Σε ρωτάνε πότε θα βάλεις μπρος για γάμο και παιδί αλλά όχι για ζωή

Απλώς χόρεψε. Και άσε τους υπόλοιπους να ακολουθούν τη σειρά.

Σε ρωτάνε πότε θα βάλεις μπρος για γάμο και παιδί αλλά όχι για ζωή

Η κούρσα μόλις ξεκινά: Έτοιμος; Φύγαμε! Τρέξε όσο πιο γρήγορα μπορείς όμως ούτε για μια στιγμή μη χάσεις την κομψότητά σου.

Σκούπισε τον ιδρώτα σου με το μεταξωτό μαντήλι αν χρειαστεί και συνέχισε. Πρέπει να φαίνεσαι όμορφος ή τουλάχιστον να διατηρείς ένα κάποιο στυλ.

Advertisment

Και τώρα πάρε καλούς βαθμούς. Για να ακριβολογώ τους καλύτερους. Στη σύγκριση με τον μπροστά, τον πίσω, τον δίπλα και τον παραδίπλα του δίπλα απαιτείται να υπερέχεις ξεκάθαρα.

Τα κατάφερες. Πέρασες στο Πανεπιστήμιο. Η εποχή της ανεμελιάς. Οι πρώτοι έρωτες σαν κόκκινο κρασί που ρέει στο ποτήρι σου και οι φιλίες γερά θεμέλια ενός σπιτιού που ποτέ δεν γκρεμίστηκε. Κλείσε τα μάτια και απόλαυσε το. Άνοιξε τα. Πάει, πέρασε.

Σήκω από τον καναπέ σου. Στείλε βιογραφικά. Και άλλα. Περισσότερα. Πιο στοχευμένα Βρήκες μια δουλειά; Ποσώς με ενδιαφέρει αν κάνεις εκείνο που αγαπάς. Ρωτάω αν τακτοποιήθηκε στη θεσούλα την καλή και τη σταθερή, δύο βήματα από το σπίτι σου, που θα έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο μέχρι τη σύνταξη. Αυτό φυσικά αν είσαι γυναίκα. Αν είσαι άντρας, η υπόθεση αλλάζει και αναζητώ τίτλο τιμής, εξουσία και παχυλό μισθό.

Advertisment

Και τώρα φύγαμε για γάμο. Τι εννοείς δεν έχεις καν σχέση; Ακόμη τον πρίγκιπα του παραμυθιού γυρεύεις καημένη μου; Σε παρακαλώ, κοίτα καλύτερα γύρω σου γιατί σε έχω μεγάλο άγχος. Να, πώς σου φαίνεται εκείνος ο άξεστος τύπος που χαζογελάει λέγοντας σεξιστικά αστεία στο τραπέζι; Μια χαρά είναι, μην το κοσκινίζεις περισσότερο. Πάρε τον αγκαζέ και τρέξε ολοταχώς για την εκκλησία.

Παντρεύτηκες λοιπόν. Τα συγχαρητήριά μου αν και ομολογώ καθόλου δεν το περίμενα, έτσι στραβόξυλο όπως σε έβλεπα. Τράβηξες τον πρώτο λαχνό του λαχείου: Θα βγαίνουμε παρέα στο εξής, αξιοσέβαστα παντρεμένα ζευγάρια, με το κούτελο καθαρό και τη βέρα στο δάχτυλο.

Συντροφιά θα χλευάζουμε και εκείνον τον αχαΐρευτο τον φίλο μας, που πάτησε τα 40 και στεφάνι ακόμη δεν έβαλε. Θα σφυρίζουμε φυσικά αδιάφορα στο γεγονός πως ξυπνάει με χαμόγελο πλατύτερο στα χείλη από το δικό μας καθώς το δίχως άλλο βρίσκεται σε άρνηση και εμείς νιώθουμε σαφώς ευτυχέστεροι.

Καλά περνάμε αλλά μη χαλαρώνεις και πολύ: Πότε θα βάλεις μπρος για παιδί; Πρόσεξε, το τονίζω, μπρος. Όχι φρένο, γιατί θα μείνεις στάσιμος και φυσικό ούτε όπισθεν, αφού θα πέσεις ολοταχώς στον γκρεμό. Μπρος! Βάλτο στο πρόγραμμα βρε πουλάκι μου, αγχώσου λίγο για αυτό. Άσε την κορτιζόλη να κυλά σε τόνους στο αίμα σου όσο σημαδεύεις με το τουφέκι γόνιμες μέρες.

Αν τα καταφέρεις, θα μας συνοδεύεις στα πάρκα της Κυριακές και ασφαλώς θα συμμετέχεις ανενόχλητος στις κοκορομαχίες γονιών για το ποιου το βλαστάρι μάτιασαν περισσότερο χθες βράδυ επειδή γεννήθηκε το πιο όμορφο και έξυπνο πλάσμα ολόκληρης της πλάσης. Άσε που θα εξασφαλίσεις και κάποιον να σε γηροκομήσει, όταν φτάσει εκείνη η ώρα.

Τόσα χρόνια πέρασαν και συνεχώς κάτι σου ζητάω, σωστά; Όμως ουδέποτε σε ρώτησα το σημαντικότερο: Έβαλες τελικά μπροστά για τη ζωή ή κάθεσαι ακόμη και με λογαριάζεις για κανέναν σπουδαίο;

Πότε λοιπόν θα ξεκινήσεις; Πότε θα πάψεις να αρκείσαι στα ημίμετρα και θα ξεφορτωθείς τις δανεικές πεποιθήσεις; Πότε θα αναπνεύσεις ελεύθερα και θα παραιτηθείς από κάθε σύγκριση με τους γύρω σου; Πότε θα αισθανθείς βαθιά ότι κάθε αστέρι προσθέτει τη δική του μοναδική λάμψη στον απέραντο ουρανό και πότε θα ενωθείς με το εκτυφλωτικό φως σου;

Πότε θα ερωτευτείς έτοιμος να ρισκάρεις την ίδια σου την καρδιά στη ρουλέτα του φτερωτού θεού και πότε θα ξεκινήσεις για εκείνο το road trip σε όλη την Ευρώπη που από έφηβος ακόμη ήθελες να κάνεις; Πότε θα κυνηγήσεις το μεγάλο σου όνειρο και πότε θα χαρίσεις την περιφρόνησή σου σε όσους επιμένουν ότι γυρεύεις χίμαιρες;

Απλώς χόρεψε. Και άσε τους υπόλοιπους να ακολουθούν τη σειρά. Και όταν αγχώνονται για εσένα, να θυμάσαι πως την προσωπική τους αγωνία προβάλλουν πάνω σου, την αγωνία μιας ζωής μισής που μονάχα μέσα από την εκπλήρωση των συμβατικών κοινωνικών επιταγών μπόρεσε κάποτε να καμωθεί ότι υπήρξε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση
Δεν φτάνει μόνο να θέλεις να αγαπήσεις, πρέπει και να μπορείς
Ένα μωσαϊκό η ζωή, με χαρές και λύπες
Πέρασαν δώδεκα μήνες από τότε που εγκληματικά σιώπησαν οι φωνές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση