Νάνσυ Μαλέρου: «Καλύτερα… γίνεται!»

Δείτε το 12ο επεισόδιο της εκπομπής BOOK FOR THOUGHT με τη Νάνσυ Μαλέρου να μας μιλάει για το βιβλίο της «Καλύτερα γίνεται! Ημερολόγιο 2022»

Νάνσυ Μαλέρου: «Καλύτερα... γίνεται!»

«Η ζωή είναι μεγάλη, χωράει πολλά πράγματα μέσα και τίποτα δεν κρατάει για πάντα, οπότε ας διογκώσουμε τις καλές στιγμές, να τις κρατήσουμε να πιάσουν χώρο κι ας παλέψουμε γενναία, ελληνικά, με τα πόδια κάτω ό, τι άσχημο μας έρθει».

Διαβάστε ολόκληρη την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη

– (Α.Σ) Καλώς ήρθατε σε άλλη μια εκπομπή της Εναλλακτικής Δράσης Book for thought. Είμαι ο Αθανάσιος Στεργίου και όπως πάντα κοντά μου η Ιωάννα Νάσσου.

– (Ι.Ν) Χαίρετε και καλώς ήρθατε στην εκπομπή μας.

– (Α.Σ) Σήμερα λοιπόν έχουμε κοντά μας τη συγγραφέα, coach και ιδρύτρια του Life Clinic Group, δρ Νάνσυ Μαλέρου.

– (Ι.Ν) Λοιπόν, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ένα βιβλίο αλλά ένα ημερολόγιο, το ημερολόγιο «Καλύτερα γίνεται! Ημερολόγιο 2022», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

– (Α.Σ) Νάνσυ, καλώς ήρθες στην εκπομπή μας.

– (Ν.Μ) Καλώς σας βρήκα, χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ.

– (Ι.Ν) Νάνσυ, γιατί και πώς επέλεξες το επάγγελμά σου;

– (Ν.Μ) Κάποια στιγμή βρέθηκα να μην έχω το επάγγελμα που ήθελα γιατί έπαθα ένα burnout κι έπρεπε να επαναφέρω τον εαυτό μου. Αυτή είναι η ψυχρή αλήθεια, ξέρεις, βρέθηκα εκεί γιατί έψαχνα να βρω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μου και αντιλήφθηκα ότι ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Επίσης, επιχειρηματικά μου φάνηκε καλή ιδέα, μου φάνηκε κάτι που στο μέλλον θα έχει αρκετό κόσμο που θα ενδιαφέρεται. Αυτό ήταν πίσω στο 2004, οπότε δεν έπεσα αρκετά έξω, δόξα τω Θεώ, κι έκτοτε είμαι ακόμα εδώ.

– (Α.Σ) Το μότο σου λοιπόν είναι το «Καλύτερα γίνεται». Θέλεις να μας πεις εν συντομία πώς πρόεκυψε αυτό και τι σημαίνει;

– (Ν.Μ) Ναι, το «Καλύτερα γίνεται» για εμένα είναι πάντα μια παρότρυνση ότι «Πάμε, πάμε Νάνσυ, μπορείς καλύτερα» κι είναι και μια παρηγοριά, όταν τα πράγματα είναι πολύ σκοτεινά και πολύ άσχημα, γιατί υπάρχουν πολλές τέτοιες στιγμές, δεν τα έχω όλα λυμένα προφανώς. Εκεί είναι αυτή η φράση, μου λέει «Εντάξει, θα περάσει κι αυτό, καλύτερα γίνεται, μην ανησυχείς». Οπότε ξεκίνησε αυτό το 2008, όταν έγραφα το δεύτερό μου βιβλίο που λεγόταν «Καλύτερα γίνεται» και έψαχνα να βρω έναν τίτλο που να με εκφράζει. Κι επειδή είχα περάσει από αυτή τη δύσκολη περίοδο του burnout κι ήταν στο μυαλό μου πάντα αυτό το «Ρε Νάνσυ ηρέμησε, γίνεται καλύτερα, θα πάει καλύτερα», έτσι πρόεκυψε αυτός ο τίτλος βιβλίου που μετά έγινε το μότο μου, σεμινάρια – αυτά που κάνω κάθε χρόνο αφιλοκερδώς, ανοιχτά στον κόσμο και λέγονται «Καλύτερα γίνεται» – και όλο αυτό και με χαρακτηρίζει κιόλας. Πάντα καλύτερα γίνεται.

– (Ι.Ν) Νάνσυ, θεωρείς πως η έλλειψη χρημάτων αποτελεί κάποια από τις αιτίες που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα όνειρά τους;

– (Ν.Μ) Θεωρώ ότι η έλλειψη χρημάτων είναι κάτι που μπορεί να σου στερήσει τον ύπνο σου, να σου στερήσει ακόμα και την αξιοπρέπειά σου μερικές φορές, γιατί όταν δεν μπορείς να θρέψεις, να προφυλάξεις ή να εξασφαλίσεις τους ανθρώπους που αγαπάς, αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα. Οπότε δεν αστειεύομαι ποτέ με την έλλειψη χρημάτων. Όμως, επιχειρηματικά αυτή την περίοδο και γενικά στα χρόνια που ζούμε, στα χρόνια τα μαγικά τα περίεργα, νομίζω ότι η έλλειψη χρημάτων δεν είναι αυτό που θα σταματήσει κάποιον να ξεκινήσει μια δική του δουλειά ή να χτίσει μια καινούρια δουλειά ή όλα αυτά. Η έλλειψη χρημάτων, ξαναλέω, είναι έλλειψη ελευθερίας κατ’ εμέ αλλά δεν είναι εμπόδιο στο να πάω να διεκδικήσω αυτή την ελευθερία ή να τη χτίσω από την αρχή ή να κάνω ό, τι θέλω.

– (Α.Σ) Πολύ ωραία. Νάνσυ είσαι πάρα πολλά χρόνια στον χώρο, έχεις γνωρίσει, έχεις εκπαιδεύσει, έχεις επικοινωνήσει με πάρα πολλούς επιτυχημένους ανθρώπους. Οπότε από αυτή την πορεία αν θα ήθελες να μοιραστείς με τους θεατές 3 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που πραγματικά πετυχαίνουν, ποια θα ήταν αυτά;

– (Ν.Μ) Το ένα – ίσως το πιο βασικό για μένα – είναι η υπομονή κι επιμονή, αυτό που ο άλλος ό, τι και να γίνει εμμένει και εμμένει και εμμένει. Αυτό είναι το ένα, το δεύτερο είναι η δράση, γιατί ξέρεις, λένε ότι η πληροφορία είναι ο πλούτος. Η πληροφορία δεν είναι τίποτα αν δεν τη βάλεις σε εφαρμογή. Οπότε η γνώση σε εφαρμογή είναι δράση, οπότε το δεύτερο θα έλεγα είναι η δράση. Και το τρίτο είναι για μένα να ξέρουν τι θέλουν. Να βλέπουν κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει στον δρόμο οπότε να μεταλλαχτεί αυτός ο στόχος, αλλά πάντως υπάρχει, πάντα υπάρχει ένας φάρος που μας οδηγεί και λες θέλω να πάω εκεί πέρα: θέλω να έχω αυτό, θέλω να είμαι έτσι. Αυτά θα έλεγα τα τρία.

– (Α.Σ) Να ρωτήσουμε, τι γίνεται με αυτό το nama και αυτή τη φυλή, έχει γίνει ένας χαμός…

– (Ν.Μ) Αγαπώ nama! Ξεκίνησα μέσα στην πανδημία την πρώτη και είπα ότι επειδή εγώ ένιωθα μοναξιά ξαφνικά, γιατί ξαφνικά έχασα τον τζίρο μου από όλα τα κομμάτια τα εταιρικά και τα ζωντανά που κάναμε και τα λοιπά οπότε βρέθηκα κι εγώ στη δεινή θέση που βρέθηκε πάρα πολύς κόσμος, βγήκα και υποσχέθηκα στον κόσμο ότι θα κάνω ένα live κάθε μέρα. Προφανώς πίστευα ότι θα κρατήσει το lockdown μια εβδομάδα, δεν το είχα δει ότι θα πηγαίναμε για τόσο καιρό. Αυτό ξεκίνησε επειδή μιλάγαμε κάθε μέρα κι επειδή κράτησε τόσο καιρό κι επειδή ζήταγα από τον κόσμο να μου πει πού βρίσκονται, πώς είναι, κι έβλεπα, και ξαφνικά ξέρω τους ανθρώπους – δεν τους έχω δει, δεν τους έχω γνωρίσει – αλλά ξέρω ότι υπάρχουν η Μαρία που είναι στη Λάρισα, ο Γιώργος που είναι στην Αυστρία και κάνει αυτό, ο Γιάννης που είναι στον Καναδά και κάνει το άλλο. Ξαφνικά αυτό έγινε μια μεγάλη παρέα κι όταν αρχίσαμε να μπλέκουμε μέσα σε αυτό και το κομμάτι το επιχειρηματικό, τις δουλειές μας, να μιλάμε γι’ αυτά, να συζητάμε, έκανα κι ένα live. Το έχω υιοθετήσει τώρα, το κάνουμε 2 φορές τον χρόνο, είναι το «Καλύτερα γίνεται στην επιχείρησή σου» και είναι 10 μέρες δωρεάν για να χτιστούν οι επιχειρήσεις και να βοηθήσω τον κόσμο. Και ξαφνικά αυτό ήταν περισσότερο από μια επικοινωνία μονομερή. Έγινε μια παρέα κι έγινε αυτή η φυλή. Μου άρεσε πολύ, έλεγα είμαστε φτιαγμένοι ίδιοι όπου και να είμαστε, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, θέλουμε τα ίδια πράγματα, έχουμε αυτή την ενέργεια να διεκδικήσουμε και μου ήρθε κάποια στιγμή και λέω κοίτα να δεις, είμαστε ολόκληρη φυλή εδώ πέρα. Κι άρχισε η φυλή, η φυλή, η φυλή, και κάποια στιγμή λέω παιδιά πείτε μου πώς να την πούμε αυτή τη φυλή και κάποιος μου έγραψε nama. Οπότε το nama ξεκίνησε έτσι, με την πρόθεση ότι είναι Νάνσυ Μαλέρου. Μετά η συνέταιρός μου λέγεται Μαλού, οπότε έγινε Νάνσυ – Μαλού, και είναι στο Health Coaching. Όλο αυτό το πράγμα μεγάλωσε, μπήκαν και οι φίλοι της Μαλού και οι φίλοι οι δικοί μου. Το nama επίσης το αγαπώ πάρα πολύ. Εγώ όπως ξέρεις μου αρέσει να μιλάω Αγγλικά, μιλάω Αγγλικά στο παιδί μου, οπότε έψαχνα να βρω τι σημαίνει nama στα Αγγλικά. Και η Ελληνίδα μάνα μου λέει: «Παιδί μου, ελληνικό λεξικό έχεις ανοίξει στη ζωή σου; Το nama είναι πάρα πολύ ωραίο, σημαίνει το νερό που αναβλύζει από μια πηγή». Κι αυτό ήρθε και μας έκατσε με τη Μαλού στην καρδιά μας και λέμε κοίτα να δεις, έτσι να είναι τα πράγματα, όλη αυτή η φυλή, να ρέει, να βγαίνει το νερό έτσι καθαρό, να πηγαίνει σε νέους τόπους. Κι αυτό είναι το nama.

– (Α.Σ) Υπέροχα, πολύ ωραία η τοποθέτηση αλλά και η ιστορία πίσω από αυτό το nama. Νάνσυ, πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό το καινούριο ημερολόγιο «Καλύτερα γίνεται 2022». Σε ποιους απευθύνεται, πού μπορεί να βοηθήσει και τι περιέχει.

– (Ν.Μ) Με βλέπεις να κάνω έτσι επειδή αποφάσισα το 2021 να ταξιδέψω κι επειδή το 2020 δεν μπόρεσα και είχα κλείσει να πάω στην Αφρική, οπότε ήταν όλο αφρικανικό μοτίβο. Τώρα λοιπόν, επειδή κι αυτή η χρονιά δεν μου φαίνεται ότι θα είναι πολύ εύκολη, δηλαδή το 2022 δεν το προβλέπω να είναι πικ νικ, αποφάσισα ότι θα ήθελα αφενός να εμπνευστεί ο κόσμος κι αφετέρου να επανακινηθεί, τα ταξιδέψει στο μυαλό του. Αυτό που μπορώ να σας πω για το πώς θα είναι αυτό το ημερολόγιο είναι ότι ξεκινά και το έχω σκεφτεί πάνω σε ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του μπαμπάκα μου, που είναι τραγούδι του Κώστα Χατζή: απ’ το αεροπλάνο όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά – δεν ξέρω αν το ξέρετε, είστε πιο μικροί, γι’ αυτό – αλλά είναι ένα φανταστικό τραγούδι. Ξεκίνησα από εκεί κι έλεγα ότι πραγματικά αν μπορέσουμε εμείς όλοι οι nama, κι όχι μόνο οι nama, να ανέβουμε ψηλά και να πάρουμε ένα βήμα πίσω από τα προβλήματά μας και να δούμε τη μεγάλη εικόνα, να δούμε τι καλό υπάρχει ή να δούμε μια προοπτική ευρύτερη που μπορεί να μας δώσει λύσεις, αυτό θα ήθελα να κάνω. Κι αυτό γίνεται με έναν τρόπο μέσα γιατί είναι όλο καλοκαιρινό έχω να πω, γιατί φέτος έχουμε περάσει δύσκολη χρονιά και η επόμενη θα είναι δύσκολη. Καλοκαίρι, θα το κοιτάμε και θα λέμε πω πω, αλλά θα το κοιτάμε από ψηλά. Η ιδέα είναι αυτή, να παρακινηθεί ο κόσμος με όλο το υλικό που έχει μέσα ώστε να δει τα πράγματα από λίγο πιο μακριά, να πάρει απόσταση και να βάλει και τα καλά που έχει μέσα στη ζωή του και να τα δει και να βρει κι άλλες λύσεις.

– (Ι.Ν) Οπότε Νάνσυ, να προσθέσω, τι σε ώθησε να γράψεις ημερολόγιο αντί για βιβλίο; Ίσως αυτή η αμεσότητα που βλέπω ότι θέλεις να έχεις με τον κόσμο.

– (Ν.Μ) Σίγουρα, έχεις πολύ δίκιο. Αγαπώ τα βιβλία, το καινούριο μου βιβλίο θα βγει μέσα στο 2022, αλλά τα ημερολόγια είναι κάτι το οποίο το έχεις εκεί μπροστά σου, το ξεφυλλίζεις. Το βιβλίο θα το πάρεις, θα το διαβάσεις, θα το βάλεις στο ράφι του ή θα το αφήσεις να διαβάσεις το υπόλοιπο μετά. Η ζωή όμως συμβαίνει κάθε μέρα. Το ημερολόγιο είναι ότι μπορεί αυτή η φράση που θα τη δεις εκείνη τη στιγμή να πεις «Ναι ρε συ, κάπως να το πάρω αλλιώς. Σήμερα, μία ημέρα την ημέρα, μία ημέρα τη φορά». Αυτό μου αρέσει πάρα πολύ στο ημερολόγιο και γι’ αυτό και είναι τόσα χρόνια τώρα που το βγάζω. Επίσης είναι αυτό που λες, ότι είναι η επίδραση που έχεις σε τόσο πολλά σπίτια, σε τόσο πολλά γραφεία το οποίο είναι σαν το Instagram για εμένα, που ξέρεις, στο Instagram βάζεις μια φρασούλα και μου λένε «Πω πω χρειαζόμουν να το ακούσω αυτό σήμερα», «Πω πω λες και διάβασες το μυαλό μου», που προφανώς δεν έχω κάνει τίποτα από όλα αυτά. Αλλά έρχεται και κολλάει σε κάποιο συναίσθημα κάποιου ανθρώπου. Το ίδιο είναι και το ημερολόγιο. Θέλω να το δει κάποιος και να λέει «Αχ ναι ρε συ, αυτό σήμερα για εμένα το έγραψε».

– (Α.Σ) Πολύ όμορφα. Νάνσυ, μία τελευταία ερώτηση πριν κλείσουμε. Σίγουρα στη ζωή σου, όπως και σε όλους μας, θα υπήρξε κάποιο σημείο που υπήρχαν κάποιες μεγάλες δυσκολίες και μέσα από αυτές μπόρεσες και έφτασες σιγά σιγά σε αυτό το «Καλύτερα γίνεται». Άρα κλείνοντας θα ήθελες να μοιραστείς ένα μήνυμα με όλο τον κόσμο ώστε να μπορέσει να φτάσει σε αυτό το «Καλύτερα γίνεται»;

– (Ν.Μ) Ναι, θα ξεκινήσω με διόρθωση, δεν πέρασα κάποιο σημείο καμπής, έχω περάσει πολλά σημεία καμπής και το παιχνίδι για εμένα είναι αυτό, ότι έτσι είναι η ζωή. Είναι πάνω κι είναι κάτω και το «Καλύτερα γίνεται» δεν είναι ένας περιορισμός που φτάνεις και λες «Α ωραία έφτασα και θα κάτσω να ξεκουραστώ τώρα, φέρτε μου μια pina colada». Όχι, είναι ο τρόπος να παίρνεις την κάθε μέρα και η πρόθεση του να ξυπνάς και να λες «Γίνεται καλύτερα». Κι αν δεν σου κάτσει, θα πεις το βράδυ «Δεν πειράζει, θα περάσει κι αυτό, γίνεται καλύτερα». Οπότε το μήνυμα για εμένα είναι πάντα «συνέχισε». Η ζωή είναι μεγάλη, χωράει πολλά πράγματα μέσα και τίποτα δεν κρατάει για πάντα, οπότε ας διογκώσουμε τις καλές στιγμές, να τις κρατήσουμε να πιάσουν χώρο κι ας παλέψουμε γενναία, ελληνικά, με τα πόδια κάτω ό, τι άσχημο μας έρθει.

– (Α.Σ) Τέλεια. Οπότε ευχαριστούμε πάρα πολύ Νάνσυ, ήταν χαρά μας που ήσουν κοντά.

– (Ι.Ν) Ευχαριστούμε πολύ.

– (Ν.Μ) Εγώ ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.

– (Ι.Ν) Λοιπόν, μπορούμε να βρούμε το ημερολόγιο της Νάνσυ Μαλέρου «Καλύτερα γίνεται 2022» από τις εκδόσεις Πεδίο σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

– (Α.Σ) Ιωάννα ευχαριστώ, ευχαριστούμε πάρα πολύ κι όλους εσάς που ήσασταν κοντά μας, θα σας δούμε την επόμενη εβδομάδα σε ένα επόμενο Book for thought. Μέχρι τότε, να είστε καλά και να θυμόμαστε ότι «Καλύτερα γίνεται».

Νάνσυ Μαλέρου: «Καλύτερα... γίνεται!»

Εγγραφείτε στο κανάλι Youtube της Εναλλακτικής Δράσης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε