,

40 εβδομάδες κύησης: Βίντεο δείχνει πώς μεγαλώνει σταδιακά το έμβρυο

Μια αξιοσημείωτη ματιά στην ανάπτυξη του εμβρύου μέσω υπερηχογραφήματος και εκπληκτικών εικόνων.

40 εβδομάδες κύησης: Βίντεο δείχνει πώς μεγαλώνει σταδιακά το έμβρυο

Το αγέννητο μωρό περνά περίπου 38 εβδομάδες στη μήτρα, αλλά η μέση διάρκεια της εγκυμοσύνης υπολογίζεται σε 40 εβδομάδες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εγκυμοσύνη μετράται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της γυναίκας και όχι από την ημερομηνία σύλληψης, η οποία συνήθως πραγματοποιείται δύο εβδομάδες αργότερα. Η εγκυμοσύνη χωρίζεται σε τρία τρίμηνα:

– Πρώτο τρίμηνο – σύλληψη έως 12 εβδομάδες

Advertisment

– Δεύτερο τρίμηνο – 12 έως 24 εβδομάδες

– Τρίτο τρίμηνο – 24 έως 40 εβδομάδες.

40 εβδομάδες εγκυμοσύνης

Σύλληψη

Η στιγμή της σύλληψης είναι όταν το ωάριο της γυναίκας γονιμοποιείται από το σπέρμα του άνδρα. Το φύλο και τα κληρονομικά χαρακτηριστικά αποφασίζονται εκείνη τη στιγμή.

Advertisment

Εβδομάδα 1η

Αυτή η πρώτη εβδομάδα είναι στην πραγματικότητα η έμμηνος ρύση. Επειδή η αναμενόμενη ημερομηνία γέννησης υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου, αυτή η εβδομάδα υπολογίζεται ως μέρος της εγκυμοσύνης 40 εβδομάδων, παρόλο που το μωρό δεν έχει συλληφθεί ακόμη.

Εβδομάδα 2η

Η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπέρμα θα πραγματοποιηθεί κοντά στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Το σώμα προετοιμάζεται ουσιαστικά γι’ αυτό.

Εβδομάδα 3η

30 ώρες μετά τη σύλληψη, το κύτταρο χωρίζεται στα δύο. 3 ημέρες αργότερα, το κύτταρο (ζυγωτό) έχει διαιρεθεί σε 16 κύτταρα. Μετά από 2 ακόμη ημέρες, το ζυγωτό έχει μεταναστεύσει από τη σάλπιγγα στη μήτρα. 7 ημέρες μετά τη σύλληψη, το ζυγωτό σκάβει μέσα στο παχύ στρώμα της μήτρας (ενδομήτριο). Το ζυγωτό είναι πλέον γνωστό ως βλαστοκύστη.

Εβδομάδα 4η

Το αναπτυσσόμενο μωρό είναι μικρότερο από έναν κόκκο ρυζιού. Τα ταχέως διαιρούμενα κύτταρα βρίσκονται στη διαδικασία σχηματισμού των διαφόρων συστημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού συστήματος

Εβδομάδα 5η

Ο εξελισσόμενος νευρικός σωλήνας θα γίνει τελικά το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός).

Εβδομάδα 6η

Το μωρό είναι πλέον γνωστό ως έμβρυο. Έχει μήκος περίπου 3 χιλιοστά. Σε αυτό το στάδιο, εκκρίνει ειδικές ορμόνες που εμποδίζουν τη μητέρα να έχει έμμηνο ρύση.

Εβδομάδα 7η

Η καρδιά χτυπά. Το έμβρυο έχει αναπτύξει τον πλακούντα και τον αμνιακό σάκο του. Ο πλακούντας εισχωρεί στο τοίχωμα της μήτρας για να αποκτήσει πρόσβαση σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την κυκλοφορία του αίματος της μητέρας.

Εβδομάδα 8η

Το έμβρυο έχει πλέον μήκος περίπου 1,3 εκατοστά. Ο ραγδαία αναπτυσσόμενος νωτιαίος μυελός μοιάζει με ουρά. Το κεφάλι είναι δυσανάλογα μεγάλο.

Εβδομάδα 9η

Τα μάτια, το στόμα και η γλώσσα σχηματίζονται. Οι μικροσκοπικοί μύες επιτρέπουν στο έμβρυο να αρχίσει να κινείται. Τα κύτταρα του αίματος παράγονται από το συκώτι του εμβρύου.

Εβδομάδα 10η

Το έμβρυο έχει μήκος περίπου 2,5 εκατοστά. Όλα τα σωματικά όργανα έχουν σχηματιστεί. Τα χέρια και τα πόδια, τα οποία προηγουμένως έμοιαζαν με εξογκώματα, εξελίσσονται τώρα σε δάχτυλα. Ο εγκέφαλος είναι ενεργός και διαθέτει εγκεφαλικά κύματα.

Εβδομάδα 11η

Τα δόντια φυτρώνουν μέσα στα ούλα. Η μικροσκοπική καρδιά αναπτύσσεται περαιτέρω.

Εβδομάδα 12η

Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών είναι αναγνωρίσιμα, αλλά ακόμα κολλημένα μεταξύ τους με ιστούς δέρματος. Η συνδυασμένη εξέταση διαλογής του πρώτου τριμήνου (εξέταση αίματος της μητέρας + υπερηχογράφημα του μωρού) μπορεί να γίνει περίπου αυτή την περίοδο. Αυτή η εξέταση ελέγχει για τρισωμία 18 (σύνδρομο Edward) και τρισωμία 21 (σύνδρομο Down).

13η εβδομάδα

Το έμβρυο μπορεί να «κολυμπά» αρκετά έντονα. Το μήκος του ξεπερνά πλέον τα 7 εκατοστά.

14η εβδομάδα

Τα βλέφαρα έχουν συγχωνευτεί πάνω από τα πλήρως ανεπτυγμένα μάτια. Το μωρό μπορεί πλέον να κλαίει βουβά, καθώς διαθέτει φωνητικές χορδές. Μπορεί ακόμη και να αρχίσει να πιπιλίζει τον αντίχειρά του. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών αναπτύσσουν νύχια.

Εβδομάδα 16η

Το έμβρυο έχει μήκος περίπου 14 εκατοστά. Έχουν εμφανιστεί οι βλεφαρίδες και τα φρύδια και η γλώσσα έχει γευστικούς κάλυκες.

Εβδομάδα 18η-20η

Μπορεί να γίνει υπερηχογράφημα. Αυτή η σάρωση μορφολογίας του εμβρύου γίνεται για να ελεγχθούν δομικές ανωμαλίες, η θέση του πλακούντα και οι πολύδυμες κυήσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι συχνά μπορεί να παρατηρηθεί λόξυγγας στο έμβρυο.

Εβδομάδα 20η

Το έμβρυο έχει μήκος περίπου 21 εκατοστά. Τα αυτιά είναι πλήρως λειτουργικά και μπορούν να ακούσουν υπόκωφους ήχους από τον έξω κόσμο. Οι άκρες των δακτύλων έχουν αποτυπώματα. Τα γεννητικά όργανα μπορούν πλέον να διακριθούν με υπερηχογράφημα.

Εβδομάδα 24η

Το έμβρυο έχει μήκος περίπου 33 εκατοστά. Τα συγχωνευμένα βλέφαρα διαχωρίζονται πλέον σε άνω και κάτω βλέφαρα, επιτρέποντας στο μωρό να ανοίγει και να κλείνει τα μάτια του. Το δέρμα καλύπτεται από λεπτό χνούδι και προστατεύεται από ένα στρώμα κηρώδους έκκρισης. Το μωρό κάνει αναπνευστικές κινήσεις με τους πνεύμονές του.

Εβδομάδα 28η

Το μωρό ζυγίζει τώρα περίπου 1 kg και έχει μήκος περίπου 37 εκατοστά. Το σώμα που μεγαλώνει έχει προλάβει το μεγάλο κεφάλι.

Εβδομάδα 32η

Το μωρό περνά τον περισσότερο χρόνο του κοιμώμενο. Οι κινήσεις του είναι δυνατές και συντονισμένες. Πιθανότατα έχει πάρει πλέον τη θέση «με το κεφάλι κάτω», για να προετοιμαστεί για τη γέννηση.

Εβδομάδα 36η

Το μωρό έχει μήκος περίπου 46 εκατοστά. Πιθανότατα έχει βάλει το κεφάλι του προς τη λεκάνη της μητέρας του, έτοιμο για τον τοκετό. Εάν γεννηθεί τώρα, οι πιθανότητες επιβίωσής του είναι πλέον αρκετές. Η ανάπτυξη των πνευμόνων είναι ραγδαία τις επόμενες εβδομάδες.

Εβδομάδα 40η

Το μωρό έχει μήκος περίπου 51 εκατοστά και είναι έτοιμο να γεννηθεί. Είναι άγνωστο τι ακριβώς προκαλεί την έναρξη του τοκετού. Είναι πιθανότατα ένας συνδυασμός φυσικών, ορμονικών και συναισθηματικών παραγόντων μεταξύ της μητέρας και του μωρού.

Πηγή:

www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-week-by-week

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση