, , ,

Η εκτεταμένη χρήση smartphone από τους γονείς μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του νηπίου

Οι συνέπειες της ανεπαρκούς αλληλεπίδρασης μητέρας-παιδιού μπορεί να είναι εκτεταμένες.

Η εκτεταμένη χρήση smartphone από τους γονείς μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του νηπίου

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσε ότι οι μητέρες αφιερώνουν μόνο το 25% της προσοχής στα νήπια τους ενώ χρησιμοποιούν smartphones, μια πρακτική που μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του παιδιού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα ισχύουν και για τους πατέρες.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν δεκάδες μητέρες από τις οποίες ζητήθηκε να εκτελέσουν τρεις εργασίες ενώ είχαν μαζί τα νήπια τους, ηλικίας δύο έως τριών ετών: Να περιηγηθούν σε μια συγκεκριμένη σελίδα του Facebook και να κάνουν like σε βίντεο και άρθρα που τους ενδιέφεραν, να διαβάσουν έντυπα περιοδικά και να σημειώσουν άρθρα που τους ενδιέφεραν και, τέλος, να παίξουν με το παιδί, ενώ το smartphone και τα περιοδικά βρίσκονταν εκτός δωματίου (αδιάκοπο ελεύθερο παιχνίδι).

Στόχος ήταν να προσομοιωθούν καταστάσεις της πραγματικής ζωής όπου η μητέρα πρέπει να φροντίζει το παιδί της, ενώ ταυτόχρονα αφιερώνει μέρος της προσοχής της στο smartphone. Για να ενθαρρυνθεί η φυσική συμπεριφορά, οι μητέρες δεν γνώριζαν τον σκοπό του πειράματος όταν περιηγούνταν σε ένα smartphone ή διάβαζαν ένα έντυπο περιοδικό σε σύγκριση με περιόδους αδιάλειπτου ελεύθερου παιχνιδιού.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, της οποίας ηγήθηκε η Dr. Katy Borodkin του Τμήματος Διαταραχών Επικοινωνίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Stanley Steyer της Ιατρικής Σχολής Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, δημοσιεύθηκαν στο κορυφαίο περιοδικό Child Development.

Όταν η μαμά διαβάζει μια πραγματικά καλή ανάρτηση

«Οι μητέρες μιλούσαν έως και τέσσερις φορές λιγότερο με τα παιδιά τους όταν χρησιμοποιούσαν τα smartphones τους», δήλωσε η Dr. Borodkin. Όχι μόνο αντάλλασσαν λιγότερες συνομιλίες με το νήπιο, αλλά και η ποιότητα των αλληλεπιδράσεων ήταν φτωχότερη, καθώς οι μητέρες έδιναν λιγότερο άμεσες και προσαρμοσμένες στο περιεχόμενο απαντήσεις και αγνοούσαν συχνότερα όσα προσπαθούσε να τους επικοινωνήσει το παιδί. «Ακόμη και όταν ήταν σε θέση να απαντήσουν ενώ περιηγούνταν στο Facebook, η ποιότητα της απάντησης ήταν μειωμένη – οι μητέρες διατηρούσαν την ανταπόκρισή τους στο ελάχιστο δυνατό για να αποφύγουν την πλήρη διακοπή της επικοινωνίας με το νήπιο».

Αν και οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν ότι το ένα μέσο αποσπούσε την προσοχή των μητέρων περισσότερο από το άλλο μεταξύ των smartphones και των περιοδικών, η Borodkin σημείωσε ότι: «Είναι σαφές ότι χρησιμοποιούμε τα smartphones πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο, οπότε αποτελούν σημαντική αναπτυξιακή απειλή». Αν και η μελέτη επικεντρώθηκε στις μητέρες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα χαρακτηρίζουν επίσης τις παρεμβολές στην επικοινωνία και μεταξύ των πατέρων και των νηπίων τους, καθώς τα πρότυπα χρήσης των smartphone είναι παρόμοια μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Καθώς οι μητέρες εκτελούσαν τις εργασίες, οι ερευνητές αξιολόγησαν τρία στοιχεία της αλληλεπίδρασης μητέρας-παιδιού: Το προφορικό περιεχόμενο που μεταφέρει η μητέρα στο παιδί, το οποίο θεωρείται σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του λόγου του παιδιού. Προηγούμενες μελέτες αποκάλυψαν ότι η μειωμένη γλωσσική εισροή οδηγεί σε μειωμένο λεξιλόγιο στα παιδιά, μια ανεπάρκεια που μπορεί να επεκταθεί και στην ενήλικη ζωή.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο διαδραστικός ήταν ο λόγος. Ο διάλογος μεταξύ γονέα και παιδιού αποτελεί προγνωστικό παράγοντα της γλωσσικής και κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς το παιδί μαθαίνει ότι έχει κάτι να συνεισφέρει στην αλληλεπίδραση, καθώς και τους βασικούς κοινωνικούς κανόνες των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Τέλος, η μητρική ανταπόκριση εξετάστηκε μέσω του βαθμού στον οποίο η μητέρα ανταποκρινόταν στην ομιλία του παιδιού της. Αυτό μετρήθηκε με την αμεσότητα της ανταπόκρισης και την εξάρτησή της από το τι είπε το παιδί. Για παράδειγμα, όταν το παιδί λέει “κοίτα, ένα φορτηγό”, δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ μιας απάντησης όπως “ναι, αυτό είναι υπέροχο” και μιας απάντησης όπως “σωστά, αυτό είναι ένα κόκκινο φορτηγό, σαν αυτό που είδαμε χθες”. Αυτό το μέτρο αποτελεί τη βάση για σχεδόν κάθε πτυχή της ανάπτυξης του παιδιού: γλωσσική, κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική.

«Προς το παρόν δεν διαθέτουμε στοιχεία που να υποδηλώνουν πραγματική επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών που σχετίζεται με τη χρήση των smartphones από τους γονείς, καθώς πρόκειται για ένα σχετικά νέο φαινόμενο. Ωστόσο, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν αρνητικό αντίκτυπο στα θεμέλια της παιδικής ανάπτυξης. Οι συνέπειες της ανεπαρκούς αλληλεπίδρασης μητέρας-παιδιού μπορεί να είναι εκτεταμένες».

Πηγή:

english.tau.ac.il/news/smartphone_vs_kids

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε