, ,

Κύθηρα: Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα από αρχαιολογική έρευνα σε ναυάγιο της περιοχής

Το ναυάγιο χρονολογείται από τους επιστήμονες περίπου στα τέλη του 5ου μ.Χ. μέχρι τα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

Κύθηρα: Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα από αρχαιολογική έρευνα σε ναυάγιο της περιοχής

Η χώρα διαθέτει πλούτο υποθαλάσσιων αρχαιολογικών χώρων και είναι δεκάδες οι έρευνες που λαμβάνουν κατά καιρούς χώρα στα νερά μας με εκπληκτικά ευρήματα και ιστορικά στοιχεία. Μία τέτοια έρευνα με εντυπωσιακά ευρήματα ήταν κι αυτή που έγινε στις 24-27 Σεπτεμβρίου από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στα Κύθηρα.

Πρόκειται για ναυάγιο κλασικών χρόνων, που είχε εντοπισθεί μόλις το 2019 στο στενό Κυθήρων – Νεάπολης σε βάθος 222 μ. στο πλαίσιο της οπτικής διασκόπησης για την καλωδίωση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίσαμο στην Νεάπολη Βοιών. Το ναυάγιο χρονολογείται από τους επιστήμονες περίπου στα τέλη του 5ου μ.Χ. μέχρι τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και φαίνεται ότι κατέληξε στο βυθό με την καρίνα του, αφού η γενική εικόνα της συγκέντρωσης του φορτίου διατηρεί γενικά το σχήμα του πλοίου.

Advertisment

Η έρευνα συμπέρανε ότι το φορτίο του πλοίο αποτελείται κυρίως από από κερκυραϊκούς αμφορείς, δευτερευόντως αμφορείς του επονομαζόμενου τύπου Solocha II, με πιθανή προέλευση από την αρχαία Πεπάρηθο (Σκόπελο), αμφορείς από την Χίο και τρείς πίθους. Επιπλέον, εντοπίστηκε μια σειρά επιτραπέζιων αγγείων και μάλισα από αυτα ανελκύστηκαν ένας επιτραπέζιος αμφορίσκος με επίπεδη βάση, ένα πινάκιο και ένα ιχθυοπινάκιο και δύο σκυφίδια.

Κύθηρα: Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα από αρχαιολογική έρευνα σε ναυάγιο της περιοχής

Τις δύο επιστημονικές ομάδες αποτελούσαν, από πλευράς ΕΕΑ οι αρχαιολόγοι Δρ Θεοτόκης Θεοδούλου, Τμηματάρχης του Γραφείου Κρήτης της ΕΕΑ, Δρ Γεώργιος Τσιμπούκης και Δρ Σταυρούλα Βραχιονίδου, η Δρ ωκεανογραφίας Αναστασία Κουκά (ΜΔ), από πλευράς ΕΛΚΕΘΕ οι Δρ Γρηγόρης Ρουσάκης, Μανώλης Καλλέργης και Λεωνίδας Μανουσάκης.

Advertisment

Ο Δρ Ιωάννης Ίσσαρης του ΕΛΚΕΘΕ εκπονεί τρισδιάστατη απεικόνιση του ναυαγίου και μόλις αυτή ολοκληρωθεί θα βοηθήσει στο να διασαφηνίσουν οι ερευνητές τα αρχικά τους συμπεράσματα, ον αριθμό των ορατών στον βυθό αντικειμένων, το μέγεθος της διασποράς του φορτίου και συνεπώς κατ’ εκτίμηση το μέγεθος του πλοίου και τον πιθανό όγκο του φορτίου.

Κύθηρα: Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα από αρχαιολογική έρευνα σε ναυάγιο της περιοχής

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα του ναυαγίου: «Η χώρα μας αποτελεί έναν αναπεπταμένο αρχαιολογικό χώρο, ένα αρχαιολογικό παλίμψηστο. Η στεριά, αλλά και οι θάλασσες μας κρύβουν ανεξερεύνητους πολιτιστικούς θησαυρούς. Σε κάθε μεγάλο έργο, δημόσιο ή ιδιωτικό, οι πιθανότητες αποκάλυψης αρχαιοτήτων είναι εξαιρετικά μεγάλες».

Και συνέχισε λέγοντας: ««Στην περίπτωση του έργου της καλωδίωσης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίσαμο στη Λακωνία, που έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ, εντοπίστηκε στο στενό Κυθήρων-Νεάπολης ένα σημαντικό ναυάγιο των κλασικών χρόνων, το οποίο διερευνήθηκε αρχαιολογικά από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την πολύτιμη τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, ενώ το κόστος της έρευνας κάλυψε ο ΑΔΜΗΕ. Σε όλους τους συντελεστές της έρευνας εκφράζω συγχαρητήρια και ευχαριστίες».

Κύθηρα: Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα από αρχαιολογική έρευνα σε ναυάγιο της περιοχής

Πηγή:

Με πληροφορίες από in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση