, ,

Πέντε ζεστά μπάνια την εβδομάδα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με ερευνητές

Είναι αρκετές οι νέες έρευνες που υποδεικνύουν τα οφέλη της σάουνας στην υγεία μας. Από το να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης στους άντρες,

Πέντε ζεστά μπάνια την εβδομάδα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με ερευνητές

Είναι αρκετές οι νέες έρευνες που υποδεικνύουν τα οφέλη της σάουνας στην υγεία μας. Από το να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης στους άντρες, μέχρι την πρόληψη κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες, η χαλάρωση σε ζεστά, ατμώδη δωμάτια φαίνεται να κάνει θαύματα στην καρδιαγγειακή μας υγεία.

Συγκεκριμένα, μία μελέτη αποκάλυψε ότι όσοι απολάμβαναν χρόνο στη σάουνα, συγκεκριμένα τέσσερις με επτά φορές την εβδομάδα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν σάουνα μία φορά την εβδομάδα. Μια άλλη έρευνα βρήκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν 46% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης, όταν έκαναν σάουνα τέσσερις με επτά φορές εβδομαδιαίως σε σύγκριση με όσους έκαναν μόνο μία.

Advertisment

Αλλά είμαστε πολλοί αυτοί που δεν θέλουμε να πάμε σε σάουνα ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Πώς θα μπορούσαμε να αντλήσουμε τα ίδια οφέλη; Μια ομάδα επιστημόνων με έδρα Πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας απάντησε σε αυτό το ερώτημα: μέσω του ζεστού μπάνιου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Μελετώντας τα οφέλη του ζεστού μπάνιου στους ηλικιωμένους

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από 873 συμμετέχοντες ηλικίας 60 – 76 ετών να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αφορά στα ζεστά μπάνια και στις αντίστοιχες πρακτικές. Το «ζεστό» νερό προσδιορίστηκε στους 41°C και ένα απλό ζεστό μπάνιο διαρκούσε κατά μέσο όρο 12.4 λεπτά.

Για την αξιολόγηση της καρδιακής υγείας, οι ερευνητές έκαναν διάφορες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου την ταχύτητα του σφυγμικού κύματος, μέθοδος μέτρησης της αθηροσκλήρωσης και τα επίπεδα του πλάσματος του νατριουρητικού πεπτιδίου τύπου- Β. Από τους 873 συμμετέχοντες, οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε διαχρονικά δεδομένα 164 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν υποβληθεί κατά μέσο όρο σε δύο ιατρικές εξετάσεις σε μια περίοδο τουλάχιστον 5 χρόνων.

Advertisment

Πέντε ζεστά μπάνια μπορούν να βελτιώσουν την καρδιακή υγεία

Συνολικά, η μελέτη βρήκε ότι το ζεστό μπάνιο είχε μια εντυπωσιακή επίδραση στις παραμέτρους της αρτηριοσκλήρυνσης και της κεντρικής αιμοδυναμικής. Πιο συγκεκριμένα, όσοι έκαναν τουλάχιστον πέντε ζεστά μπάνια την εβδομάδα είχαν σημαντικά χαμηλότερους δείκτες αθηροσκλήρωσης και καρδιακών μεταβολών. Με βάση τα παραπάνω βασικά ευρήματα, φαίνεται ότι τα ζεστά μπάνια ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα και μάλιστα στον γενικό πληθυσμό.

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι γιατί αυτή η διαδικασία αποδεικνύεται αποτελεσματική. Ωστόσο, άλλοι ερευνητές συσχετίζουν τα ζεστά μπάνια με έναν τρόπο ζωής λιγότερο στρεσογόνο και σε μια γενικότερη συνήθεια χαλάρωσης. Εντούτοις, χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες, για να κατανοήσουμε τη σύνδεση αυτή και ίσως οι γιατροί να αρχίζουν να συστήνουν ζεστά μπάνια στου ηλικιωμένους.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nature.com/articles/s41598-018-26908-1#Abs1

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση