, , ,

Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας στον κόσμο θα χορηγηθεί για μαζική ανοσοποίηση των παιδιών της Αφρικής

Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου έχει αποδειχθεί σοβαρή πρόκληση, καθώς το παράσιτο είναι πολύ πιο πολύπλοκο από έναν ιό ή ένα βακτήριο.

Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας στον κόσμο θα χορηγηθεί για μαζική ανοσοποίηση των παιδιών της Αφρικής

Σήμερα η ελονοσία είναι η μεγαλύτερη αιτία παιδικής ασθένειας και θανάτου στην υποσαχάρια Αφρική, σκοτώνοντας περισσότερα από 260.000 παιδιά κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί πεθαίνει από ελονοσία κάθε 2 λεπτά.

Η ελονοσία προκαλείται από το παράσιτο Plasmodium, το οποίο μεταδίδεται από θηλυκά κουνούπια Anopheles. Είναι κοινώς γνωστά ως «κουνούπια που τσιμπούν τη νύχτα», καθώς πράγματι αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ σούρουπο και αυγή. Μόλις το παράσιτο εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος του ξενιστή, ταξιδεύει μέχρι το ήπαρ, όπου αναπτύσσεται για σύντομο χρονικό διάστημα προτού εισέλθει εκ νέου στην κυκλοφορία του αίματος και επιτεθεί στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Advertisment

Σε ένα μη ανοσοποιημένο άτομο, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 10 έως 15 ημέρες μετά το τσίμπημα και περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγη και διάρροια. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εντός 24 ωρών, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια και συχνά οδηγεί στο θάνατο.

Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου έχει αποδειχθεί σοβαρή πρόκληση, καθώς το παράσιτο είναι πολύ πιο πολύπλοκο από έναν ιό ή ένα βακτήριο. Τώρα, σε συνέχεια ενός επιτυχημένου πιλοτικού προγράμματος που περιελάμβανε τη χορήγηση τουλάχιστον μιας δόσης σε περισσότερα από 800.000 παιδιά στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά την ευρεία χορήγηση του εμβολίου κατά της ελονοσίας RTS,S σε παιδιά ηλικίας 5 μηνών και άνω που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.

Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα εμβόλιο για την ελονοσία συνιστάται για χρήση σε μεγάλες εκτάσεις της ηπείρου, όπου η νόσος ενδημεί. «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά της ελονοσίας για τα παιδιά είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την επιστήμη, την υγεία των παιδιών και τον έλεγχο της ασθένειας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Η χρήση αυτού του εμβολίου πέρα από τα υφιστάμενα εργαλεία για την πρόληψη της ελονοσίας θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές παιδιών κάθε χρόνο».

Advertisment

Μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο αναφέρει μείωση κατά 30% της θανατηφόρας ελονοσίας, ακόμη και σε περιοχές όπου χρησιμοποιούνται ευρέως δίκτυα επεξεργασμένα με εντομοκτόνα και υπάρχει καλή πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία.

Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ασφαλές, χωρίς σημαντικές παρενέργειες, και έχει γίνει δεκτό με ικανοποίηση από τις οικογένειες. Οι συζητήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση μιας ευρύτερης χορήγησης του εμβολίου θα διεξαχθούν τώρα μεταξύ της παγκόσμιας υγειονομικής κοινότητας, με τις επιμέρους χώρες να αποφασίζουν αν θα υιοθετήσουν το εμβόλιο ως μέρος των εθνικών στρατηγικών τους για τον έλεγχο της ελονοσίας.

«Για αιώνες, η ελονοσία καταδιώκει την υποσαχάρια Αφρική, προκαλώντας τεράστια προβλήματα», δήλωσε ο Dr Matshidiso Moeti, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική. «Ελπίζαμε εδώ και καιρό για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας και τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε ένα τέτοιο εμβόλιο που συνιστάται για ευρεία χρήση».

«Η σημερινή σύσταση προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας για την ήπειρο που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της νόσου και αναμένουμε ότι πολλά περισσότερα παιδιά της Αφρικής θα προστατευθούν από την ελονοσία και θα εξελιχθούν σε υγιείς ενήλικες».

Πηγή:

sciencefocus.com/news/worlds-first-malaria-vaccine-given-go-ahead-for-mass-immunisation-of-african-children

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είστε διαρκώς κουρασμένοι; Οι δύο «αθώες» συνήθειες που ρουφούν την ενέργειά σας
Χάρβαρντ: Πασίγνωστο φάρμακο για το αδυνάτισμα ενδέχεται να προκαλεί τύφλωση
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση