,

Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δουλειές του σπιτιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών και πτώσεων, αν και άλλοι ειδικοί εφιστούν την προσοχή.

Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους

Οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να φαίνονται βαρετές, αλλά οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι εργασίες όπως το ξεσκόνισμα, το τρίψιμο των πατωμάτων και το πλύσιμο των παραθύρων μπορεί να βοηθήσουν τους ενήλικες να παραμείνουν υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα. Γράφοντας στο περιοδικό BMJ Open, μια ομάδα ερευνητών με έδρα τη Σιγκαπούρη δήλωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα «βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία, μετριάζει τους κινδύνους και τις επιπτώσεις των χρόνιων ασθενειών και μειώνει τις πτώσεις, την ακινησία, την εξάρτηση και τη θνησιμότητα μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων».

Η ομάδα προσέλκυσε τυχαία ενήλικες από την πόλη Yishun της Σιγκαπούρης και τους ζήτησε να συμπληρώσουν τεστ νοητικής λειτουργίας καθώς και δραστηριότητες για την αξιολόγηση των φυσικών τους ικανοτήτων, όπως το να σηκωθούν από μια καρέκλα όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν επίσης σχετικά με τα επίπεδα σωματικής τους δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας ελαφρών οικιακών εργασιών (όπως ξεσκόνισμα) και βαριών οικιακών εργασιών (όπως τρίψιμο δαπέδων) που έκαναν, και αξιολογήθηκαν ως προς τον κίνδυνο πτώσης με βάση μέτρα όπως η δύναμη έκτασης των γονάτων. Στη μελέτη συμμετείχαν 249 συμμετέχοντες ηλικίας 21-64 ετών και 240 συμμετέχοντες ηλικίας 65-90 ετών. Οι περισσότεροι από εκείνους που ανέφεραν ότι έκαναν υψηλά επίπεδα βαριών ή ελαφρών οικιακών εργασιών ήταν γυναίκες.

Advertisment

Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η ποσότητα των ελαφρών οικιακών εργασιών που αναλάμβαναν, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι βαθμολογίες γνωστικών ικανοτήτων και βαθμολογίες προσοχής ήταν 8% και 14% υψηλότερες αντίστοιχα για τους ηλικιωμένους ενήλικες που έκαναν υψηλές ποσότητες βαριών οικιακών εργασιών – κατά μέσο όρο 131 λεπτά την εβδομάδα – σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα, τα οποία φαίνεται ότι δεν ισοδυναμούσαν με καθόλου.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι βαθμολογίες στις γνωστικές ικανότητες ήταν 5% υψηλότερες για τους ηλικιωμένους ενήλικες που ανέφεραν υψηλά επίπεδα ελαφρών οικιακών εργασιών – κατά μέσο όρο κάνοντας 902 λεπτά την εβδομάδα – και οι βαθμολογίες μνήμης ήταν επίσης υψηλότερες, σε σύγκριση με εκείνους που αναλάμβαναν χαμηλά επίπεδα τέτοιων εργασιών, κατά μέσο όρο 89 λεπτά την εβδομάδα.

Η ομάδα δήλωσε ότι η έλλειψη παρόμοιων ευρημάτων σε νεότερους ενήλικες μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί είχαν υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης – παράγοντας που σχετίζεται με υψηλότερη αρχική γνωστική λειτουργία και βραδύτερη γνωστική έκπτωση – και υψηλότερες λειτουργικές ικανότητες σε σχέση με τους ηλικιωμένους ενήλικες.

Advertisment

Ο Δρ Shiou-Liang Wee, συν-συγγραφέας της έρευνας, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σιγκαπούρης και το Ινστιτούτο Γηριατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας δήλωσε ότι τα μηνύματα για την υγεία σχετικά με τη διατήρηση της δραστηριότητας δεν πρέπει να αφορούν μόνο τις σωματικές δραστηριότητες αναψυχής. «Οι δουλειές του σπιτιού είναι μια σκόπιμη δραστηριότητα που εκτελείται από πολλούς ηλικιωμένους. Ανεξάρτητα από την ψυχαγωγία, τη μετακίνηση και άλλες σωματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία, οι βαριές οικιακές εργασίες συνδέονται με την οξύτερη μνήμη και την καλύτερη προστασία από πτώσεις σε ηλικιωμένους ενήλικες», δήλωσε.

Η Gill Livingston, καθηγήτρια ψυχιατρικής των ηλικιωμένων στο University College του Λονδίνου, η οποία δεν συμμετείχε στην εργασία, δήλωσε ότι η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα αλλά έχει μικρή σημασία, καθώς οι άνθρωποι που δεν είναι τόσο καλά μπορεί να αναμένεται να κάνουν λιγότερες εργασίες στο σπίτι.
«Νομίζω ότι η συμβουλή θα ήταν ότι οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να είναι καλή άσκηση, η οποία κάνει καλό στην καρδιά και τον εγκέφαλό σας. Δεν μπορούμε να βγάλουμε κανένα συμπέρασμα από αυτή τη μελέτη ότι είναι ειδικά προστατευτική», είπε.

Ο Τσάρλι Φόστερ, καθηγητής σωματικής δραστηριότητας και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, προέτρεψε επίσης οι ηλικιωμένοι να προσέχουν όσον αφορά στις εργασίες που κάνουν, σημειώνοντας ότι η μελέτη βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενα επίπεδα οικιακών εργασιών, τα οποία μπορεί να είναι ανακριβή, και δεν έλαβε πλήρως υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Πηγή:

www.theguardian.com/society/2021/nov/22/housework-may-promote-health-in-old-age-study-suggests

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση