, ,

Γαλακτικό οξύ: Τι είναι και πώς σχετίζεται με την άσκηση

Όταν δεν υπάρχει επαρκές οξυγόνο, το σώμα διασπά τη γλυκόζη χωρίς οξυγόνο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία γαλακτικού οξέος.

Γαλακτικό οξύ: Τι είναι και πώς σχετίζεται με την άσκηση

Το γαλακτικό οξύ συσσωρεύεται σε πολλούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των μυών, και στη συνέχεια εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει μικρές ποσότητες γαλακτικού οξέος ως ενέργεια.

Οι άνθρωποι συχνά εμφανίζουν υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος κατά τη διάρκεια ή μετά από έντονη άσκηση. Αυτό ονομάζεται υπεργαλακταιμία που προκαλείται από την άσκηση. Η συσσώρευση γαλακτικού οξέος μπορεί να προκαλέσει πόνο και αίσθηση κούρασης στους μύες μας. Συνήθως, το ήπαρ θα διασπάσει την περίσσεια γαλακτικού στο αίμα.

Advertisment

Ορισμένες παθήσεις μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή γαλακτικού οξέος ή να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει το γαλακτικό από το αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή συσσώρευση γαλακτικού, την οποία οι γιατροί αναφέρουν ως γαλακτική οξέωση.

Πώς να αποφύγουμε την υπερλακταιμία που προκαλείται από την άσκηση

Η συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μύες κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση δεν είναι επιβλαβής. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο. Σε μικρές ποσότητες, το γαλακτικό οξύ μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει ενέργεια, να κάψει θερμίδες και να αυξήσει τα επίπεδα αντοχής.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ο μυϊκός πόνος και οι κράμπες από τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος επηρεάζουν αρνητικά τις προπονήσεις τους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποτρέψετε την υπεργαλακταιμία που προκαλείται από την άσκηση, ως εξής:

Advertisment

– Πίνουμε άφθονο νερό: Η διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης του δίνει τις καλύτερες πιθανότητες να διασπάσει τυχόν περίσσεια γαλακτικού οξέος.

– Παίρνοντας βαθιές αναπνοές: Το σώμα αρχίζει να παράγει γαλακτικό οξύ όταν δεν έχει αρκετό οξυγόνο για τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια. Η βαθιά αναπνοή θα βοηθήσει στην παροχή οξυγόνου στους μυς, επιβραδύνοντας έτσι την παραγωγή γαλακτικού οξέος.

– Μείωση της έντασης της άσκησης: Όταν ένα άτομο αισθάνεται τις επιπτώσεις της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος, μπορεί να επιβραδύνει και να μειώσει την ένταση της προπόνησής του. Αυτό θα επιτρέψει στα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα να ανακάμψουν.

– Διατάσεις μετά την προπόνηση: Οι ελαφρές διατάσεις των μυών μετά την προπόνηση μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τυχόν αισθήματα καύσου ή κράμπες που μπορεί να προκαλέσει η συσσώρευση γαλακτικού οξέος.

Γαλακτική οξέωση που δεν προκαλείται από άσκηση

Ορισμένες παθήσεις ή συμπτώματα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή γαλακτικού οξέος. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν:

– καρδιακή ανεπάρκεια

– σοβαρή λοίμωξη

– σοκ

– ανεπαρκώς ελεγχόμενος διαβήτης

Επίσης, η ηπατική βλάβη και η ηπατική νόσος μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ήπατος να απομακρύνει το γαλακτικό από το αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα γαλακτικού στο αίμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπεργαλακταιμία μπορεί να εξελιχθεί σε γαλακτική οξέωση. Χωρίς θεραπεία, η γαλακτική οξέωση μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία PH του αίματος ενός ατόμου. Αυτή η μεταβολή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία. Τα συμπτώματα που συσχετίζουν οι γιατροί με τη γαλακτική οξέωση περιλαμβάνουν:

– γλυκιά μυρωδιά της αναπνοής

– δροσερό και υγρό δέρμα

– πόνος στην κοιλιά

– ναυτία ή εμετό

– διάρροια

– πονοκέφαλος

– σύγχυση

– αίσθημα αποπροσανατολισμού

– αίσθημα αδυναμίας

– κιτρίνισμα του δέρματος ή του λευκού των ματιών σε ίκτερο

– κώμα

Η γαλακτική οξέωση είναι επίσης μια σπάνια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων για τον HIV. Όποιος πιστεύει ότι έχει γαλακτική οξέωση ή υπεργαλακταιμία που δεν προκαλείται από άσκηση θα πρέπει να μιλήσει αμέσως με έναν γιατρό.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/326521

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση