, ,

Drone αποκαλύπτει το ποτάμι λάβας καθώς οι σεισμοί ταρακουνούν το νησί La Palma (Βίντεο)

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η λάβα έχει ήδη καλύψει μια έκταση μεγαλύτερη από 25 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Drone αποκαλύπτει το ποτάμι λάβας καθώς οι σεισμοί ταρακουνούν το νησί La Palma (Βίντεο)

Σεισμοί ταρακουνούν από τη Δευτέρα το νησί La Palma στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, καθώς η λάβα συνεχίζει να ρέει από το ηφαίστειο που εκρήγνυται από τις 19 Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν ακόμα να εκκενώσουν περισσότερους ανθρώπους από την περιοχή, επειδή το λιωμένο πέτρωμα ακολουθεί την ίδια διαδρομή προς τη θάλασσα με τις προηγούμενες ροές.

Το Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο της Ισπανίας δήλωσε ότι κατέγραψε δύο σεισμούς νωρίς τη Δευτέρα που είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από 3,0 βαθμούς. «Δεν έχει τελειώσει ακόμη, δεν ξέρουμε καν πόσος καιρός απομένει», δήλωσε ο περιφερειακός πρόεδρος των Καναρίων Νήσων Άνχελ Βίτορ Τόρες στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTVE. «Είμαστε στα χέρια της φύσης».

Advertisment

Η υγεία προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς δεν έχει μειωθεί σχεδόν καθόλου η εκροή από το ηφαίστειο Cumbre Vieja από τότε που άρχισε να εκρήγνυται. Η λάβα που ρέει από τις εστίες έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής πάνω από 900 κτίρια και έχει εκτοπίσει περίπου 6.000 ανθρώπους, ενώ νέες πηγές εμφανίστηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Το νησί των 85.000 κατοίκων βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής. Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης παρακολουθεί συνεχώς την ποιότητα του αέρα στις κατοικημένες περιοχές που έχουν πληγεί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η λάβα έχει ήδη καλύψει μια έκταση μεγαλύτερη από 25 γήπεδα ποδοσφαίρου. Την Κυριακή ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει το νησί να ανακάμψει από τις ζημιές. Ο Σάντσεθ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους αφού επισκέφθηκε για τρίτη φορά την πληγείσα περιοχή των Καναρίων Νήσων. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει το νησί σε κατάσταση καταστροφής.

Advertisment

Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, τα επιπλέον χρήματα θα βοηθήσουν στην κατασκευή αναγκαίων υποδομών για την οικονομία του νησιού, κυρίως αρδευτικά δίκτυα για τη σημαντική εξαγωγική βιομηχανία μπανάνας και άλλες γεωργικές καλλιέργειες, καθώς και δρόμους που εξυπηρετούν τα μονοπάτια πεζοπορίας και τις παραλίες που προσελκύουν τουρίστες.

Τα κονδύλια αποσκοπούν επίσης στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη μείωση των φόρων για τους κατοίκους της La Palma. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη δοκιμασία, επειδή δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η έκρηξη του ηφαιστείου», δήλωσε ο Sánchez.

«Αλλά οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν τελειώσει, η κυβέρνηση της Ισπανίας θα είναι εκεί για να βοηθήσει στο τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης της La Palma και να προσφέρει έναν ορίζοντα ευημερίας». Η ανακοίνωση της ενίσχυσης της βοήθειας έρχεται να προστεθεί στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση κατοικιών και ειδών πρώτης ανάγκης που ενέκρινε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Την Κυριακή, το ινστιτούτο ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων, Involcan, δήλωσε ότι η εκρηκτική δραστηριότητα στις εστίες του ηφαιστείου είχε ενταθεί, ενώ αρκετοί σεισμοί μεσαίου βεληνεκούς καταγράφηκαν από το γεωγραφικό ινστιτούτο της χώρας, IGN. Παρά τις θεαματικές εικόνες της έκρηξης και τις υλικές ζημιές που προκάλεσε, δεν αναφέρθηκαν θύματα, κυρίως λόγω της ταχείας εκκένωσης.

Πηγή:

www.euronews.com/2021/10/04/200m-more-pledged-to-help-island-of-la-palma-as-volcanic-activity-continues

Κεντρική φωτογραφία: Europa Press News/Getty Images

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)
Χρήσιμα τρικ που θα κάνουν το παρκάρισμα πιο εύκολο (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση