, ,

Έρευνα: Η χρήση του μυαλού μας αντί των εφαρμογών κινητού βοηθούν στην πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να μελετήσει το «κέρδος του εγκεφάλου» που προκύπτει από την εξάσκηση της χωρικής μνήμης.

Έρευνα: Η χρήση του μυαλού μας αντί των εφαρμογών κινητού βοηθούν στην πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ

Το μαύρο ταξί και οι εκπληκτικοί οδηγοί του, που αποτελούν εδώ και δεκαετίες ένα εμβληματικό στοιχείο της σκηνής των δρόμων του Λονδίνου, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας νέας αποστολής για την έρευνα σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι οδηγοί αυτοί έχουν μια απίστευτη γνώση των δρόμων του Λονδίνου που φαίνεται να τους παρέχει κάποια προστασία έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ – αυτό θα μπορούσε να είναι κλινικά σημαντικό για τους ασθενείς που αγωνίζονται ή για όσους προσπαθούν να μετριάσουν τους κινδύνους.

Advertisment

Οι οδηγοί ταξί μας μεταφέρουν καθημερινά μέχρι και στις πιο μικρές και άγνωστες οδούς που εμείς δεν υπήρχε περίπτωση να γνωρίζαμε. Είναι μια από τις πιο δύσκολες πνευματικές εξετάσεις στις οποίες θα μπορούσε ποτέ να υποβληθεί κανείς, καθώς περιλαμβάνει την επαναλαμβανόμενη ανάκληση από τη μνήμη μικροσκοπικών λεπτομερειών χιλιάδων δρόμων σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Το University College του Λονδίνου και το Alzheimer’s Research UK συνεργάζονται για να μελετήσουν τους εγκεφάλους αυτών των οδηγών, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο ιππόκαμπος, η υπεύθυνη εγκεφαλική δομή των συστημάτων βραχυπρόθεσμης μνήμης και χωρικής μνήμης, είναι διευρυμένος στους εγκεφάλους αυτών των ανθρώπων.

Για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ο ιππόκαμπος είναι το πρώτο και κύριο θύμα των επιπτώσεών της. Επιπλέον, ο ιππόκαμπος των οδηγών ταξί συνεχίζει να διευρύνεται όσο περισσότερα χρόνια κάνουν τη δουλειά τους, παρουσιάζοντας την υπόθεση ότι ίσως υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να αναπαράγουμε το αποτέλεσμα στο γενικό πληθυσμό.

Advertisment

«Ίσως υπάρχει κάτι πολύ προστατευτικό στο να γυμνάζεις τις χωρικές σου γνώσεις σε καθημερινή βάση, όπως κάνουν αυτοί οι τύποι», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Hugo Spiers σύμφωνα με το Euro Weekly News. «Μπορεί να μην είναι απαραίτητα χωρική, αλλά το να χρησιμοποιείς απλώς το μυαλό σου αντί για τους χάρτες του Google μπορεί πραγματικά να βοηθήσει – με τον ίδιο τρόπο που η φυσική κατάσταση είναι σημαντική».

Στο τμήμα πειραματικής ψυχολογίας του UCL, ο Spiers ήταν μέλος της ομάδας που πριν από 20 χρόνια διαπίστωσε ότι, όπως τα πουλιά και οι σκίουροι, οι ιππόκαμποι των οδηγών ταξί σταδιακά μεγάλωναν. Πράγματι, οι έρευνες έχουν διαπιστώσει εδώ και χρόνια ότι κάθε ζώο που απαιτεί λεπτομερή χωρική γνώση της επικράτειάς του παρουσιάζει ανάπτυξη στον ιππόκαμπο, από τα ποντίκια μέχρι τα περιστέρια.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ προκύπτει από τις πρωτεΐνες Tau, ιδίως το αμυλοειδές-β, που συσσωρεύονται γύρω από τους νευρώνες στον ιππόκαμπο. Με την πάροδο του χρόνου και με απλά λόγια, επέρχεται εγκεφαλική αποστράγγιση, καθώς οι πρωτεΐνες παρεμβαίνουν στην πυροδότηση των νευρώνων, οδηγώντας σε απώλεια εγκεφαλικού ιστού και σε κατάρρευση των κρίσιμων λειτουργιών του ιππόκαμπου.

Ο Spiers και η ομάδα του ελπίζουν να μελετήσουν το «κέρδος του εγκεφάλου» που προκύπτει από την υποβολή των δυνάμεων της μνήμης του ατόμου στις δυσκολίες της γνώσης. Για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτά τα κέρδη, ο Spiers έχει στρατολογήσει τριάντα από τους οδηγούς ταξί του Λονδίνου για να κάνουν τα δρομολόγιά τους συνδέοντας τους με μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας που θα επιτρέψει στους ερευνητές να συλλέξουν παρατηρήσεις σε πραγματικό χρόνο για τις λειτουργίες μέσα στον ιππόκαμπο.

«Ήταν χαρά μου να βοηθήσω την ερευνητική ομάδα με αυτό το έργο και να νιώθω ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω τον εγκέφαλό μου για να βοηθήσω τους επιστήμονες να καταπολεμήσουν την άνοια», δήλωσε ο Ρόμπερτ Λόρνταν, οδηγός ταξί και συγγραφέας του βιβλίου The Knowledge: Πώς να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας σαν ταξιτζής του Λονδίνου.

Πηγή:

goodnewsnetwork.org/alzheimers-research-on-london-cab-drivers-reveals-brain-gain-training-in-

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση