,

Επιστήμονες ανακάλυψαν τέλεια διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου 66 εκατ. ετών

Το απολίθωμα δείχνει ότι το έμβρυο βρισκόταν σε κουλουριαστή θέση, μια συμπεριφορά που παρατηρείται στα πτηνά λίγο πριν εκκολαφθούν.

Επιστήμονες ανακάλυψαν τέλεια διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου 66 εκατ. ετών

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός άριστα διατηρημένου εμβρύου δεινοσαύρου που ετοιμαζόταν να εκκολαφθεί από το αυγό του, ακριβώς όπως ένα κοτόπουλο. Το έμβρυο ανακαλύφθηκε στη Γκανζού στη νότια Κίνα και οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι ηλικίας τουλάχιστον 66 εκατομμυρίων ετών.

Πιστεύεται ότι είναι ένας άδοντος θερόποδος δεινόσαυρος, ή οβιραπτoρόσαυρος, και ονομάστηκε Baby Yingliang. Ο ερευνητής δρ Φιον Γουαϊσούμ Μα δήλωσε ότι είναι «το καλύτερο έμβρυο δεινοσαύρου που έχει βρεθεί ποτέ στην ιστορία».

Advertisment

Η ανακάλυψη βοήθησε επίσης τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ των δεινοσαύρων και των σύγχρονων πτηνών. Το απολίθωμα δείχνει ότι το έμβρυο βρισκόταν σε κουλουριαστή θέση, μια συμπεριφορά που παρατηρείται στα πτηνά λίγο πριν εκκολαφθούν.

«Αυτό δείχνει ότι αυτή η συμπεριφορά στα σύγχρονα πτηνά εξελίχθηκε και προήλθε αρχικά από τους προγόνους τους δεινοσαύρους», δήλωσε ο Δρ Μα στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Advertisment

Οι Οβιραπτορόσαυροι, που σημαίνει «κλέφτες αυγών των σαυρών», ήταν φτερωτοί δεινόσαυροι που ζούσαν στη σημερινή Ασία και τη Βόρεια Αμερική κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο – μεταξύ 100 εκατομμυρίων και 66 εκατομμυρίων ετών πριν.

Ο παλαιοντολόγος καθηγητής Steve Brusatte, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην ερευνητική ομάδα, έγραψε στο Twitter ότι πρόκειται για «ένα από τα πιο εντυπωσιακά απολιθώματα δεινοσαύρων» που έχει δει ποτέ και ότι το έμβρυο βρισκόταν στα πρόθυρα της εκκόλαψης.

Οι επιστήμονες το ονόμασαν «Baby Yingliang» και έχει μήκος 27 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι την ουρά και βρίσκεται μέσα σε ένα αυγό μήκους 6,7 ιντσών στο Μουσείο Ιστορίας της Φύσης Yingliang Stone στην Κίνα.

Το αυγό αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2000, αλλά τοποθετήθηκε σε αποθήκη για 10 χρόνια. Μόνο όταν άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του μουσείου και έγινε διαλογή των παλαιών απολιθωμάτων, οι ερευνητές έστρεψαν την προσοχή τους στο αυγό, το οποίο υποψιάζονταν ότι κρατούσε στο εσωτερικό του ένα έμβρυο.

Μέρος του σώματος του δεινόσαυρου εξακολουθεί να καλύπτεται από βράχο και οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν προηγμένες τεχνικές σάρωσης για να δημιουργήσουν μια εικόνα του πλήρους σκελετού του.

Πηγή:

www.bbc.com/news/world-asia-china-59748281

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση