Προχωρώντας μπροστά: Όλοι έχουμε έναν μοναδικό τρόπο να επουλώνουμε τις πληγές μας

Επειδή επιλέγεις να ακολουθήσεις έναν δρόμο για λίγο καιρό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς ποτέ να ακολουθήσεις κάτι άλλο.

Προχωρώντας μπροστά - Όλοι έχουμε έναν μοναδικό τρόπο να επουλώνουμε τις πληγές μας

Η πρόοδος δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα για όλους. Όλοι έχουμε τους δικούς μας τρόπους για να επουλώνουμε τις πληγές μας και όλοι μας κουβαλάμε τον πόνο και τις αναμνήσεις μας με διαφορετικό τρόπο.

Αυτό που λειτουργεί για έναν άνθρωπο μπορεί να είναι εφιάλτης για κάποιον άλλο. Αν δεν είστε εσείς αυτός που θεραπεύει, δεν έχετε δικαίωμα να αποφασίσετε πώς θα γίνει η θεραπεία. Χρειάζεται να προχωρήσετε μπροστά με τον ρυθμό που σας φαίνεται σωστός και με τους τρόπους που σας απομακρύνουν από την καταστροφή σας, αντί να σας παρασύρουν ακόμη περισσότερο.

Advertisment

Ορισμένες φορές, το να προχωρήσουμε μπροστά σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε οριστικά τα πράγματα που μας βαραίνουν. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτούς που μας πλήγωσαν και τα οδυνηρά λόγια που μας μοίρασαν. Χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας τις ευκαιρίες που δεν πήγαν όπως θέλαμε. Χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας τους ανθρώπους που νομίζαμε ότι θα έπρεπε να έχουμε γίνει μέχρι τώρα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε χώρο για αυτό που είμαστε τώρα αντ’ αυτού.

Αν σας πονά, τότε γιατί προσπαθείτε τόσο πολύ να το κρατήσετε μαζί σας; Σας υπόσχομαι ότι δεν σας αξίζει να πληγωθείτε, ακόμη και αν κάποιος άλλος προσπάθησε να σας πείσει για το αντίθετο. Δεν σας άξιζε η κακοποίηση και ο πόνος που σας προκάλεσαν, γι’ αυτό σταματήστε να προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι σας αξίζει. Δεν χρειάζεται να κουβαλάτε αυτόν τον πόνο ως τιμωρία. Αξίζετε να προχωρήσετε μπροστά χωρίς αυτόν.

Ορισμένες στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή μας είναι τόσο βαριές. Δεν πειράζει να τις αφήσετε κάτω. Το να προχωράς μπροστά δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι πρέπει να αφήνεις τα πάντα πίσω σου. Μερικές φορές, χρειαζόμαστε απλώς ένα σύντομο διάλειμμα. Χρειάζεται να ξεκουραστούμε.

Advertisment

Κάποιες αναμνήσεις είναι βαριές επειδή είναι τόσο γεμάτες από καλές στιγμές που ξεχειλίζουν με στιγμές που θέλουμε να μπορούμε να αναπολούμε και να τιμούμε για πάντα. Ακόμα και τα καλά πράγματα μπορεί να τα αισθανόμαστε βαριά. Μερικές φορές, η ανάμνηση των καλών πραγμάτων μπορεί να πονά εξίσου άσχημα με το να θυμόμαστε όλα αυτά που μας πλήγωσαν.

Δεν πειράζει να αφήσουμε για λίγο πίσω και τις καλές αναμνήσεις. Δεν πειράζει να δώσετε στο νου και στην καρδιά σας ένα διάλειμμα. Δεν πειράζει αν κάποιες μέρες θέλετε απλώς να αναπνεύσετε. Σας αξίζει να ξεκουραστείτε. Αξίζετε να επαναφορτιστείτε. Αξίζετε να αφήσετε τον εαυτό σας να απομακρυνθεί από ό,τι χρειάζεται να απομακρυνθεί για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται.

Μερικές από τις καλύτερες συμβουλές που έχω λάβει ποτέ ήταν ότι «επειδή επιλέγεις να ακολουθήσεις έναν δρόμο για λίγο καιρό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς ποτέ να ακολουθήσεις κάτι άλλο». Ένα μονοπάτι είναι απλώς ένα σκαλοπάτι, όχι ο τελικός σας προορισμός.

Η ζωή μας είναι ένα ταξίδι. Η θεραπεία μας είναι ένα ταξίδι. Αυτό που επιλέγουμε να αφήσουμε πίσω και να απελευθερωθούμε από αυτό σήμερα μπορεί να κάνει χώρο για κάτι μαγικό που θα μπει στη ζωή μας αύριο. Ποτέ μην αισθάνεστε ότι το να κάνετε ένα διάλειμμα σας καθιστά αποτυχημένους. Η ξεκούραση δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ συνώνυμο της αποτυχίας. Όσο κι αν προσπαθήσει ποτέ κάποιος να σας πείσει για το αντίθετο.

Αν κάτι σας βαραίνει, σας κάνει να αισθάνεστε αβεβαιότητα ή απλώς σας θυμίζει μια εποχή που δεν θέλετε να σκέφτεστε αυτή τη στιγμή, αφήστε το κάτω και απομακρυνθείτε. Αναπνεύστε. Επαναξιολογήστε. Και κυρίως, ξεκουραστείτε. Αυτό που χρειάζεστε θα είναι πάντα εκεί όταν θα είστε έτοιμοι.

Becky Curl

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποι που «ενοχλούν»... εκείνοι που δεν στριμώχτηκαν για να εξαγοράσουν λίγα ψίχουλα αγάπης
Μήπως ασκώ υπερβολική κριτική στους άλλους; Πώς θα το καταλάβω και πώς μπορώ να το διορθώσω;
Ν. Καζαντζάκης: Η λαχτάρα της λευτεριάς
Χάνουμε χρόνο όταν επενδύουμε σε αυτούς που δεν έχουν χρόνο για εμάς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση