,

Εγκυμοσύνη: 4 τρόποι να στηρίξουμε μια μέλλουσα μητέρα

Είτε είστε φίλοι, συγγενείς, είτε σύζυγοι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείξετε φροντίδα και στήριξη.

Εγκυμοσύνη: 4 τρόποι να στηρίξουμε μια μέλλουσα μητέρα

Η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι ιερή, εύθραυστη, όμορφη και ταυτόχρονα σκληρή. Ιερή, επειδή σύντομα η μέλλουσα μητέρα θα δώσει ζωή σε έναν νέο άνθρωπο. Εύθραυστη, επειδή ελλοχεύουν κίνδυνοι για προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια των 9 αυτών μηνών.

Όμορφη, αφού η γυναίκα κατά τη διάρκεια τη εγκυμοσύνης λάμπει με κάθε τρόπο. Σκληρή, επειδή θα υπάρξουν πολλές σωματικές αλλαγές, πόνος, αλλαγές στη διάθεση και ορμονικές ανισορροπίες – και γι’ αυτό χρειάζεται στήριξη περισσότερο από ποτέ. Είτε είστε φίλοι, συγγενείς, είτε σύζυγοι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείξετε φροντίδα και στήριξη. Και παρακάτω προτείνουμε τέσσερις τρόπους για να στηρίξετε μια μέλλουσα μητέρα.

Advertisements

4 τρόποι να στηρίξουμε μια μέλλουσα μητέρα

Συνοδεύστε τη στον γιατρό

Κανείς δεν θέλει να είναι μόνος, ειδικά όταν πηγαίνει στον γιατρό, πόσο μάλλον κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό χρειάζεται να προσφέρεστε πάντα να τη συνοδεύετε στα ραντεβού με τον γιατρό. Αν είστε γονιός ή παππούς/ γιαγιά, η παρουσία σας στο δωμάτιο εκείνο είναι σημαντική λόγω των εμπειριών και της σοφίας που έχετε ήδη ως συγγενείς και ως ενήλικες. Εκτός από την ηθική στήριξη, μπορείτε να μοιραστείτε ένα – δύο πράγματα για το πώς να αντιμετωπίσετε μαζί τις πιθανές δυσκολίες.

Αν τυχαίνει να είστε ο πατέρας του μωρού, δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο αυτή την περίοδο από την υγεία και την ψυχική ευεξία της μητέρας. Και συνοδεύοντάς τη στο γιατρό της δείχνετε το νούμερο ένα σημάδι στήριξης. Άλλωστε, το ταξίδι αυτό περιλαμβάνει κι εσάς και οι πληροφορίες που σας δίνει ο γιατρός αφορούν και σε εσάς.

Εστιάστε σε εκείνη και όχι μόνο στο μωρό

Ό,τι τρώει εκείνη, τρώει και το μωρό και ό,τι νιώθει, το νιώθει και το μωρό επίσης. Όλοι αυτούς τους 9 μήνες εστιάζουν στην υγεία και την έλευση του μωρού και αυτό είναι κατανοητό. Αλλά σημειώστε πως χρειάζεται να φροντίζετε και τα δύο άτομα, τόσο το μωρό, όσο και τη μητέρα. Βεβαιωθείτε ότι η εστίασή σας δεν είναι λοιπόν μόνο στο μωρό. Εκείνη παλεύει με διάφορες αλλαγές, σωματικές, ψυχολογικές, και χρειάζεται στήριξη και προσοχή. Εκείνη είναι που τώρα χρειάζεται να βρει ψυχική αντοχή.

Γιορτάστε την έλευση του μωρού

Το πιο συναρπαστικό κομμάτι της εγκυμοσύνης είναι ο μήνας της γέννησης. Το πότε και πώς γίνεται ένα περίπλοκο ζήτημα εκείνο το τελευταίο διάστημα. Και μαζί με την ανησυχία χτίζεται και ο ενθουσιασμός. Αλλά πριν γίνει το οτιδήποτε άλλο, υπάρχει λόγος για να γίνει ένα μεγάλο πάρτι. Και θα είναι για να γιορτάσετε αυτή την χαριτωμένη νέα έλευση. Μπορείτε να δείξετε τη στήριξή σας, οργανώνοντας ένα πάρτι για τη μέλλουσα μητέρα. Πρόκειται για μια υπέροχη χειρονομία. Φτιάξτε μια όμορφη διακόσμηση και ένα χαριτωμένο κέικ, αλλά κυρίως οργανώστε κάτι που γνωρίζετε ότι θα ευχαριστήσει και θα χαλαρώσει τη μέλλουσα μητέρα.

Advertisements

Να είστε προσεκτικοί με τα συναισθήματά της

Μπορεί να έχει την τάση να είναι ευέξαπτη και εσείς ως το σύστημα στήριξής της δεν χρειάζεται να εκφράσετε τίποτε άλλο πέρα από κατανόηση. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως αποτελούν αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών στο σώμα της κατά την εγκυμοσύνη. Προσέξετε με τα λόγια σας καθώς είναι πολλά εκείνα που τριγυρνούν στο μυαλό της εκείνη την περίοδο και κάποιες από τις δηλώσεις σας μπορεί να την επηρεάσουν πολύ. Φανταστείτε μια δραστική αλλαγή στο σώμα σας, ανεξέλεγκτα συναισθήματα και πόνο. Ξεπεράστε τον εαυτό σας και σταθείτε άξια δίπλα της.

Elizabeth Williams

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Οι φυσικοί μας θεραπευτές
Το Δώρο του Σκοπού και το Λάθος της Ανώτερης Δύναμης
Το «κρυμμένο πρόβλημα» με τα όρια στην σχέση γονέα και ενηλίκων παιδιών

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε