Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των αρνητικών σχολίων

Πώς αποφασίζουμε πότε να απαντήσουμε σε αρνητικά σχόλια στα social media και πότε να μην τους δώσουμε καμία σημασία;

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των αρνητικών σχολίων

Πώς αποφασίζουμε πότε να απαντήσουμε σε αρνητικά σχόλια στα social media και πότε να μην τους δώσουμε καμία σημασία; Σε μεγάλο βαθμό, η απόφαση εξαρτάται από τις συνθήκες του λογαριασμού μας όπως επίσης και από το πλαίσιο στο οποίο γίνονται τα σχόλια.

Με άλλα λόγια, είστε ο εκπρόσωπος μιας μεγάλης εταιρίας που πρέπει να αποφασίσετε για το πώς να αντιδράσετε στα παράπονα των καταναλωτών στο Facebook ή είστε μια μητέρα που αναρωτιέται πώς να αντιμετωπίσει τον φθόνο μιας φίλης που σας σχολιάζει συνεχώς αρνητικά στο Instagram;

Advertisment

Σε αυτές τις καταστάσεις διακυβεύονται πολύ διαφορετικά πράγματα ανάλογα με την κατάστασή σας αλλά και με το ποιος αφήνει αυτά τα αρνητικά σχόλια στο προφίλ σας. Γενικά, αυτό σημαίνει ότι κάθε σχόλιο χρειάζεται να εξετάζεται ξεχωριστά. Στο σημερινό κόσμο, οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόσωπο στην άλλη μεριά της οθόνης.

Πότε να ασχολούμαστε με τα αρνητικά σχόλια

Αν και είναι αλήθεια πως αν σας εκφοβίζουν, σας παρενοχλούν, σας απειλούν ή σας προσβάλλουν μέσω διαδικτύου, η μόνη λύση είναι να μπλοκάρετε και να διαγράψετε τον χρήστη, υπάρχουν πολλές γκρι περιοχές επίσης, οι οποίες χρειάζονται μια αλληλεπίδραση. Ποιες είναι αυτές;

– Όταν πρόκειται για κάποιο είδος επιχείρησης: Σε μια κατάσταση όπου ο κόσμος παρακολουθεί τα σχόλια, ίσως είναι καλό τα αρνητικά να λάβουν μια απάντηση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους λειτουργούν ως πρότυπα στο ίντερνετ (influencers).

Advertisment

– Αν έχετε μια επιχείρηση, είναι σημαντικό να δείξετε ότι ασχολείστε. Γι’ αυτό το λόγο, δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα, όσο το χειρίζεστε καλά.

– Όταν χρειάζεται να ζητήσετε συγγνώμη: Αν νιώθετε ότι χρειάζεται κάποια συγγνώμη από μέρους σας, τότε είναι καλύτερο να μην αγνοήσετε ή διαγράψετε το σχόλιο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός καταναλωτή που παραπονέθηκε για τις υπηρεσίες σας. Το ίδιο ισχύει και για την προσωπική σελίδα σας. Είναι καλύτερο να το χειριστείτε ώριμα και με αξιοπρέπεια.

– Για την προστασία του ονόματός μας: Όταν χρειάζεται να κάνουμε μια διόρθωση, μια αποσαφήνιση ή να προστατεύσουμε την υπόληψή μας. Αν κάποιος σχολιάσει κάτι ανακριβές ή άδικο για εμάς, είναι λογικό να θέλουμε να δώσουμε τα στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο.

Πότε να αγνοούμε τα αρνητικά σχόλια

– Όταν γνωρίζουμε ότι κάποιος άλλος θα μας στηρίξει: Αν νιώθετε ότι κάποιος άλλος θα στηρίξει το επιχείρημά σας, τότε είναι σοφό να περιμένετε την κοινότητα να αντιδράσει για εσάς.

– Όταν απλώς δεν θέλουμε τέτοιο υλικό στη σελίδα μας: Όταν δεν θέλετε ανούσιες πληροφορίες, απειλές, προσβολές, ρατσιστικά και επιθετικά στοιχεία στο προφίλ σας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απαντάτε. Απλώς τα διαγράφετε και ακόμα καλύτερα μπλοκάρετε το χρήστη.

– Σε περιπτώσεις εκφοβιστών και τρολ: Ο μόνος σκοπός τους είναι να σας κάνουν να αναλωθείτε στα σχόλια και στις απαντήσεις. Αν δεν λάβουν καμία συναισθηματική απόκριση από εσάς, έχετε κερδίσει.

Πώς να απαντήσουμε στα αρνητικά σχόλια

– Είμαστε θετικοί: Είναι καλύτερο να απαντήσετε με θετικό τρόπο, ανεξαρτήτως του πόσο αρνητικό ήταν το σχόλιο. Αυτό δείχνει πόσο νοιάζεστε για τους υπόλοιπους χρήστες και ακολούθους. Αποφεύγουμε την αμυντική ή επιθετική στάση. Η απάντηση χρειάζεται συνοχή και κοσμιότητα.

– Ευγένεια: Αυτή συνοδεύει την παραπάνω αντίδραση. Μένουμε μακριά από το δράμα και δεν χρησιμοποιούμε το συναίσθημα ή χάνουμε την ψυχραιμία μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν μιλάμε για επαγγελματική σελίδα/ προφίλ.

– Ζητάμε να επικοινωνήσουν μαζί μας με προσωπικό μήνυμα: Θα υπάρξουν και περιπτώσεις που θα θέλετε να συνεχίσετε την κουβέντα μακριά από τα υπόλοιπα μάτια. Μην στείλετε απευθείας προσωπικό μήνυμα εσείς, αλλά ζητήστε τους με ένα σχόλιό σας να επικοινωνήσουν εκείνοι. Αυτό δείχνει σε όλους ότι είστε πρόθυμοι να ασχοληθείτε πολιτισμένα με το θέμα, χωρίς να κάνετε τους άλλους να νιώσουν άβολα.

– Ζητάμε να αφαιρέσουν το σχόλιό τους: Αν νιώθετε στο τέλος πως το σχόλιό τους θέτει σε κίνδυνο την υπόληψή σας, θα μπορούσατε ευγενικά να ζητήσετε σε σχόλιο να αφαιρεθεί οτιδήποτε αρνητικό.

Πηγή:

www.verywellmind.com/negative-comments-on-social-media-5090286

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα κρυφά πλεονεκτήματα του να μεγαλώνουμε
Συγχρονικότητα και τύχη | Οι διαφορές τους και πώς να αναγνωρίζουμε τις δύο έννοιες
Η θλίψη είναι απλά αγάπη. Είναι όλη η αγάπη που θέλεις να δώσεις αλλά δεν μπορείς...
Πώς το ασυνείδητο μυαλό καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας κάθε μέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση