Το μετρό της Μόσχας έθεσε σε λειτουργία αυτό που οι αρχές έχουν επαινέσει ως το πρώτο σύστημα πληρωμών μαζικής κλίμακας με αναγνώριση προσώπου στον κόσμο, εν μέσω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σχετικά με τη νέα τεχνολογία.
Το σύστημα χωρίς μετρητά, χωρίς κάρτα και χωρίς τηλέφωνο, με την ονομασία Face Pay, ξεκίνησε την Παρασκευή σε περισσότερους από 240 σταθμούς σε ολόκληρη τη ρωσική πρωτεύουσα. «Τώρα, όλοι οι επιβάτες θα μπορούν να πληρώνουν για τις μετακινήσεις τους χωρίς να βγάζουν το τηλέφωνό τους, το εισιτήριο ή την τραπεζική τους κάρτα», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, το βράδυ της Πέμπτης.
Advertisment
Για να ενεργοποιήσουν το Face Pay, είπε ο Sobyanin, οι επιβάτες θα πρέπει να συνδέσουν τη φωτογραφία τους, την τραπεζική τους κάρτα και την κάρτα του μετρό με την υπηρεσία μέσω της εφαρμογής για κινητά του μετρό. «Θα αρκεί να κοιτάξετε απλώς την κάμερα για να περάσετε από τα τουρνικέ», δήλωσε ο Sobyanin.
Οι αρχές της Μόσχας, οι οποίες αναμένουν ότι έως και το 15% των επιβατών του μετρό θα χρησιμοποιούν τακτικά το Face Pay μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσαν ότι το σύστημα θα επιταχύνει τη ροή των ανθρώπων, ιδίως σε ώρες αιχμής.
«Η Μόσχα είναι η πρώτη στον κόσμο που εισάγει το Face Pay σε τέτοια κλίμακα. Η τεχνολογία είναι νέα και πολύ περίπλοκη, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωσή της», πρόσθεσε στη συνέχεια ο δήμαρχος.
Advertisment
Οι αρχές δήλωσαν ότι τα δεδομένα των επιβατών θα είναι «ασφαλώς κρυπτογραφημένα», λέγοντας ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται θα αποθηκεύονται σε κέντρα επεξεργασίας δεδομένων στα οποία θα έχει πρόσβαση μόνο το προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών.
Ωστόσο, ακτιβιστές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. «Πρόκειται για ένα νέο επικίνδυνο βήμα στην προσπάθεια της Ρωσίας να ελέγξει τον πληθυσμό της. Πρέπει να έχουμε πλήρη διαφάνεια σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη αυτή η εφαρμογή», δήλωσε ο Στάνισλαβ Σακίροφ, ιδρυτής της Roskomsvoboda, μιας ομάδας αφιερωμένης στην προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της πληροφόρησης.
«Πλησιάζουμε σε αυταρχικές χώρες όπως η Κίνα που έχουν κατακτήσει την τεχνολογία του προσώπου. Το μετρό της Μόσχας είναι κυβερνητικός οργανισμός και όλα τα δεδομένα μπορεί να καταλήξουν στα χέρια των υπηρεσιών ασφαλείας», πρόσθεσε. Η Μόσχα επέκτεινε πρόσφατα την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε ολόκληρη την πρωτεύουσα, με ένα δίκτυο περισσότερων από 175.000 καμερών παρακολούθησης.
Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν ότι οι κάμερες χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό διαδηλωτών που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις υπέρ του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Η αναγνώριση προσώπου χρησιμοποιήθηκε επίσης για την επιβολή καραντίνας του Covid-19 κατά τη διάρκεια του δίμηνου lockdown της Ρωσίας την άνοιξη του 2020.
Το ρωσικό μετρό – το πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη, με περισσότερους από 6 εκατομμύρια επιβάτες ημερησίως – θεωρείται από μόνο του τουριστικό αξιοθέατο, με σταθμούς περίτεχνα διακοσμημένους με ψηφιδωτά που αντικατοπτρίζουν μια σειρά από σοβιετικές θεματικές.
Πηγή:
www.theguardian.com/world/2021/oct/15/privacy-fears-moscow-metro-rolls-out-facial-recognition-pay-system