,

Πώς βιώνουν οι άνδρες την αποβολή ενός εμβρύου; Θρηνούν ή δεν τους «επιτρέπεται»;

Η απώλεια εγκυμοσύνης αντανακλάται σε μια σχέση και συμβάλλει στην αυξημένη πιθανότητα διαζυγίου.

Πώς βιώνουν οι άνδρες την αποβολή ενός εμβρύου; Θρηνούν ή δεν τους «επιτρέπεται»;

«Ειλικρινά, κανείς δεν με έχει ρωτήσει ποτέ γι’ αυτό». Το έχω ακούσει αυτό ξανά και ξανά στις συνεντεύξεις μου και στις συζητήσεις μου με άνδρες σχετικά με την αποβολή της συντρόφου τους (ή την απώλεια της εγκυμοσύνης πριν από τις 24 εβδομάδες). Οι άνθρωποι συχνά απλά υποθέτουν ότι οι άνδρες δεν θρηνούν την απώλεια εγκυμοσύνης. Μερικές φορές, οι καλοπροαίρετοι φίλοι και συγγενείς αποφεύγουν το θέμα επειδή δεν ξέρουν ότι ο άνδρας υποφέρει ή απλώς δεν ξέρουν τι να πουν.

Καταλαβαίνουμε όμως ότι η αποβολή είναι αρκετά συχνή πλέον (συμβαίνει περίπου σε 1 στις 5 εγκυμοσύνες) και επηρεάζει την αποβάλλουσα γυναίκα και το κοινωνικό της δίκτυο. Οι αποβολές συμβαίνουν μέσα και έξω από μια ποικιλία σχέσεων, αλλά οι περισσότερες συμβαίνουν σε ετεροφυλόφιλους γάμους μεταξύ cisgender ατόμων.

Advertisment

Η απώλεια εγκυμοσύνης αντανακλάται σε μια σχέση και συμβάλλει στην αυξημένη πιθανότητα διαζυγίου. Οι άνδρες συχνά υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος και θλίψη μετά από μια αποβολή, μερικές φορές με τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη σύζυγό τους που απέβαλε. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι άνδρες συχνά αισθάνονται ότι αγνοούνται ή καταπιέζονται από το να θρηνήσουν την απώλεια.

Μπορεί να αισθάνονται την πίεση να είναι δυνατοί και στωικοί και να απωθούν τα συναισθήματά τους. Η διαδικασία αντιμετώπισης των ανδρών είναι σημαντική για τη δική τους ψυχική και σωματική υγεία, αλλά και για τη σχέση τους και την υγεία της συζύγου τους.

Οι μεταφορές δείχνουν πώς οι άνδρες επεξεργάζονται την αποβολή

Οι μεταφορές είναι εργαλεία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν στην κατανόηση συγκεχυμένων ιδεών ή γεγονότων συνδέοντάς τα με μια οικεία, συγκεκριμένη ή απτή ιδέα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Health Communication, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν μεταφορές για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την απώλειά τους υπό το πρίσμα της πολιτισμικής προσδοκίας ότι η εγκυμοσύνη πρέπει να είναι εύκολη για τους συντρόφους. Οι μεταφορές τους αντανακλούσαν τις περιορισμένες γνώσεις της κοινωνίας σχετικά με την επικράτηση της αποβολής και την προσδοκία ότι η απώλεια εγκυμοσύνης είναι θέμα ταμπού.

Advertisment

Επισημαίνονται τρεις από αυτές τις μεταφορές εδώ:

Πολλοί άνδρες βίωσαν την αποβολή τους ως αίσθημα συντριπτικού κενού. Ένιωθαν άδεια χέρια, άδεια στήθη, άδειες καρδιές. Ένιωθαν ότι το μωρό άφησε ένα «κενό» στη ζωή τους. Αυτοί οι άνδρες αισθάνονταν άτονοι και απελπισμένοι. Ένας από τους συμμετέχοντες εξήγησε: «(Η αποβολή ήταν) ένα άμεσο, σκληρό κενό που εμφανίστηκε στην ύπαρξή μας. Είχαμε αυτή την προσδοκία, κάτι προς το οποίο χτίζαμε, και ξαφνικά τώρα, αυτό απλά… χάθηκε. Ήταν απλά πολύ παράξενο – κοιτάζοντας μπροστά, κάτι έλειπε».

Αυτή η μεταφορά υπογραμμίζει ότι η αποβολή είναι μια αμφίρροπη απώλεια. Μετά από μια αποβολή, τα άτομα και τα ζευγάρια πρέπει να δημιουργήσουν νέες ιστορίες για το μέλλον τους χωρίς την παρουσία του αποβαλλόμενου μωρού τους.

Ορισμένοι άνδρες περιέγραψαν την αποβολή ως ένα χαμένο δώρο ή ως κάτι υπέροχο που τους δόθηκε και ξαφνικά τους το πήραν. Ίσως βλέπουν ένα δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά ανοίγοντάς το, διαπιστώνουν ότι είναι σπασμένο ή άδειο. Ένας συμμετέχων περιέγραψε αυτό το συναίσθημα σαν να του χαρίζουν ένα λαχνό που έχει ένα μόνο νούμερο λάθος: «Ήσουν τόσο κοντά σε κάτι, για σένα ήταν σαν μια στο εκατομμύριο, αλλά το έχασες».

Άλλοι πάλι αισθάνθηκαν ότι η αποβολή ήταν πιο ξαφνική, απροσδόκητη και καταστροφική, σαν κατακλυσμός. Αυτοί οι συμμετέχοντες περιέγραψαν την αποβολή ως τραγωδία. Συχνά ήταν θεατές αυτής της τραγωδίας, σαν να είχε πάθει η γυναίκα τους αυτοκινητιστικό ατύχημα ή να την είχε χτυπήσει φορτηγό. Αυτές οι μεταφορές απεικόνιζαν τα συναισθήματα αδυναμίας των συμμετεχόντων καθώς προσπαθούσαν να βοηθήσουν τη συντετριμμένη σύντροφό τους να ξεπεράσει τον σωματικό και συναισθηματικό της πόνο.

Οι μεταφορές που χρησιμοποιούν οι άνδρες για να εξηγήσουν την αποβολή μπορούν να δώσουν στους αγαπημένους, τους ερευνητές και τους επαγγελματίες μια καλύτερη κατανόηση του πώς είναι για μια ερωτική σύντροφο να βιώνει την απώλεια εγκυμοσύνης. Αυτή η κατανόηση αποτελεί τη βάση για την παροχή υποστήριξης σε κάποιον που αγωνίζεται. Ίσως αυτά τα ευρήματα μπορούν να ενημερώσουν τις συζητήσεις μας γύρω από την αποβολή καθώς και τον δημόσιο διάλογο. Ή ίσως μπορούν να επικυρώσουν τη δική σας εμπειρία με την απώλεια εγκυμοσύνης.

Πηγή:

psychologytoday.com/intl/blog/stories-and-selves/202110/men-grieve-miscarriage-too

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της
Καμία φορά το να πληγώσεις πονάει περισσότερο από το να σε πληγώσουν
Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση
Δεν φτάνει μόνο να θέλεις να αγαπήσεις, πρέπει και να μπορείς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση