,

7 συμπεριφορές που είναι σημαντικό να μην ανεχόμαστε ποτέ στις σχέσεις μας

Αναγνωρίζοντας ποιες σχεσιακές δυναμικές βλάπτουν την ψυχική μας υγεία μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

7 συμπεριφορές που είναι σημαντικό να μην ανεχόμαστε ποτέ στις σχέσεις μας

Μπορεί μερικές φορές να συμβιβαζόμαστε στις σχέσεις με τους αγαπημένους μας, αλλά υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που είναι σημαντικό να μην ανεχόμαστε ποτέ και σε καμία σχέση. Οι τοξικές συμπεριφορές στη σχέση δεν αφορούν μόνο τους καβγάδες ή τη ζήλια. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πιο «λεπτές» ενέργειες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο.

7 συμπεριφορές που είναι σημαντικό να μην ανεχόμαστε ποτέ στις σχέσεις μας

Για να καταλάβετε αν η σχέση σας είναι τοξική χρειάζεται να ξεκινήσετε με την επίγνωση. Το τι θεωρείται τοξικό σε μια σχέση μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κουλτούρας σας, του τρόπου με τον οποίο μεγαλώσατε και του τρόπου με τον οποίο αυτές οι συμπεριφορές σας επηρεάζουν. Ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση μπορεί να είναι τοξική περιλαμβάνουν το:

Advertisment

– να μην αισθάνεστε ασφαλείς

– να εξαρτάστε συναισθηματικά και οικονομικά από τον σύντροφό σας

– να αισθάνεστε δυστυχισμένοι

Advertisment

– να φοβάστε να μιλήσετε

– να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας

– να μην μπορείτε να λέτε ή να κάνετε πράγματα που θα θέλατε να κάνετε

Πολλές συμπεριφορές που είναι επιζήμιες στις σχέσεις έχουν να κάνουν με τη δύναμη και τον έλεγχο. Ακολουθούν 7 τέτοιες τοξικές συμπεριφορές.

Gaslighting

Gaslighting είναι όταν κάνεις κάποιον να αμφισβητεί τη λογική του, τις εμπειρίες του και την πραγματικότητά του. Πρόκειται για μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές συναισθηματικής χειραγώγησης και μια τοξική συμπεριφορά που δεν πρέπει να ανεχόμαστε. Παραδείγματα gaslighting: «Δεν συνέβη με αυτόν τον τρόπο. Το φαντάστηκες. Είσαι απλά πολύ ανασφαλής», «Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Πάντα παίρνεις τα πράγματα με λάθος τρόπο».

Ταπείνωση

Η ταπείνωση είναι τοξική συμπεριφορά που μπορεί να έρθει με τη μορφή σκληρής κριτικής ή σαρκαστικών αστείων εις βάρος σας. Ενώ μερικοί σύντροφοι απολαμβάνουν τα παιχνιδιάρικα πειράγματα μεταξύ τους, τα σχόλια ή οι συμπεριφορές που πληγώνουν ή στοχεύουν στις ανασφάλειές μας μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από απλά πνευματώδη σχόλια.

Παραδείγματα ταπεινωτικών δηλώσεων: «Ω, πάντα το κάνεις αυτό! Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν παντρεύτηκα έναν ηλίθιο», Σοβαρά το φοράς αυτό; Δεν νομίζω ότι μπορείς καν να καθίσεις με αυτό. Συνέχισε να τρως αυτά τα μπισκότα», «Μην της δίνεις σημασία. Δεν έχει ιδέα».

Απομόνωση

Η απομόνωση δεν είναι πάντα τόσο προφανής. Μερικές φορές, μπορεί να συμβεί διακριτικά και προοδευτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συχνά, όταν συμβαίνει, δεν το αντιλαμβάνεστε μέχρι να βρεθείτε αποκομμένοι από τους φίλους και την οικογένεια και χωρίς σύστημα υποστήριξης.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σύντροφός σας έχει πάντα μια δικαιολογία για να λείπει από κοινωνικές εκδηλώσεις. Ίσως παραπονιέται ότι οι φίλοι σας είναι κακές επιρροές ή ότι νιώθει άβολα κοντά στην οικογένειά σας.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να «ξεχάσει» ότι είχατε εκείνη την ειδική περίσταση και αντ’ αυτού να προγραμματίσει ένα ρομαντικό δείπνο την ίδια ώρα. Ίσως αρρωστήσει λίγο πριν πάτε να επισκεφθείτε την ξαδέλφη σας ή ξαφνικά χρειάζονται τη βοήθειά σας σε κάτι.

Σιωπηλός πόλεμος (stonewalling)

Το stonewalling είναι το κλείσιμο και η άρνηση επικοινωνίας. Το stonewalling αναφέρεται μερικές φορές ως σιωπηλή χειραγώγηση. Ορισμένοι σύντροφοι μπορεί να έχουν επικοινωνιακές δυσκολίες όσον αφορά την έκφραση συναισθημάτων, ιδίως αν είναι αναστατωμένοι. Όμως, η σκόπιμη αγνόηση ή η απομάκρυνση από εσάς μπορεί να είναι μια μορφή τοξικής τιμωρίας της σχέσης.

Παραδείγματα: Βρίσκεστε στη μέση ενός καυγά και ο σύντροφός σας αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις σας, στη μέση της συζήτησης, ο σύντροφός σας απομακρύνεται. Ο σύντροφός σας σταματά να σας μιλάγια μερικές ημέρες μετά από έναν καυγά σας.

Απειλές (εκβιασμός)

Οι απειλές μπορεί να κρύβονται διακριτικά στα λόγια, αλλά συχνά είναι άμεσες και έχουν σκοπό να σας προκαλέσουν φόβο ή αμφιβολία. Μπορεί να απευθύνονται σε εσάς, αλλά μπορεί επίσης να απευθύνονται σε πράγματα ή ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν. Παραδείγματα απειλών: Θα ήταν κρίμα αν το αφεντικό σου μάθαινε ότι περνάς τόσο πολύ χρόνο στη δουλειά μιλώντας στο τηλέφωνο», «Αν δεν κάνεις αυτό που σου ζήτησα, θα ξεφορτωθώ τον σκύλο».

Μετατόπιση ευθυνών

Η μετατόπιση ευθυνών είναι όταν είστε αναστατωμένοι για κάτι και αντί να αναλάβουν την ευθύνη, το στρέφουν εναντίον σας. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έρθει με τη μορφή δηλώσεων τύπου «Αν εσύ δεν είχες κάνει αυτό, τότε εγώ δεν θα είχα αναγκαστεί να κάνω εκείνο».

Η μετατόπιση των ευθυνών μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ένοχοι. Απορρίπτει τα δικά σας συναισθήματα για κάτι. Μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από αυτό που αισθάνεστε και έχετε ανάγκη, σε αυτό που υποτίθεται ότι κάνατε ή δεν κάνατε.

Παραδείγματα μετατόπισης ευθυνών: «Είσαι λυπημένος επειδή θέλεις να είσαι. Τώρα, θέλεις να είμαι κι εγώ αναστατωμένος», «Υψώνω τη φωνή μου μόνο και μόνο επειδή ήξερες ότι είχα μια κακή μέρα και παρόλα αυτά επέλεξες να παραπονεθείς γι’ αυτό».

Εξαναγκασμένη εξάρτηση

Ορισμένα ζευγάρια έχουν έναν σύντροφο που πληρώνει τους περισσότερους λογαριασμούς. Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι αμοιβαία συμφωνημένη και να αποτελεί μέρος της κατανομής των ρόλων και των καθηκόντων στη σχέση.

Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να είναι μια τοξική συμπεριφορά που έχει ως στόχο να μας αφήσει ανίσχυρους και εξαρτημένους μέσα στη σχέση. Όταν δεν έχετε πρόσβαση σε λογαριασμούς χρημάτων, δεν σας επιτρέπεται να διαβάζετε έγγραφα ή σας κρατούν στο σκοτάδι για ορισμένα πράγματα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να βασιστείτε στον σύντροφό σας για να πάρετε αποφάσεις.

Αυτό μπορεί να κάνει πιο πιθανό το να παραμείνετε σε μια καταχρηστική κατάσταση επειδή δεν έχετε τους πόρους για να φύγετε ή δεν είστε σίγουροι για το πώς θα μπορούσατε να φύγετε χωρίς να χάσετε τα πάντα. Παραδείγματα εξαναγκαστικής εξάρτησης: «Μην ανησυχείς για τα οικονομικά. Θα φροντίσω εγώ για τα πάντα και θα σου δίνω χαρτζιλίκι κάθε μήνα», «Όλα τα σημαντικά σου έγγραφα βρίσκονται στο χρηματοκιβώτιό μου. Αλλιώς θα τα έχανες», «Δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Μπορώ να σε πάω όπου θες να πας».

Πηγή:

psychcentral.com/blog/7-toxic-behaviors-you-should-never-tolerate

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση