,

Κρυολόγημα, γρίπη ή Covid-19: Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα συμπτώματα;

Τα μέτρα ασφαλείας του COVID-19 μπορούν να αποτρέψουν το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Κρυολόγημα, γρίπη ή Covid-19: Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα συμπτώματα;

Πριν από την πανδημία, μια ενόχληση στο λαιμό και μια βουλωμένη μύτη δεν ήταν κάτι που προκαλούσε ανησυχία. Οι περισσότεροι από εμάς που αντιμετωπίζαμε αυτά τα συμπτώματα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι είχαμε κρυολόγημα και να το ξεπεράσουμε. Στην εποχή του COVID-19, ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ένα εντελώς νέο επίπεδο ανησυχίας.

Τώρα, ο νέος κορονοϊός έχει γίνει μέρος της ζωής μας. Ο COVID μπορεί να παρουσιαστεί ως κοινό κρυολόγημα, με ρινική καταρροή, συμφόρηση και πονοκέφαλο. Στην πραγματικότητα, το 80% των ανθρώπων που προσβάλλονται από COVID-19 εμφανίζουν ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα ενός κρυολογήματος.

Advertisment

Τα συμπτώματα του COVID-19 μπορεί επίσης να μιμούνται τα σημάδια της γρίπης, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς φτάσαμε στην εποχή της γρίπης και η διάκριση μεταξύ των δύο ασθενειών καθίσταται ζωτικής σημασίας. Ενώ η γρίπη έκανε ελάχιστα την εμφάνισή της πέρυσι, χάρη στις προφυλάξεις COVID-19, όπως η υποχρεωτική μάσκα και η κοινωνική αποστασιοποίηση, οι γιατροί αναμένουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων γρίπης αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα, καθώς οι άνθρωποι επέστρεψαν στον χώρο εργασίας τους και στα σχολεία/πανεπιστήμια.

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε αδιαθεσία και δεν ξέρετε γιατί, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε – εκτός από το να μείνετε στο σπίτι και να απομονωθείτε – είναι να καλέσετε τον γιατρό σας και να περιγράψετε τα συμπτώματα. Εκείνος/Εκείνη θα σας κατευθύνουν μετά αναλόγως.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του κρυολογήματος

– Ρινική καταρροή

Advertisment

– συμφόρηση

– ήπιος βήχας

– δυσφορία

– πόνοι στο σώμα

– πονοκέφαλος.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται πολύ απότομα, σε σχέση με τα συμπτώματα του COVID-19 ή ενός κρυολογήματος. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Υψηλός πυρετός που διαρκεί αρκετές ημέρες

– δυσφορία, κόπωση και αδυναμία

– μυϊκοί πόνοι

– ρίγη

– ξηρός βήχας

– πονοκέφαλος.

Σε αντίθεση με το COVID-19, η γρίπη είναι εποχιακή και εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Όμως, τον COVID-19 μπορούμε να τον κολλήσουμε με ζεστό ή κρύο καιρό, την άνοιξη, το καλοκαίρι, το χειμώνα και το φθινόπωρο.

Τα βασικά συμπτώματα του COVID-19

Το COVID-19 μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα με το κρυολόγημα (συμφόρηση, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, πονόλαιμος) και τη γρίπη (πυρετός, βήχας, γενική αδιαθεσία και μυϊκοί πόνοι). Υπάρχουν όμως και συμπτώματα εκτός πλαισίου που μπορεί να μην τα έχουμε στο κοινό κρυολόγημα ή στη γρίπη. Τα συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν:

– Έλλειψη όσφρησης ή γεύσης, ιδίως κατά την έναρξη, όταν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα

– διάρροια

– ναυτία ή εμετός

– πυρετός

– ρίγη

– δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή ή σφίξιμο στο στήθος

– εξάνθημα (Τα μικρά παιδιά με COVID μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών τους)

– πόνος στο στήθος ή αίσθημα βάρους στο στήθος.

Η αλληλοεπικάλυψη των συμπτωμάτων μεταξύ του κρυολογήματος, της γρίπης και του COVID-19 σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος διάγνωσης της ασθένειας είναι η εξέταση.

Τα μέτρα ασφαλείας του COVID-19 μπορούν να αποτρέψουν το κρυολόγημα και τη γρίπη

Οι τακτικές που αποσκοπούν στην πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19 μπορούν επίσης να μειώσουν τη μετάδοση του κρυολογήματος και της γρίπης. Οι μάσκες λειτουργούν εκπληκτικά καλά. Είναι μια παρέμβαση με χαμηλό κόστος και υψηλή ανταμοιβή. Η κοινωνική αποστασιοποίηση, η παραμονή στο σπίτι αν αισθανόμαστε άρρωστοι και το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι επίσης βασικά στοιχεία.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/coronavirus/is-it-a-cold-the-flu-or-covid-19

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα
Γιατί αλλάζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση