, , ,

Βρετανός έγινε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που δέχεται 3D printed προσθετικό μάτι

Εκτός του ότι φαίνεται πιο ρεαλιστικό, η διαδικασία θεωρείται λιγότερο επεμβατική.

Βρετανός έγινε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που δέχεται 3D printed προσθετικό μάτι

Ένας Βρετανός έγινε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο στον οποίο τοποθετήθηκε τρισδιάστατα εκτυπωμένο μάτι, σύμφωνα με το Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου. Στον Steve Verze, ο οποίος είναι 47 ετών και μηχανικός από το Hackney του ανατολικού Λονδίνου, δόθηκε το αριστερό μάτι πριν από λίγες μέρες και το δοκίμασε για πρώτη φορά για το μέγεθός του νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το Moorfields Eye Hospital ανέφερε σε δελτίο τύπου την περασμένη Πέμπτη ότι το προσθετικό μάτι είναι το πρώτο πλήρως ψηφιακό προσθετικό μάτι που δημιουργήθηκε για έναν ασθενή. Το μάτι είναι πιο ρεαλιστικό από άλλες εναλλακτικές λύσεις και έχει σχεδιαστεί για να έχει «σαφέστερη ευκρίνεια και πραγματικό βάθος στην κόρη του ματιού», όπως αναφέρει το νοσοκομείο.

Άλλα προσθετικά μάτια αποτελούνται από μια ίριδα ζωγραφισμένη με το χέρι σε ένα δίσκο που στη συνέχεια ενσωματώνεται στην οφθαλμική κόγχη. Ωστόσο, ο σχεδιασμός τους εμποδίζει το φως να περάσει στο «πλήρες βάθος» του ματιού, προσθέτει το νοσοκομείο στην ανακοίνωσή του. Εκτός του ότι φαίνεται πιο ρεαλιστικό, η διαδικασία θεωρείται λιγότερο επεμβατική.

Για την τοποθέτηση των παραδοσιακών προσθετικών απαιτείται η λήψη ενός καλουπιού από την οφθαλμική κόγχη, ενώ στην ανάπτυξη τρισδιάστατων προσθετικών ματιών, η κόγχη σαρώνεται ψηφιακά για να δημιουργηθεί μια λεπτομερής εικόνα. Το λειτουργικό μάτι του Verze σαρώθηκε επίσης για να διασφαλιστεί ότι και τα δύο μάτια φαίνονται το ίδιο.

Δυνατότητα μείωσης των χρόνων αναμονής στο μισό

Η τρισδιάστατη εικόνα στάλθηκε στη συνέχεια στη Γερμανία για να εκτυπωθεί πριν αποσταλεί πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ολοκληρώθηκε και γυαλίστηκε από έναν οφθαλμίατρο του Moorfields Eye Hospital.

«Χρειάζομαι προσθετικό από τα 20 μου χρόνια και πάντα ένιωθα ανασφαλής γι’ αυτό», ανέφερε ο Verze στο δελτίο τύπου. «Όταν βγαίνω από το σπίτι μου, ρίχνω συχνά μια δεύτερη ματιά στον καθρέφτη και δεν μου άρεσε αυτό που έβλεπα. Αυτό το νέο μάτι φαίνεται φανταστικό και, καθώς βασίζεται στην τεχνολογία τρισδιάστατης ψηφιακής εκτύπωσης, θα γίνεται όλο και καλύτερο», πρόσθεσε.

Το Moorfields Eye Hospital δήλωσε ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει τη δυνατότητα να «μειώσει στο μισό» τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός προσθετικού ματιού, από 6 εβδομάδες σε περίπου 2 ή 3.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στο CNN ότι σύντομα θα ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή με τη συμμετοχή περισσότερων ασθενών. Ο καθηγητής Mandeep Sagoo, κλινικός επικεφαλής του έργου στο Moorfields Eye Hospital και καθηγητής οφθαλμολογίας και οφθαλμικής ογκολογίας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες της νέας μεθόδου ανάπτυξης.

Μιλώντας πριν από την τοποθέτηση του οφθαλμού, ο Sagoo δήλωσε: «Ο ασθενής αυτός είναι ο μόνος που (μέχρι στιγμής) μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό το μάτι: Ελπίζουμε ότι η επικείμενη κλινική δοκιμή θα μας παράσχει ισχυρά στοιχεία σχετικά με την αξία αυτής της νέας τεχνολογίας, δείχνοντας τη διαφορά που κάνει για τους ασθενείς».

Πηγή:

edition.cnn.com/2021/11/25/health/3d-printed-eye-scli-intl-gbr-scn/index.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε