,

Επιστήμονες λαμβάνουν παράξενα ραδιοκύματα από άγνωστη πηγή

«Είναι ένα ενδιαφέρον αντικείμενο που έχει μπερδέψει κάθε προσπάθεια που έχουμε κάνει για να το εξηγήσουμε».

Επιστήμονες λαμβάνουν παράξενα ραδιοκύματα από άγνωστη πηγή

Παράξενα ραδιοσήματα έρχονται από την κατεύθυνση του κέντρου του γαλαξία και δεν είμαστε σίγουροι τι τα εκπέμπει. Ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται φαινομενικά τυχαία και η πηγή τους πρέπει να είναι διαφορετική από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει στο παρελθόν.

Η πηγή αυτής της ακτινοβολίας έχει πάρει το παρατσούκλι «αντικείμενο του Άντι» από το όνομα του Ziteng Wang στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ο οποίος ακούει στο όνομα Andy και ανακάλυψε πρώτος τα ραδιοκύματα. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εντόπισαν τις εκπομπές έξι φορές το 2020 χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Australian Square Kilometre Array Pathfinder. Έκαναν περαιτέρω παρατηρήσεις με το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT στη Νότια Αφρική.

Advertisment

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αντικείμενο φώτιζε περιστασιακά για μερικές εβδομάδες, αλλά ήταν σκοτεινό τον περισσότερο χρόνο. Όταν τελικά φώτισε ξανά τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αρκετούς μήνες μετά την αρχική ανίχνευση, έστρεψαν σε αυτό μερικά από τα ισχυρότερα μη ραδιοτηλεσκόπια που διαθέτουμε και δεν είδαν τίποτα. «Κοιτάξαμε σε κάθε άλλο μήκος κύματος που μπορούσαμε, από το υπέρυθρο μέχρι το οπτικό και τις ακτίνες Χ, και δεν είδαμε τίποτα, οπότε δεν φαίνεται να συνάδει με κανένα είδος άστρου που καταλαβαίνουμε», λέει ο David Kaplan από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το γεγονός ότι δεν ήταν ορατό σε άλλα μήκη κύματος απέκλεισε πολλές πιθανές εξηγήσεις για το αντικείμενο αυτό, συμπεριλαμβανομένων των κανονικών αστέρων και των μαγνητάριων, τα οποία είναι αστέρια νετρονίων με ισχυρά μαγνητικά πεδία. Ό,τι κι αν είναι το αντικείμενο του Andy, η πόλωση των ραδιοκυμάτων που προέρχονται από αυτό δείχνει ότι πιθανότατα έχει ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Κατά τη διάρκεια των εκλάμψεων, η φωτεινότητά του μεταβαλλόταν έως και κατά 100 φορές, και οι εκλάμψεις αυτές σβήνουν εξαιρετικά γρήγορα – τόσο γρήγορα όσο μια μέρα – γεγονότα που υποδηλώνουν ότι το αντικείμενο είναι μικρό.

Αλλά κανένα αστρονομικό σώμα που γνωρίζουμε δεν ταιριάζει σε όλα αυτά τα παράξενα χαρακτηριστικά. «Είναι ένα ενδιαφέρον αντικείμενο που έχει μπερδέψει κάθε προσπάθεια που έχουμε κάνει για να το εξηγήσουμε», λέει ο Kaplan. «Θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ανήκει σε μια γνωστή κατηγορία αντικειμένων, απλά ένα παράξενο παράδειγμα, αλλά αυτό θα διευρύνει τα όρια του πώς πιστεύουμε ότι συμπεριφέρονται αυτές οι κατηγορίες».

Advertisment

Πηγή:

www.newscientist.com/article/2293298-something-strange-is-sending-radio-waves-from-the-centre-of-the-galaxy

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση