Βαρκελώνη: Ξεκίνησε με 5 οικογένειες. Τώρα εκατοντάδες πηγαίνουν στο σχολείο με ποδήλατα

Το bicibús λειτουργεί με τον τρόπο που θα λειτουργούσε ένα σχολικό λεωφορείο, δηλαδή κάνοντας στάσεις.

Βαρκελώνη: Ξεκίνησε με 5 οικογένειες. Τώρα εκατοντάδες πηγαίνουν στο σχολείο μαζί με ποδήλατα

Η διαδρομή της Παρασκευής προς το σχολείο είναι λίγο διαφορετική για κάποια παιδιά στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Ξεκινώντας από τις 8 π.μ., περισσότερα από 100 παιδιά και γονείς ανεβαίνουν στα ποδήλατά τους και ξεκινούν για το δρόμο προς το σχολείο και την εργασία τους. Όχι στο πεζοδρόμιο ή σε ποδηλατόδρομο, αλλά στη μέση του δρόμου.

Δεκάδες παιδιά οδηγούν ποδήλατα και πατίνια σε άδειους δρόμους, όπως φαίνεται σε βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το σύστημα έχει ονομαστεί bicibús, ή ποδηλατικό λεωφορείο, και ξεκίνησε στη συνοικία Eixample της Βαρκελώνης τον Σεπτέμβριο. Οι οικογένειες στην περιοχή χρησιμοποιούν την αυξανόμενη δημοτικότητα της μετακίνησης με ποδήλατο για να δημιουργήσουν κοινότητα – και επίσης να αγωνιστούν για έναν ασφαλέστερο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Advertisment

«Όλα ξεκίνησαν με μια ομάδα πέντε οικογενειών, πολλή αποφασιστικότητα και μια βαθιά αίσθηση του γενικότερου καλού», δήλωσε στο NPR η Mireia Boix, γονέας που κάνει ποδήλατο με τον 5χρονο γιο της, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που δημοσίευσε.

Χτίζοντας μια πιο υγιή πόλη

Το bicibús λειτουργεί με τον τρόπο που θα λειτουργούσε ένα σχολικό λεωφορείο, αλλά με τρεις «στάσεις» κατά μήκος της διαδρομής όπου προστίθενται περισσότεροι επιβάτες καθώς ταξιδεύει σε διάφορα σχολεία στην Eixample. Συχνά συμμετέχουν και γονείς, μερικοί από τους οποίους μεταφέρουν μικρότερα παιδιά στα ποδήλατά τους. Αστυνομικά οχήματα έχουν αρχίσει να συνοδεύουν την ομάδα, με αστυνομικούς να ταξιδεύουν μπροστά, πίσω και στα πλάγια της ομάδας, δήλωσε η Boix.

Στην περιοχή Eixample, το bicibús ταξιδεύει στην οδό Entença, όπου βρίσκονται τρία σχολεία – η διαδρομή από την αρχή έως τον τερματισμό διαρκεί περίπου 25 λεπτά. Η Boix είπε ότι πρόκειται για έναν πολυσύχναστο δρόμο από τον οποίο διέρχονται καθημερινά περίπου 20.000 οχήματα. Αυτό κάνει τη γύρω περιοχή θορυβώδη και πολυσύχναστη. Και για τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, μπορεί να είναι επικίνδυνος. Η Boix είπε ότι με το bicibús, αισθάνεται ανακούφιση όταν ο γιος της πηγαίνει με το ποδήλατο στο σχολείο τις Παρασκευές, επειδή ξέρει ότι θα είναι ασφαλής.

Advertisment

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς στην κοινότητα ελπίζουν για έναν φιλικό προς το σχολείο ποδηλατόδρομο που θα είναι διαχωρισμένος από την κύρια κυκλοφορία και θα επιτρέπει στα παιδιά να ποδηλατούν με τις οικογένειές τους. Αυτό το είδος λωρίδας υπάρχει ήδη σε άλλα μέρη της Βαρκελώνης, δήλωσε η Boix.

Φαίνεται ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει κάνει κάποιες αλλαγές για να κάνει τον δρόμο ασφαλέστερο, αλλά ο αντίκτυπος δεν ήταν ακόμα μεγάλος. «Θα μείωνε τον αριθμό των αυτοκινήτων και θα έκανε την ποδηλασία μια δυνατότητα για οικογένειες που αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ σίγουρες και νιώθουν ανασφάλεια με την περιοχή», προσθέτει στο μήνυμά της.

«Τα ποδήλατα είναι ένα μέσο μεταφοράς και αν ένα 5χρονο παιδί μπορεί να πάει με ποδήλατο στο σχολείο σημαίνει ότι κι όλοι οι άλλοι μπορούν. Αν ο πληθυσμός χρησιμοποιεί τα ποδήλατά του, θα υπάρχει μια πιο υγιής, πιο ήσυχη και συνολικά καλύτερη πόλη για να ζει κανείς». Άλλες γειτονιές στη Βαρκελώνη και σε άλλα μέρη της Ισπανίας έχουν επίσης παρόμοιες παραδόσεις bicibus.

Πηγή:

www.npr.org/2021/10/22/1047341052/barcelona-bicibus-kids-parents-bike-ride-to-school

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση