,

Επιστήμονες βρήκαν ίχνη νερού στο πιο μακρινό μέρος του σύμπαντος που γνωρίζουμε

Ο γαλαξίας αυτός απέχει σχεδόν 12,88 δισεκατομμύρια έτη φωτός από εμάς.

Επιστήμονες βρήκαν ίχνη νερού στο πιο μακρινό μέρος του σύμπαντος που γνωρίζουμε

Το πρώιμο σύμπαν καλύπτεται από μυστήριο. Αλλά κάθε τόσο οι αστρονόμοι παίρνουν μια γεύση κοιτάζοντας στο παρελθόν, σε μακρινούς, αρχαίους γαλαξίες. Και ο γαλαξίας SPT0311-58 μόλις απέδειξε πόσα πολλά δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες για το νεαρό σύμπαν.

Οι επιστήμονες βρήκαν νερό στον γαλαξία, ο οποίος απέχει σχεδόν 12,88 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Αυτή είναι η πιο μακρινή ένδειξη Η2Ο σε γαλαξία που σχηματίζει αστέρια και η πιο ολοκληρωμένη ματιά στο μοριακό αέριο στις αρχές της χρονογραμμής του σύμπαντος. Η ομάδα περιέγραψε λεπτομερώς τα αποτελέσματά της σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο επιστημονικό περιοδικό The Astrophysical Journal.

Ο Sreevani Jarugula, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, ανακάλυψε πρώτος τον γαλαξία SPT031-58 το 2017 και εξεπλάγη με το πόση σκόνη και αέριο υπήρχε στον γαλαξία. «Θέλαμε να μάθουμε ποιο είναι το μοριακό περιεχόμενο του γαλαξία», λέει ο Jarugula στο Inverse. Η ομάδα ανακάλυψε τόσο μόρια νερού όσο και μόρια μονοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό το γαλαξιακό ζεύγος βρέθηκε νωρίς στο σύμπαν, λίγο μετά το πλήρες σκοτάδι του σύμπαντος. Ο SPT0311-58 αποτελείται στην πραγματικότητα από δύο γαλαξίες που φαίνεται να συγχωνεύονται. «Έτσι, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ επιμήκη δομή που είναι πολύ ανώμαλη», λέει ο Jarugula. «Υπάρχουν τόσα πολλά εξογκώματα σε αυτόν τον γαλαξία- δεν είναι σαν ένας ομαλός γαλαξίας».

Οι επιστήμονες μπορούν να ανιχνεύσουν το H2O επειδή η σκόνη απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία των άστρων του γαλαξία και την εκπέμπει ξανά ως μακρινά υπέρυθρα φωτόνια που διεγείρουν τα μόρια του νερού. Αυτό δημιουργεί εκπομπές νερού που οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν. Τα μόρια του νερού εμφανίζονται με μπλε χρώμα, ενώ το μονοξείδιο του άνθρακα εμφανίζεται με μοβ χρώμα.

Το νερό είναι το τρίτο πιο άφθονο μόριο στο σύμπαν μετά το μοριακό υδρογόνο και το μονοξείδιο του άνθρακα, αλλά οι επιστήμονες εξεπλάγησαν που είδαν μόρια νερού τόσο νωρίς στο σύμπαν.

Πηγή:

newsbeezer.com/scientists-have-just-found-water-in-the-most-distant-part-of-the-universe

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε