) Κύριε Στεργίου, όπως είπα από 11 χρονών είμαι σε αυτή την αναζήτηση και αυτό γιατί τότε είχαν πέσει στα χέρια μου κάποια τεύχη από το περιοδικό «Ρομάντσο» που έβγαινε τη δεκαετία του ’60 και εκεί είχε μια σελίδα που έλεγε Θέματα από το υπερπέραν, ιστορίες από το υπερπέραν, και για τη δεκαετία του ’60 ήταν το εντελώς καινοφανές φαινόμενο του να περιγράφονται ιστορίες επιθανάτιας εμπειρίας ανθρώπων που πέθαναν πρόσκαιρα και επανήλθαν. Είχα λοιπόν εντυπωσιαστεί πάρα πολύ με όλο αυτό και ξεκίνησα να προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει στο αόρατο πεδίο. Έτσι λοιπόν γύρισα δασκάλους, χώρες, σεμινάρια, εμπειρίες, διάβασμα πάρα πολύ, και στο τέλος κατέληξα σε κάτι που λέγεται Μαθήματα Θαυμάτων. Αυτό κλείνει μέσα του όλη αυτή τη διαδρομή του ποιά είναι η αλήθεια για το ποιός είναι ο καθένας μας. Είναι μια εσωτερική κατάσταση ωριμότητας η οποία ολοκληρώνεται αφού έχεις περάσει βεβαίως κάποια χρόνια να καταλάβεις τι δεν είναι αλήθεια.

– (Α.Σ) Εκεί ακριβώς ήθελα να καταλήξω κυρία Πιτσούλη, οπότε λίγο πριν κλείσουμε θα θέλατε να μοιραστείτε μερικά σπουδαία μηνύματα από αυτά τα Μαθήματα Θαυμάτων;

– (Ι.Π) Τι ωραία κύριε Στεργίου! Ναι, θα ήθελα να πω πρώτον ότι όση επιμονή κι αν έχει η αίσθηση της επίθεσης, του κακού ή ότι είμαστε μόνοι μας, δεν μπορεί να τα βάλει με κάτι που είναι πολύ πιο ισχυρό – είναι η δύναμη της συγχώρεσης. Η ικανότητά μας να συγχωρούμε εξαλείφει οποιαδήποτε επίθεση. Σκεφτείτε το λίγο. Δεν μπορείς να μου κάνεις τίποτα που η συγχώρεσή μου δεν μπορεί να το εξαλείψει. Αυτό είναι το ένα που έχω καταλάβει και το δεύτερο είναι ότι επειδή πολλές φορές τα βάζουμε με τον εαυτό μας, κάθε μέρα λέμε στον εαυτό μας «Δεν είσαι αρκετή, δεν τα κατάφερες, είσαι ανεπαρκής» ή με τους άλλους επίσης, μια ανάγκη τρυφερότητας και απαλότητας είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι να πεις στον εαυτό σου στο τέλος «Ακόμα κι αν διαφωνώ με αυτό που λέω, κάνω ή σκέφτομαι, με κρατώ αγκαλιά. Δεν με εγκαταλείπω με τίποτα».

– (Α.Σ) Πιστεύω Ιωάννα ότι συμφωνείς κι εσύ μαζί μου ότι τα μηνύματα που μας μεταφέρει η κυρία Πιτσούλη είναι πολύ σημαντικά για όλους, η δύναμη της συγχώρεσης πρώτα απ’ όλα του εαυτού μας αλλά και των υπολοίπων, αλλά και αυτό το «με αγαπώ και με αποδέχομαι» βαθιά για να μπορέσω να χτίσω και να προχωρήσω παρακάτω.

– (Ι.Ν) Πραγματικά μηνύματα ζωής.

– (Α.Σ) Κυρία Πιτσούλη, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.

– (Ι.Π) Σας ευχαριστώ κύριε Στεργίου, κυρία Νάσσου γι’ αυτή την ευκαιρία να σκεφτούμε μαζί κάτι όμορφο.

– (Α.Σ) Να είστε καλά. Ιωάννα πού μπορούμε να βρούμε το βιβλίο;

– (Ι.Ν) Το βιβλίο μπορούμε να το βρούμε σε όλα τα βιβλιοπωλεία και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

– (Α.Σ) Ιωάννα ευχαριστώ πολύ, σας ευχαριστούμε και όλους εσάς που ήσασταν μαζί μας. Θα τα πούμε σε μια εβδομάδα από τώρα σε μια νέα εκπομπή Book for thought. Μέχρι τότε συγχωρούμε, αποδεχόμαστε και αγαπάμε πρώτα απ’ όλα τον εαυτό μας και μετά τους υπόλοιπους. Να είστε καλά.

«Δεν είμαστε μόνο ένα σώμα, είμαστε πολλά περισσότερα» | Συνέντευξη με την Ιουλία Πιτσούλη

Εγγραφείτε στο κανάλι Youtube της Εναλλακτικής Δράσης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε