, ,

Πώς ο ύπνος με αναμμένο φως εμποδίζει την απώλεια βάρους

Σύμφωνα με έρευνα, ο ύπνος με αναμμένο φως και τηλεόραση σχετίζεται σημαντικά με την απόκτηση βάρους και την παχυσαρκία.

Πώς ο ύπνος με αναμμένο φως εμποδίζει την απώλεια βάρους

Ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) μόλις ανακάλυψαν ένα σκοτεινό σημείο μιας κοινής μας συνήθειας. Σύμφωνα με τη νέα τους έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, ο ύπνος με αναμμένο φως και τηλεόραση σχετίζεται σημαντικά με την απόκτηση βάρους και την παχυσαρκία.

Η ομάδα NIEHS είναι η πρώτη που εντοπίζει αυτό το είδος σύνδεσης ανάμεσα στο τεχνητό φως και στην απόκτηση βάρους. Τα ευρήματά τους βασίζονται σε δεδομένα από ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν 43,722 Αμερικανίδες από το 2003- 2009. Οι συμμετέχουσες δεν εργάζονταν νυχτερινή βάρδια, δεν κοιμούνταν το πρωί, ούτε ήταν έγκυες όταν ξεκίνησε η έρευνα (και δεν περιλαμβάνονταν άνδρες, οπότε δεν γνωρίζουμε αν τα ευρήματα ισχύουν και γι’ αυτούς).

Advertisment

Αναλύοντας τις διακυμάνσεις στο βάρος, το ύψος, την περιφέρεια και το δείκτη μάζας σώματος στα επόμενα πέντε χρόνια, βρήκαν ότι το τεχνητό φως επηρεάζει πράγματι το βάρος – αλλά δεν δημιουργείται με τον ίδιο τρόπο το κάθε είδος φωτός.

Ο ύπνος με ένα μικρό νυχτερινό φως ανοιχτό, για παράδειγμα, δεν συσχετίστηκε με απόκτηση βάρους, αλλά το φως από την τηλεόραση συνδέθηκε. Το φως που μπαίνει από το φως της πόλης δεν φάνηκε να έχει σημαντικές επιδράσεις στο βάρος, αλλά το φως της κρεβατοκάμαρας είχε.

Όσοι κοιμούνταν με τα φώτα της τηλεόρασης ανοιχτά στην κρεβατοκάμαρα είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν περίπου 5 κιλά κατά τη διάρκεια της μελέτης. Το επόμενο ερώτημα είναι το γιατί υπάρχει αυτή η σύνδεση. Γνωρίζουμε ότι ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη, και μπορεί να μας κάνει να πεινάμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Advertisment

Ο κακός ύπνος – ακόμα και για ένα βράδυ – έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό. Δεν είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι όσοι αποκοιμούνται με ανοιχτά τα φώτα έχουν κακή ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με όσους κοιμούνται σε σκοτεινό υπνοδωμάτιο, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος του προβλήματος.

Μία εκ των ερευνητών, η Chandra Jackson, αναφέρεται επίσης στον κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος θα μπορούσε να φταίει. Οι άνθρωποι είναι γενετικά προσαρμοσμένοι σε ένα φυσικό περιβάλλον που συνίσταται από φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και σκοτάδι το βράδυ. Η έκθεση στο τεχνητό φως το βράδυ μπορεί να μεταβάλει τις ορμόνες και άλλες βιολογικές διεργασίες με τρόπους που αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία.

Πηγή: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2735446

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση