, ,

Stealthing: Η Καλιφόρνια απαγόρευσε τη μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού

Ο νόμος τροποποιεί τον ορισμό της σεξουαλικής κακοποίησης στην πολιτεία ώστε να συμπεριλάβει και αυτό το φαινόμενο.

Stealthing: Η Καλιφόρνια απαγόρευσε τη μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού

«Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν βιασμός, αλλά…». Πάρα πολλές ιστορίες σεξουαλικής βίας ξεκινούν με αυτό το θλιβερό είδος αμφιταλαντεύσεων. Διστακτικότητα. Αυτοαμφισβήτηση. Το ερώτημα: Ήταν αρκετά κακό ώστε να θεωρηθεί σεξουαλική επίθεση;

Αυτό δυσκολεύει τις/τους επιζώντες να ζητήσουν βοήθεια και διευκολύνει τους επιτιθέμενους να υποβαθμίσουν τη ζημιά που προκαλούν. Όμως, δεν χρειάζεται κάτι να είναι βιασμός για να είναι λάθος. Και τώρα, η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας που αρχίζει να θέτει όρια σε αυτό το ζήτημα.

Advertisment

Στις 7 Οκτωβρίου, ο κυβερνήτης Gavin Newsom υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την αφαίρεση προφυλακτικού χωρίς συγκατάθεση κατά τη διάρκεια του σεξ, μια πράξη ανεπίσημα γνωστή ως «stealthing». Ο νόμος τροποποιεί τον ορισμό της σεξουαλικής κακοποίησης στην πολιτεία ώστε να συμπεριλάβει τη μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού, καθιστώντας την αστικό αδίκημα. Τα θύματα έχουν λόγους να μηνύσουν τους επιτιθέμενους και, αν κερδίσουν την υπόθεση, να λάβουν αποζημίωση.

Το νομοσχέδιο αριθ. 453 υποστηρίχθηκε από το μέλος της ολομέλειας Cristina Garcia, η οποία δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από μια ακαδημαϊκή εργασία που έγραψε η δικηγόρος και ακτιβίστρια Alexandra Brodsky το 2017, η οποία διαπραγματευόταν την ανάγκη νομικών συνεπειών στο φαινόμενο αυτό. Η συζήτησή της για το πώς οι επιζήσασες και επιζώντες βιώνουν την πράξη και τα όρια της υπάρχουσας αμερικανικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των βλαβών της βοήθησε να περάσει η συζήτηση να λάβει τη δέουσα προσοχή.

Θα έπρεπε να είναι προφανές σε κάθε άνθρωπο ότι η απόκρυψη είναι ανήθικη. Αλλά ο νόμος της Καλιφόρνια έρεχεται να κάνει σαφή αυτή την κατανόηση, κατονομάζοντας ρητά τη μη συναινετική αφαίρεση προφυλακτικού ως τη βαθιά παράβαση που είναι. Όπως πολλοί τέτοιοι νόμοι που σχετίζονται με το σεξ, μπορεί σε κάποιους με την πρώτη ματιά να φαίνεται περιττός. Όμως ο νόμος είναι δάσκαλος και είναι σαφές ότι ορισμένα μαθήματα χρειάζονται ενίσχυση.

Advertisment

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι το 12% των περίπου 500 γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν βρεθεί με σύντροφο που αφαίρεσε προφυλακτικό χωρίς συγκατάθεση. Μια άλλη από το ίδιο έτος ανέφερε ότι σχεδόν το 10% από περισσότερους από 600 άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχθηκαν ότι το είχαν κάνει, ξεκινώντας από την ηλικία των 14 ετών.

Οι συνήθεις αντιδράσεις στη μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού είναι ένα έντονο αίσθημα φόβου (στο νου έρχονται αμέσως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η εγκυμοσύνη) και μια βαθιά αίσθηση παραβίασης και εξαπάτησης. Το stealthing διαρυγνύει την εμπιστοσύνη. Επικοινωνεί επίσης ότι οι προτιμήσεις ενός συντρόφου, τα ρητά αιτήματα, ακόμη και η σωματική ασφάλεια δεν μετρούν καθόλου μπροστά στην επιθυμία κάποιου άλλου.
Παρόλα αυτά, οι επιζήσασες μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν την πράξη ως επίθεση ακόμη και στο μυαλό τους, και οι περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται. Η έλλειψη κοινωνικής αναγνώρισης (εντάξει, ήταν απαίσιο, ό,τι κι αν ήταν αυτό, αλλά ήταν πραγματικά έγκλημα;) – δυσκολεύει τα θύματα να επεξεργαστούν την εμπειρία τους, επιτείνοντας το τραύμα. Κάνει επίσης πιο δύσκολο να πειστούν οι δράστες ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος.

Η προθυμία της Καλιφόρνια να χαράξει ένα σαφές ηθικό μα κυρίως νομικός όριο είναι ενθαρρυντική. Στο συχνά σκοτεινό πεδίο της σεξουαλικής ηθικής, χρειαζόμαστε περισσότερο από αυτό, όχι λιγότερο. Ωστόσο, ένας νόμος δεν θα αλλάξει αμέσως μια σεξουαλική κουλτούρα στην οποία η αποκρουστική αυτή συμπεριφορά φαίνεται να έχει κανονικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που χρειαζόμαστε νομική αποτύπωση για να μας θυμίζει ότι δεν είναι, στην πραγματικότητα, εντάξει.

Πηγή:

www.washingtonpost.com/opinions/2021/10/14/california-names-condom-stealthing-what-it-is-violation

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση